Patras Science Festival 2018

Το σχολείο μας συμμετείχε στο Patras Science Festival 2018 υλοποιώντας workshop και παρουσιάζοντας διαδραστικές εκθέσεις ανεξάρτητα αλλά και σε σύμπραξη με άλλα σχολεία.

Α) Eyewire: Πολίτες (νευρο)επιστήμονες (workshop)


To EyeWire είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα για απλούς πολίτες (citizen science) με μορφή online παιχνιδιού που αποσκοπεί στη δημιουργία τρισδιάστατων απεικονίσεων πραγματικών νευρικών κυττάρων από το μάτι. Ο χρήστης μαθαίνει με απλό τρόπο να παρατηρεί και να χρωματίζει εικόνες δύο διαστάσεων από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο ώστε να προκύψουν τρισδιάστατες απεικονίσεις των νευρώνων. Έτσι, ανήκει πλέον στη μεγάλη κοινότητα παιχτών-ερευνητών και συμβάλλει στην πρωτογενή ανάλυση τεράστιου όγκου πραγματικών ερευνητικών δεδομένων και κατ’ επέκταση στη μελέτη της όρασης. Στο εργαστήριο έγινε εισαγωγική θεωρητική υποστήριξη και πρακτική άσκηση.

Συμμετέχοντες: Αργυροπούλου Σοφία, Μαστρογιαννοπούλου Αγγελική, Κούλη Αθανασία, Κούτρα Ελένη, Χόρμπα Αλεξάνδρα, μαθήτριες, Αρλαπάνος Γεώργιος, Βιολόγος

Β) Ο θαυμαστός κόσμος της πεταλούδας (διαδραστική έκθεση)


Με την παρούσα διαδραστική έκθεση οι επισκέπτες γνώρισαν τα αγαπημένα Λεπιδόπτερα, τις πεταλούδες παρατηρώντας την λεπτεπίλεπτη δομή του σώματός τους και τα φτερά τους στο μικροσκόπιο και γνωρίζοντας πώς η λεπτή τους δομή μας βοηθά να ανακαλύψουμε νέα βιομιμητικά υλικά. Επίσης, με διαδραστικό τρόπο γνώρισαν ενδιαφέροντα στοιχεία ως και…επισκευαστές σπασμένων φτερών!

Συμμετέχοντες: Βελλή Γεωργία, Σιλαϊδή Εύα, μαθήτριες Αρλαπάνος Γεώργιος, Βιολόγος

Γ) H Βιολογία συναντά τη Δημιουργική Γραφή (διαδραστική έκθεση σε σύμπραξη με το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας στο Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου Πατρών).

Η διαδραστική έκθεση είχε ως στόχο αφενός μεν την εξοικείωση του κοινού με βασικές έννοιες της βιολογίας κυττάρου, αφετέρου δε στο δημιουργικό μετασχηματισμό της προσλαμβάνουσας γνώσης σε λόγο μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες δημιουργικής γραφής. Πιο συγκεκριμένα, το κοινό αλληλεπίδρασε δυναμικά με εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με επιλεγμένες βιολογικές έννοιες. Κατόπιν, ασχολήθηκε με εργασίες δημιουργικής γραφής όπως ακροστιχίδες, παραμύθια, ιστορίες και λεζάντες. Τέλος, εκτέθηκαν ποικίλες δραστηριότητες δημιουργικής γραφής που υλοποιήθηκαν από τους εκπαιδευόμενους του Α΄ και Β΄ κύκλου του 2ου ΣΔΕ Πάτρας στο πλαίσιο της διαθεματικής εκπαιδευτικής δράσης με θέμα «Το κύτταρο συναντά τη δημιουργική γραφή».

Συμμετέχοντες: Καβαλλάρη Ισμήνη, Εκπαιδεύτρια Αγγλικής Γλώσσας στο 2ο ΣΔΕ Πάτρας. Αρλαπάνος Γεώργιος, Βιολόγος

Κατηγορίες: Συνεργασίες σχολείων 2017-2018. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.