Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

facebook

Η κοινωνική δικτύωση αποτελεί ένα εκπληκτικό τεχνολογικό φαινόμενο του 21ου αιώνα. Οι ιστοσελίδες κοινωνικές δικτύωσης επιτρέπουν στον καθένα από εμάς να δημιουργήσουμε την προσωπική μας ιστοσελίδα και να της δώσουμε ένα ξεχωριστό χαρακτήρα. Πρόκειται για μια δραστηριότητα ιδιαίτερα προσφιλή στους νέους και δεν απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις. Όπως βέβαια ισχύει και σε κάθε μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας έτσι και σε αυτούς τους ιστοχώρους, η γνώση βασικών κανόνων ασφαλείας και η ανάπτυξη κριτικής σκέψης είναι καθοριστικοί παράγοντες για την προστασία των ανηλίκων από κακόβουλους ανθρώπους και τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων. Είναι αλήθεια ότι τα προσωπικά μας δεδομένα είναι πολύτιμα για πολλούς επιτήδειους στο Διαδίκτυο, άρα τα προστατεύουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Γι΄αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαβάζουμε και να κατανοούμε πλήρως τη δήλωση/πολιτική  απορρήτου και τους όρους χρήσης των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Η πολιτική απορρήτου (privacy policy) βρίσκεται συνήθως στο κάτω μέρος των περισσότερων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και τα κείμενα είναι συνήθως στην αγγλική γλώσσα. Επιπλέον, χρησιμοποιείται νομική ορολογία και δυσνόητοι όροι με αποτέλεσμα να παραχωρούμε εν αγνοία μας το δικαίωμα σε αυτές τις ιστοσελίδες να παραχωρούν τα προσωπικά μας δεδομένα σε διαφημιστικές εταιρείες ή συνεργαζόμενους φορείς.

Βασικοί κανόνες για την ασφαλή χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης είναι οι παρακάτω:

  • Πριν την εγγραφή μας αναζητούμε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης και βεβαιωνόμαστε ότι κατανοούμε πλήρως με ποιόν τρόπο θα χρησιμοποιούνται από την ιστοσελίδα τα προσωπικά μας δεδομένα.
  • Αλλάζουμε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις στο προφίλ μας και περιορίζουμε την πρόσβαση σε αυτό μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες άντλησης προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών από επιτήδειους.
  • Δεν δίνουμε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο εικονικό μας προφίλ.
  • Δεν ανεβάζουμε στο προφίλ μας φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε.
  • Έχουμε υπόψη μας ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύουμε είναι δημόσια προσπελάσιμες και ότι ακόμα αν τις διαγράψουμε ή τις ακυρώσουμε το προφίλ μας ενδέχεται να τις συναντήσουμε και αλλού στο διαδίκτυο.

Ιδιαίτερα η δημοσίευση φωτογραφιών έχει γίνει μια πολύ αγαπημένη συνήθεια των νέων. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι από τη στιγμή που θα «ανέβει» μία φωτογραφία στο διαδίκτυο παύει να είναι προσωπική και γίνεται δημοσίως προσβάσιμη από οποιονδήποτε στον κόσμο. Στον κόσμο του Διαδικτύου, όπως άλλωστε και στον φυσικό κόσμο, μπορεί να υπάρξουν κακόβουλοι που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τη φωτογραφία μας για να μας εντοπίσουν στο φυσικό κόσμο ή να την παραποιήσουν για να τη χρησιμοποιήσουν σε ακατάλληλους ιστοχώρους που μας προσβάλλουν.

 

Πηγή:

  • Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια-Τα πρώτα βήματα
  • Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια-Για προχωρημένους
  • Ασφαλής χρήση του διαδικτύου – Συνοπτικός οδηγός για τους εκπαιδευτικούς
  • www.saferinternet.gr
  • www.safeline.gr

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykandra/archives/1112

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση