Τετάρτη, 7 Φεβρουάριος 2018

Συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα «Αστέρι της Ευχής 2017»

Μαθητές και Καθηγητές του σχολείου μας και του όμορου Γυμνασίου πήραμε μέρος στο Πρόγραμμα «Αστέρι της Ευχής 2017» που διοργανώνει το Make A Wish (Κάνε-μια-Ευχή Ελλάδος) για την εκπλήρωση της ευχής ενός παιδιού με προβλήματα υγείας.

Η δράση αυτή συντονίστηκε από τους μαθητές του Προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας «Έφηβοι Ενεργοί Πολίτες« και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του Προγράμματος κ. Γκοτσοπούλου Ελένη, ΠΕ02, κ. Χριστοπούλου Μαρία, ΠΕ06 & κ. Αρλαπάνο Γιώργο, ΠΕ04.04.

Τετάρτη, 31 Ιανουάριος 2018

EUSO 2018 – Πρωτιά στον τοπικό διαγωνισμό Αχαΐας

Στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών (European Science Olympiad) συμμετείχε τριμελής ομάδα του σχολείου μας αποτελούμενη από τους-τις Γεωργίου Στράτη, Κατριβέση Εύα και Τσαπικούνη Γιώργο. Η ομάδα κατέκτησε την πρώτη θέση στον τοπικό διαγωνισμό Αχαϊας (ΕΚΦΕ Πάτρας) και συμμετείχε στον πανελλήνιο διαγωνισμό  Νότιας Ελλάδας αποκομίζοντας ακόμη περισσότερη εργαστηριακή εμπειρία. Συγχαίρουμε την ομάδα για την φιλομάθεια και τη συνεργατικότητα που επέδειξε!

 

 

Τρίτη, 26 Δεκέμβριος 2017

Διακρίσεις στον 5ο Πανελλήνιο Ανοικτό Ατομικό Διαγωνισμό Σκακιστικού Σκίτσου

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Καθηγητών του Σχολείου μας συγχαίρουν τον μαθητή της  Γ΄ τάξης, Μάριο Ζαπαντιώτη για την διάκριση του (1ο Βραβείο στην κατηγορία Λύκειο – πριν 2 χρόνια είχε κερδίσει το 2ο) στον 5ο Πανελλήνιο Ανοικτό Ατομικό Διαγωνισμό Σκακιστικού Σκίτσου που διοργάνωσε ο Σκακιστικός Επιμορφωτικός Όμιλος Καλαβρύτων – Επαρχίας (ΣΕΠΟΚΕ), υπό την  αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων και της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και τη στήριξη του Καλλιμανοπούλειου Εκκλησιαστικού Διακονικού Κέντρου Καλαβρύτων (ΚΕΔΙΚ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Επετείου Μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

 

 

 

 

 

Το σκίτσο του Μάριου

Επίσης, πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στην μαθήτρια της Α΄ τάξης, Αγγελική Χατζή που κέρδισε Έπαινο στην ίδια κατηγορία (Λύκειο).

 

 

 

 

 

Το σκίτσο της Αγγελικής

Υπεύθυνες καθηγήτριες του διαγωνισμού για το σχολείο μας ήταν οι Στεφανίδη Χρυσούλα, ΠΕ08 και Χριστοπούλου Μαρία, ΠΕ06.

Τρίτη, 26 Δεκέμβριος 2017

Συμμετοχή μας στην Τιμητική Εκδήλωση για το Πρόγραμμα «Το Χαρτί του Μέλλοντός μας – Ανακύκλωση χαρτιού στα σχολεία»

Την Δευτέρα, 5-12-2017 πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών για να τιμηθούν τα σχολεία που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα «Το Χαρτί του Μέλλοντός μας – Ανακύκλωση χαρτιού στα σχολεία».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, τον Διευθυντή Β’/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας Γεώργιο Αφράτη και τον Διευθυντή Α’/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας Ευάγγελο Πασσά. Ο κ. Μπαξεβανάκης επισήμανε ότι το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί σημαντικό εγχείρημα του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας ΙΤΥΕ Διόφαντος και ζωντανή απόδειξη ότι με την ενεργό εμπλοκή όλων η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να καλλιεργήσει στα μέλη της μια νέα κουλτούρα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και οικολογικής συνείδησης.

Από τα 569 σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, συλλέχτηκαν 151 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 21.700,00€. Με το ποσό αυτό θα αγοραστεί φωτοτυπικό χαρτί Α4, το οποίο θα διανεμηθεί στα σχολεία που συμμετείχαν. Στο Νομό ΑΧΑΪΑΣ – ΠΑΤΡΕΩΝ συμμετείχαν 85 σχολεία και συγκεντρώθηκαν 24,370 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού και είναι η 1η περιοχή στη συνολική κατάταξη (http://www.myfuturemypaper.gr/#apotelesmata). Το σχολείο μας, συγκέντρωσε 2 μεγα-σάκους χαρτί.

Το σχολείο μας εκπροσώπησε στην εκδήλωση η εκπαιδευτικός μας κ. Χριστοπούλου Μαρία, ΠΕ06, η οποία ήταν και η υπεύθυνη του σχετικού Προγράμματος.

 

Κυριακή, 10 Δεκέμβριος 2017

Διάκριση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καλών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – SAME World

Τη 2η θέση για την Ευρώπη και την 1η θέση για την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καλών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – SAME World κατέκτησε το Πειραματικό ΓΕ.Λ Πατρών.

 

 

 

Η εκπαιδευτική πρακτική με τίτλο ‘Προσεγγίζοντας την Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη με βιωματική μάθηση και δημιουργική έκφραση’ διαγωνίσθηκε και διακρίθηκε ανάμεσα σε 112 εκπαιδευτικές πρακτικές από 9 χώρες. Επιπρόσθετα, της απονεμήθηκε Ανοιχτή Ετικέτα Ποιότητας Βέλτιστης Πρακτικής.

Η ομάδα βραβεύθηκε σε ειδική τελετή στην αίθουσα Γαλάτεια Σαράντη στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει συμμαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

PIC008

Συγχαρητήρια στη μαθητική ομάδα του Ομίλου ‘Παιχνίδια ρόλων και αυτοσχεδιασμοί στις Φυσικές Επιστήμες – Παριστάνω κάτι Επιστημονικό’ με την οποία υλοποιήθηκε η πρακτική και που συμμετείχε ενεργά με όρεξη, ταλέντο, συνεργατικότητα και δημιουργική διάθεση: Βελλή Γεωργία, Διαλυνάς Γεώργιος, Μπάρλου Ιωάννα, Μπέτσου Ανατολή, Παπουτσή Δήμητρα, Σωτηρόπουλος Διονύσης ,Φάλαρης Χρίστος, Χαντζής Κων/νος από την Α’ Λυκείου 2016-17 και Δημόπουλος Στέφανος, Ζγολόμπη Ισμήνη, Λαμπίρη Αθανασία από τη Β’ Λυκείου 2016-17.

Untitled-2

Ιδιαίτερο παράγωγο της εκπαιδευτικής πρακτικής υπήρξε η δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους Διελκυστίνδα’ που είχε στόχο τη διάχυση μηνύματος ενημέρωσης για τον καταναλωτισμό ως μια από τις αιτίες περιβαλλοντικής αδικίας (ενδογενεακή, διαγενεακή) και την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από τη δύναμη του κινηματογραφικού φακού. Η ομάδα θέλησε να αναπαραστήσει τη σχέση αλληλεξάρτησης σε υλιστικό και – μεταφορικά – σε ηθικό επίπεδο. Θέλησε επίσης να δείξει πως σε ατομικό επίπεδο μπορούμε (ή όχι, δυστυχώς) να πράττουμε λαμβάνοντας υπόψη επιπτώσεις, δικαιώματα, αρχές και αξίες. Η ταινία προβλήθηκε στην ετήσια συνάντηση της  Εταιρίας Περιβάλλοντος Ρίου τον Ιούνιο 2017 και συμμετείχε στην 17η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας ‘Camera Zizanio’ που συνεκτυλίχθηκε με το 20ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους  στον Πύργο Ηλείας στις 2-9 Δεκεμβρίου 2017


https://vimeo.com/arlapanos/env-justice 

Τέλος, εκφράζουμε και τα θερμά μας συγχαρητήρια στις ομάδες του 1ου ΓΕ.Λ. Μεταμόρφωσης Αττικής (1η θέση) και του ΓΕ.Λ. Μοχού Ηρακλείου Κρήτης (3η θέση) που μαζί μας αποτέλεσαν τη νικήτρια τριάδα του διαγωνισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός, σχεδιασμός εκπαιδευτικής πρακτικής: Αρλαπάνος Γεώργιος, Βιολόγος MEd

Η εκπαιδευτική πρακτική ΕΔΩ

Για το διαγωνισμό ΕΔΩ

 

Κυριακή, 10 Δεκέμβριος 2017

Συμμετοχή στη 17η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας ‘Camera Zizanio’ 

Η μαθητική ομάδα του ομίλου ‘Παιχνίδια ρόλων και αυτοσχεδιασμοί στις Φυσικές Επιστήμες – Παριστάνω κάτι Επιστημονικό’ του σχολικού έτους 2016-17 με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κο Αρλαπάνο, Βιολόγο, συμμετείχε στη 17η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας ‘Camera Zizanio’ που συνεκτυλίχθηκε με το 20ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους με τη μαθητική ταινία μικρού μήκους Διελκυστίνδα’.

             

H ταινία είχε στόχο τη διάχυση μηνύματος ενημέρωσης για τον καταναλωτισμό ως μια από τις αιτίες περιβαλλοντικής αδικίας (ενδογενεακή, διαγενεακή) και την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από τη δύναμη του κινηματογραφικού φακού. Η ομάδα θέλησε να αναπαραστήσει τη σχέση αλληλεξάρτησης σε υλιστικό και – μεταφορικά – σε ηθικό επίπεδο. Θέλησε επίσης να δείξει πως σε ατομικό επίπεδο μπορούμε (ή όχι, δυστυχώς) να πράττουμε λαμβάνοντας υπόψη επιπτώσεις, δικαιώματα, αρχές και αξίες. Η ταινία προβλήθηκε και στην ετήσια συνάντηση της  Εταιρίας Περιβάλλοντος Ρίου τον Ιούνιο 2017.


https://vimeo.com/arlapanos/env-justice 

Εύγε στη μαθητική ομάδα που δημιούργησε την ταινία: Βελλή Γεωργία, Διαλυνάς Γεώργιος, Μπάρλου Ιωάννα, Μπέτσου Ανατολή, Παπουτσή Δήμητρα, Σωτηρόπουλος Διονύσης ,Φάλαρης Χρίστος, Χαντζής Κων/νος από την Α’ Λυκείου 2016-17 και Δημόπουλος Στέφανος, Ζγολόμπη Ισμήνη, Λαμπίρη Αθανασία από τη Β’ Λυκείου 2016-17.

 

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017

Οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου και του Πειραματικού Λυκείου Πατρών τιμώντας την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου είπαν

«ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ … ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ»

με την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν με επιτυχία  το Σάββατο 21 Οκτωβρίου το βράδυ στη φιλόξενη αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συλλόγου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν από τους μαθητές του Λυκείου αποσπάσματα από τα δύο θεατρικά  από τον «Σπιούνο» του Μπέρτολτ Μπρεχτ και την «Κοπεγχάγη» του Μάικλ Φρέην με υπεύθυνες καθηγήτριες την κ. Ι. Στρεπέλια και την κ. Ε. Κοτζαμανίδη. Συγκεκριμένα πήραν μέρος οι μαθητές της Γ’ Λυκείου:

Εισαγωγή εκδήλωσης : Νίκη Αμαριωτάκη

 • «Ο Σπιούνος», Μπέρλοτ Μπρεχτ
  • Εισαγωγικό κείμενο: Ευαγγελία Γουλιμή
  • Ποίημα: Νίκη Αμαριωτάκη
  • Κύριος Φούρκε: Διονύσιος Σκούρας
  • Κυρία Φούρκε: Ισμήνη Ζγολόμπη
  • Κλάους Χάινριχ: Ανδρέας Τσουκαρέλλας
  • Έρνα: Χριστίνα Αναστασοπούλου
 • «Κοπεγχάγη», Μάικλ Φρέην
 • Εισαγωγικό κείμενο: Σοφία Αντωνοπούλου- Μαρία Αθανασοπούλου
 • Νιλς Μπορ: Γενναίος Λυκουργιώτης
 • Βέρνερ Χάιζενμπεργκ: Στέφανος Δημόπουλος
 • Μαργκρέτε: Δήμητρα Γουλέ

 

Και λίγα λόγια για τα δύο έργα..

 • «»Ο Σπιούνος» είναι το 10ο από τα 24 μονόπρακτα που περιλαμβάνονται στο «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ», ένα βιβλίο που έγραψε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ αυτοεξόριστος από το ναζιστικό καθεστώς της χώρας του, μεταξύ των ετών 1935 – 1939, όταν ακόμη η φρίκη του ναζισμού δεν είχε φανερωθεί σ’ όλο της το μεγαλείο. Στο έργο αυτό ο συγγραφέας προσπάθησε να απομυθοποιήσει το μιλιταριστικό πνεύμα και την προπαγάνδα της φυλετικής υπεροχής στη χώρα του, που με μαθηματική ακρίβεια προετοίμαζαν το έδαφος για ένα νέο πόλεμο. Στο συγκεκριμένο μονόπρακτο ο Μπρεχτ ασχολείται με τις κοινωνικές σχέσεις, την κρίση στην οικογένεια και την αγωγή των νέων ανθρώπων υπό τη σκιά ενός καταπιεστικού εξωτερικού περιβάλλοντος και μιας ψυχολογικής απομόνωσης. Σε ένα ανελεύθερο καθεστώς ο φόβος φωλιάζει στις ψυχές των ανθρώπων, οι σχέσεις κλονίζονται, οι λέξεις χάνουν το νόημά τους και τα παιδιά μεταβάλλονται σε «σπιούνους», καταδότες ακόμα και των γονιών τους. Έτσι, ο θεατρικός συγγραφέας μάς δείχνει με διαύγεια που φτάνει ως τη φρίκη, πως πολύ πριν φανούν από πάνω τους τα βομβαρδιστικά, οι γερμανικές πόλεις δεν ήταν κατοικήσιμες….».
 • Στο έργο «Κοπεγχάγη», το οποίο γράφτηκε το 1998 από τον Μ. Φρέην,  δύο από τους σημαντικότερους Φυσικούς όλων των εποχών, ο Γερμανός Βέρνερ Χάιζενμπεργκ και ο Δανός Νιλς Μπορ μαζί με τη γυναίκα του Μαργκρέτε πραγματοποιούν μετά το θάνατό τους μία φανταστική συζήτηση. Προσπαθούν οι δυο τους, μετά θάνατον, να διαλευκάνουν  τι ακριβώς  ειπώθηκε μεταξύ τους στη συνάντησή τους το 1941,  όταν ο Χάιζενμπεργκ επισκέφτηκε το ζεύγος Μπορ στο σπίτι τους στην κατεχόμενη από τους Ναζί Κοπεγχάγη. Τότε είχε ήδη αρχίσει το γερμανικό πρόγραμμα για την κατασκευή της ατομικής βόμβας με επικεφαλής τον Χάιζενμπεργκ. Το περιεχόμενο της συζήτησης αυτής έχει απασχολήσει έντονα τους ιστορικούς της επιστήμης, αφού ο Χάιζενμπεργκ μετά το τέλος του πολέμου κατηγορήθηκε και κατακρίθηκε για πολλά χρόνια για αυτή του τη συμμετοχή στο ναζιστικό πρόγραμμα κατασκευής της ατομικής βόμβας».

 

Να σημειώσουμε ότι στα πλαίσια της εκδήλωσης οι μαθητές του σχολείου μας συγκέντρωσαν τρόφιμα για την Τράπεζα τροφίμων του Παμμικρασιατικού Συλλόγου, που μας φιλοξένησαν αφιλοκερδώς. Τους ευχαριστούμε πολύ.

Μπράβο παιδιά! Μας κάνατε υπερήφανους και μας συγκινήσατε!!!
Καλή επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις!

image-0-02-05-6c437fad2574cf4a891a1c04a491cc4ee1b25f3c12ff34af3e1a43dbb406aa62-V (1)DSC_0994image-0-02-05-40820381b3d16f61e83acc86454662415fd485d109085ad7ad00fc61632e31ad-Vimage-0-02-04-1e4d67870f62c4a8bfe05a226d24cc02861243a72dcf7bdab20d321a2e732c59-V

Παρασκευή, 27 Οκτώβριος 2017

Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού

Την Δευτέρα, 2-10-2017 γιορτάσαμε στο σχολείο μας την Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού, που εντάσσεται στις δράσεις του Σύγχρονου Κοινωνικού Σχολείου.

Πραγματοποιήθηκαν επιμέρους δράσεις (προβολή ταινίας, παιχνίδια μπάλες, τσουβαλοδρομίες, αγώνες βόλεϊ – μπάσκετ – πινγκ πονγκ και ελληνικοί χοροί) με τη συμμετοχή πολλών μαθητών μας. Συντονιστής των δράσεων ήταν ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Παυλάκης Ιωάννης. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν το σύνολο των μαθητών και καθηγητών του σχολείου μας.

DSC_0986 DSC_0996 DSC_1008 DSC_1011 DSC_1023 DSC_1025

 

Παρασκευή, 27 Οκτώβριος 2017

Εορτασμός Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών: 26-9-2017

top-banner-2015_EL EDL_Logo1-300x186

Και φέτος γιορτάσαμε στο σχολείο μας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (26/9). Οι γενικοί στόχοι της συγκεκριμένης ημέρας είναι: 1) η ενίσχυση της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης, 2) η προώθηση της πλούσιας γλωσσικής και πολιτιστικής ποικιλίας της Ευρώπης, και 3) η ενθάρρυνση της δια βίου εκμάθησης γλωσσών μέσα και έξω από το σχολείο.

Κατά τις ώρες του μαθήματος της Αγγλικής γλώσσας, οι μαθητές ενημερώθηκαν με κατάλληλο διδακτικό υλικό και επισκέφτηκαν την ηλεκτρονική σελίδα http://edl.ecml.at/, όπου είχαν την ευκαιρία να παίξουν γλωσσικά παιχνίδια και κουίζ, αλλά και να δημιουργήσουν δικό τους υλικό, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας τους κ. Μαρίας Χριστοπούλου, ΠΕ06.

EDL-animal-card-cow-300x300

Το θέμα του φετινού εορτασμού ήταν «Παροιμίες – Ζωγραφίστε, βρείτε, πείτε σωστά, μεταφράστε τις παροιμίες». Εδώ μπορείτε να δείτε τη δουλειά των μαθητών μας:

https://padlet.com/24marisachris/ywz86m0q8b7j

 

Πέμπτη, 29 Ιούνιος 2017

Ερευνητικές εργασίες 2016-20171 1. Α Λυκείου: Γάμος και οικογένεια στις διάφορες θρησκείες. 2. Β Λυκείου: Θρησκευτικός φανατισμός

Τάξεις Α’ και Β’  Λυκείου

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός : Μαρία Μιχαλοπούλου ΠΕ01

1. Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου: Γάμος και οικογένεια στις διάφορες θρησκείες.

2.Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου: Θρησκευτικός φανατισμός

 

Επόμενη σελίδα: »

Top
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων