Πνευματικά δικαιώματα

Το διαδικτυακό υλικό υπόκειται στους ίδιους κανόνες που αφορούν πνευματικά δικαιώματα, τα οποία αποτελούν μια μορφή προστασίας που παρέχεται από το νόμο στους συντάκτες και τους δημιουργούς αυθεντικής εργασίας.

Πνευματικό δικαίωμα είναι το αποκλειστικό δικαίωμα του δημιουργού πάνω στο έργο του. Κανένας άλλος εκτός από το δημιουργό δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε χρήση του έργου, εάν δεν υπάρχει γραπτή, σαφής δήλωση από τον ίδιο το δημιουργό. Παραβιάζουμε το νόμο όταν χρησιμοποιούμε υλικό από το διαδίκτυο που είναι προστατευμένο από ο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων δίχως τη συγκατάθεση του δημιουργού του.

Ο Νόμος 2121/1993 προστατεύει την πνευματική ιδιοκτησία στη χώρα μας. Σύμφωνα με το τέταρτο κεφάλαιο του νόμου αυτού υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις κατά τις οποίες επιτρέπεται χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή η αναπαραγωγή ενός  έργου. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η αναπαραγωγή έργου για ιδιωτική χρήση, η παράθεση αποσπασμάτων, η χρήση υλικού σε σχολικά βιβλία και ανθολογίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναγράφεται η πηγή και η αναπαραγωγή αποσπασμάτων για διδασκαλία.

Επίσης, είναι απαραίτητο να διαβάζουμε του Όρους Χρήσης σε κάθε ιστοσελίδα για να κατανοήσουμε με ποιο τρόπο μας επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες της.

Πηγή:

Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια-Τα πρώτα βήματα

Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια-Για προχωρημένους

Ασφαλής χρήση του διαδικτύου – Συνοπτικός οδηγός για τους εκπαιδευτικούς

www.saferinternet.gr

www.safeline.gr

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykandra/archives/1147

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση