Η ισότητα των δύο φύλων

isotita.jpg

Το 1910, η Γερμανίδα σοσιαλίστρια Κλάρα Τσέκτιν, εισηγήθηκε κατά τη διάρκεια της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, να καθιερωθεί η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας. Ο ΟΗΕ, το 1977, καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Στη σύγχρονη εποχή, η ισότητα των δύο φύλων υπάρχει σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει διότι εμφανίστηκε το κοινωνικό κίνημα του φεμινισμού, που αποβλέπει στην πλήρη χειραφέτηση της γυναίκας.
Για να υπάρξει πραγματική ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, αναγκαίο είναι να υπάρξει αλληλοβοήθεια και αλληλοσυμπλήρωση στους ρόλους που ο καθένας έχει αναλάβει, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαιότητας. Ιδιαίτερα θα βοηθούσε η ανθρωπιστική παιδεία για την καλλιέργεια του σεβασμού προς την ανθρώπινη οντότητα, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία και την κοινωνική τάξη.

Τέλος, καθοριστικός είναι και ο ρόλος της οικογένειας που πρέπει να γαλουχεί τα παιδιά της με πνεύμα ισότητας και σεβασμού, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε αγόρια και κορίτσια.
Καταλήγοντας, πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος την αξία της ισότητας των δύο φύλων. Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την προσωπική και κοινωνική ευημερία.

(Ιωάννα Φλίγγου)

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/lykandra/archives/110

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση