Αξιοπιστία ιστοσελίδων

Το διαδίκτυο έχει αναμφίβολα να προσφέρει πολλά και χρήσιμα πράγματα που σχετίζονται με την αναζήτηση πληροφοριών. Σε ελάχιστο χρόνο μπορεί ο καθένας μας να βρει πληροφορίες από βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, να επισκεφθεί βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο, να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα ερευνών στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Πόσο σίγουροι όμως είμαστε για την εγκυρότητα των πληροφοριών που αντλούμε από το διαδίκτυο; Αξίζει σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι στο διαδίκτυο καταχωρούν υλικό και κάποιοι που δεν είναι ειδικοί, για τους δικούς τους λόγους. Επομένως, ότι διαβάζουμε δεν είναι πάντα αληθινό. Γι΄αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διασταυρώνουμε μέσα από πολλαπλές πηγές τις διαδικτυακές πληροφορίες. Η καλλιέργεια και η ενίσχυση της κριτικής σκέψης των μαθητών απέναντι στις πληροφορίες που υπάρχουν στον εικονικό κόσμο βοηθά στην αποφυγή ενδεχόμενων κινδύνων. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πως ό,τι δημοσιεύεται σο διαδίκτυο δεν είναι πάντα έγκυρη ή αληθινή πληροφορία.

Σημεία που πρέπει να προσέχουμε:

  • Ελέγχουμε και συγκρίνουμε τα αποτελέσματα της διαδικτυακής αναζήτησης με πληροφορίες από βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά.
  • Επισκεπτόμαστε και αντλούμε πληροφορίες από ιστοσελίδες που οι υπεύθυνοί τους έχουν καλή φήμη.
  • Συμβουλευόμαστε για την ίδια πληροφορία περισσότερες πηγές δηλαδή συγκρίνουμε και διασταυρώνουμε τις πληροφορίες πριν τις χρησιμοποιήσουμε.
  • Ελέγχουμε την ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης της ιστοσελίδας, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι είναι ενημερωμένη με τα πιο πρόσφατα δεδομένα.
  • Προσέχουμε τις πληροφορίες που παραπέμπουν σε διαφημίσεις αφού αρκετές κερδοσκοπικές εταιρίες κερδίζουν μέσα από τις κρυμμένες διαφημίσεις σε ιστοσελίδες παιχνιδιών ή διασκεδαστικών δραστηριοτήτων.Πηγή:

    Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια-Τα πρώτα βήματα

    Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια-Για προχωρημένους

    Ασφαλής χρήση του διαδικτύου – Συνοπτικός οδηγός για τους εκπαιδευτικούς

    www.saferinternet.gr

    www.safeline.gr

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykandra/archives/1145

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση