Βazaar ενημέρωσης και διάχυσης του Ομίλου ”Παίζω άρα Υπάρχω”

Προτελευταία πράξη για φέτος για την ομάδα του Ομίλου  ‘Ludo ergo Sum – Παίζω άρα Υπάρχω‘, με αντικέιμενο τον σχεδιασμό επιτραπέζιων παιχνιδιών για άτομα με αναπηρία όρασης (ΑμεΟΑ), με τη διοργάνωση ενδοσχολικής δράσης ενημέρωσης και ενίσχυσης. Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πρωτότυπα παιχνίδια μας για άτομα με αναπηρία όρασης, καρποί συλλογικής δημιουργικής δουλειάς τριών ετών, τον λόγο για τον οποίο είναι σημαντικά, έμαθαν λίγη Braille και ενίσχυσαν την ομάδα αγοράζοντας μπρελοκάκια και φιγούρες τυπωμένα από τα χεράκια μας με σκοπό την αγορά αναλώσιμων 3δ εκτύπωσης, παραγωγή παιχνιδιών και δωρεάς τους σε άτομα με αναπηρία όρασης. Ευχαριστούμε μαθητές και συναδέλφους για το ενδιαφέρον και την υποστήριξη!

εικόνα Viber 2023 05 11 18 00 54 103 1εικόνα Viber 2023 05 11 18 00 36 100IMG 20230517 111229IMG 20230511 084140IMG 20230517 103751

IMG 20230525 101644εικόνα Viber 2023 05 11 18 01 30 518

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Το φορητό εργαστήριο 2MoBiL (BioSTEM) στο σχολείο μας

Στο πλαίσιο της συναεργασίας μας με το Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας (Ε.Φ.Ε.Θ.) του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών στον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο: ”BioSTEM – Ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο έρευνας και καινοτομίας Βιολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Εξατομικευμένης Θεραπείας”, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη από την διδάκτoρα κα Σιαμόγλου Σταυρούλα  με στόχο την ενημέρωση για το αντικείμενο της φαρμακογονιδιωματικής και την πρακτική εξάσκηση μαθητών και μαθητριών στη χρήση εργαστηριακού εξοπλισμού μοριακής βιολογίας (χρήση μικροπιπέτας, προετοιμασία διαλυμάτων, απομόνωση DNA και PCR, ηλεκτροφόρηση). Η επίσκεψη ωφέλησε σημαντικά τα παιδιά σε πρακτικό επίπεδο αλλά και ως προς το ότι ενημερώθηκαν για σύγχρονους εφαρmοσμένους διεπιστημονικούς κλάδους της Επιστήμης.

IMG 20230512 120924IMG 20230512 121103IMG 20230512 132935

IMG 20230512 122346IMG 20230512 121052

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Πρόκριση στη 2η φάση του 36ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Χημείας

20230329 114441

Η Δ/ντρια και ο Σύλλογος καθηγητών του Πρότυπου ΓΕΛ  Πατρών συγχαίρει τους μαθητές της Β΄ Λυκείου που προκρίθηκαν στη 2η φάση του 36ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Χημείας:

  1.  Αναστάσιο Παστό (98,5%)
  2. Σωτηρία –  Έλλη Σωτηροπούλου (95,5%)
  3. Σπύρο Βώρρο (90,5%)

Αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια οι μαθητές μας, καθώς, παρά το φόρτο του σχολικού προγράμματος και με την αμέριστη συμπαράσταση του εκπαιδευτικου του σχολείου κ. Αθανασίου Παντελή κατάφεραν να προκριθούν μεταξύ των πρώτων που σημείωσαν βαθμολογία πάνω από 90% και να αναδείξουν το σχολείο στην πρώτη θέση πανελληνίως.

Πρέπει να συγχαρούμε και τους υπόλοιπους μαθητές που συμμετείχαν στην προετοιμασία και στον διαγωνισμό.

Ευχόμαστε στους μαθητές μας και άλλες επιτυχίες και διακρίσεις!

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Επίσκεψη στο Σχολείο μας και Παρουσίαση με θέμα “King Arthur: the Once and Future King”

20230505 082105

Βασιλιάς Αρθούρος της Αγγλίας, Σπαθί Εξκάλιμπερ, Μάγος Μέρλιν, Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης, Κάστρο Τιτανγκέλ στην Κορνουάλη, Κυρία της Λίμνης…

Ιστορία ή μύθος;

Χωρίς τίτλο

Την Παρασκευή, 5-5-2023 μας τίμησε με την επίσκεψή της στο σχολείο μας η κ. Χρυσανθοπούλου Αναστασία, Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Πατρών.

20230505 081911

Η κ. Χρυσανθοπούλου πραγματοποίησε στους μαθητές του Β2 τμήματος Παρουσίαση με θέμα “King Arthur: the Once and Future King”, στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγγλικής Γλώσσας, μετά από πρόσκληση της καθηγήτριας Αγγλικής Γλώσσας, κ. Χριστοπούλου Μαρίας.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Χρυσανθοπούλου για την επίσκεψη και παρουσίασή της. Το θέμα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και οι μαθητές ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά.20230505 082105

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Συμμετοχή στο μαθητικό διαγωνισμό Beamline του CERN

https://www.youtube.com/watch?v=wWdSoLMAq7I&t=2s

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ



Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Αιωρούμενα μικροσωματίδια και ρύπανση της ατμόσφαιρας της Πάτρας

Ο Διεθνής Συντονιστής του Δικτύου ΠΕ “Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον”, του οποίου Εθνικός Συντονιστής στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης διεξάγει διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου άρθρου με περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθήτριες της Β τάξης  Έλλη Σωτηροπούλου και Τρισεύγενη Τζεφριού συνέταξαν το παρακάτω άρθρο υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου Παπαδούρη Ιωάννη και Στρεπέλια Ιωάννας.

Αδιαμφισβήτητο γεγονός των τελευταίων χρόνων συνιστά η ανάγκη μελέτης της ποιότητας του εισπνεόμενου αέρα στις πόλεις. Οι μετεωρολογικές συνθήκες και οι συνήθειες των κατοίκων που αφορούν στην καύση των τζακιών κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες έχουν ως επίπτωση τη συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων στον ατμοσφαιρικό αέρα της πόλης των Πατρών. Το πρόβλημα μπορεί κατά περιόδους να είναι σημαντικό και καθώς οι συνέπειές του είναι πολυδιάστατες χρήζει αντιμετώπισης, με εφαλτήριο την ενημέρωση του κοινού.

Αρχικά, τα αιωρούμενα σωματίδια (Particulate Matter, PM) είναι -όπως δηλώνει και το όνομά τους- μικρού μεγέθους στερεά ή υγρά σωματίδια που βρίσκονται διασκορπισμένα στην ατμόσφαιρα. Πρόκειται για ένα μείγμα από ρύπους, που ποικίλλουν σε σχήμα και μέγεθος, ενώ η ύπαρξή τους σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι επιζήμια τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία του ανθρώπου.

Ανάλογα με το μέγεθός τους, τα αερολύματα ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες: στα PM10 με  διάμετρο μικρότερη των 10 μm, στα PM2.5 με διάμετρο μικρότερη των 2.5 μm και τέλος στα PM1 που έχουν διάμετρο μικρότερη του 1 μm. Έχει αποδειχθεί πως τα ΡΜ1 και ΡΜ2.5 οφείλονται κατά βάση σε ανθρώπινη δραστηριότητα όπως τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, οι βιομηχανίες και, κυρίως, η καύση των τζακιών. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ΡΜ1 και ΡΜ2.5  θεωρούνται επικίνδυνα για τον άνθρωπο καθώς έχουν μεγαλύτερη ικανότητα διείσδυσης στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω κοιλοτήτων και αεροφόρων οδών.

Το συγκεκριμένο θέμα μελετάται από την επιστημονική κοινότητα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Α. Καζαντζίδης, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας διεξάγει έρευνα και κατέθεσε τη δική του πιστοποιημένη άποψη απέναντι στο ζήτημα.

Από πλευράς στατιστικών στοιχείων, ο Α. Καζαντζίδης επιβεβαιώνει πως «το πρόβλημα που σχετίζεται με την εκπομπή μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα δεν εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω των καιρικών και περιβαλλοντικών συνθηκών. Ωστόσο, στα μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την απαγόρευση της καύσης ξύλων για θέρμανση. Λόγω των επιπτώσεων, έχουν θεσπιστεί και στην Ελλάδα νόμοι που θέτουν ένα ανώτατο όριο και συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Υπάρχουν βέβαια και οι στόχοι για πιο χαμηλές τιμές που έχουν τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά δεν έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, επομένως, από τη χώρα μας.» Πράγματι, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2005, ο μέγιστος ετήσιος μέσος όρος για τα PM10 είναι 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Ο 24ωρος μέσος όρος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο πάνω από 35 φορές το χρόνο. Όσον αφορά τα ΡΜ2.5, σύμφωνα με το όριο που θεσπίστηκε το 2020, ο μέγιστος ετήσιος όρος είναι 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, πέρα από επιβλαβή επίδραση που ασκούν στην ατμόσφαιρα, απειλούν άμεσα και την υγεία του ανθρώπου. Τα κύρια προβλήματα αφορούν το αναπνευστικό σύστημα και κυμαίνονται από χρόνιες παθήσεις, όπως το άσθμα, μέχρι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι ευπαθείς ομάδες, τα παιδιά, οι ενήλικες και οι πάσχοντες από υποκείμενα πνευμονικά ή καρδιολογικά νοσήματα.

Παράλληλα όμως, αναδύονται ερωτήματα που αφορούν στην άμεση ή έμμεση σύνδεση της συγκέντρωσης αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα με ευρύτερα προβλήματα για τον πλανήτη, με κυριότερο την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις σημαντικότερες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης. Έχει βαθύτατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, τα ανθρώπινα μέσα διαβίωσης, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες παγκοσμίως. Ενώ το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι το κύριο αέριο του θερμοκηπίου που ευθύνεται για την θέρμανση του πλανήτη, τα αιωρούμενα σωματίδια συμβάλλουν στην ψύξη του.

Ο κύριος αντίκτυπoς τους εντοπίζεται στην επίδρασή τους στο ενεργειακό ισοζύγιο του πλανήτη. Η απελευθέρωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα οδηγεί στην απορρόφηση και την αντανάκλαση της εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας, λειτουργώντας ως «αντηλιακό» στρώμα και ψύχοντας την ατμόσφαιρα.  Επίσης, ο σχηματισμός νεφών και οι βροχοπτώσεις μπορούν να επηρεαστούν από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Βεβαίως, η άμεση σχέση των σωματιδίων με τα αναφερόμενα προβλήματα εξακολουθεί να αποτελεί θέμα εντατικής μελέτης των επιστημόνων, προκειμένου να αποσαφηνιστεί και η επικινδυνότητα τους.

Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ρύπανσης από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η μείωση των εκπομπών σωματιδίων μέσω της χρήσης καθαρότερων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα εξελιγμένα συστήματα μεταφορών και οι βιώσιμες βιομηχανικές δραστηριότητες, μπορούν να αποδειχτούν καρποφόρες στην εξεύρεση λύσης ή ρεαλιστικότερα στον περιορισμό του φαινομένου. Τόσο οι κυβερνήσεις και οι κοινότητες όσο και τα άτομα έχουν και οφείλουν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προστατεύοντας τον πλανήτη κι εξασφαλίζοντας ένα ευοίωνο και αειφόρο μέλλον για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα του!

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στο σχολείο μας

Την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 επισκέφθηκε το σχολείο μας το Παράρτημα Αχαϊας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με σκοπό την εισαγωγική επιμόρφωση σε θέματα πρώτων βοηθειών όπως η περιποίηση τράυματος και η απομάκρυνση ξένου σώματος σε περίπτωση πνιγμού, αλλά και γενικές αρχές των πρώτων βοηθειών. Οι μαθητές και μαθήτριες της Α’ Λυκείου ασκήθηκαν πρακτικά στα παραπάνω με τη βοήθεια εθελοντών και ενημερώθηκαν για την ιστορία και το πνεύμα του ΕΕΣ. Ευχαριστούμε θερμά για την επίσκεψη!

IMG 20230220 084615 IMG 20230220 09570101

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Ένα μάθημα “Ονειρο…” !!!

          Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση υποδεχτήκαμε στις 17 Ιανουαρίου 2023 στο Πρότυπο ΓΕΛ Πάτρας, τον σπουδαίο πατρινό λογοτέχνη και αγαπημένο φιλόλογο Κώστα Λογαρά για ένα μάθημα Λογοτεχνίας διαφορετικό από τα άλλα. Στο Γ3 ,τμήμα γενικής παιδείας, μας ταξίδεψε στην γλώσσα και στις εικόνες του Παπαδιαμάντη με όχημα αποσπάσματα από το “Όνειρο στο κύμα” δείχνοντας στους μαθητές την ευχαρίστηση που μπορεί να βρουν μέσα από την επαφή με τους μεγάλους συγγραφείς και θυμίζοντας σε εμάς , τους παλιούς του μαθητές, τους λόγους που επιλέξαμε να γίνουμε δάσκαλοι.

Ευχαριστούμε πολύ!

Παναγιώτης Γάκης     Γεωργία Νικολοπούλου

 

IMG 20230117 125830 630

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών – EOES 2023

Η φετινή συμμετοχή του Προτύπου ΓΕΛ Πατρών στον πανελλήνιο διαγωνισμό πειραμάτων EOES https://www.eoes.science/ με τον Στέφανο Νικολάου, την Ανδριάνα Σκαλτσά και τον Σπύρο Βώρο, μαθητές της Β’ τάξης, ήταν μια καλή αφορμή για πλούσια εργαστηριακή ενασχόληση των παιδιών με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών ΠΕ04, καθώς και για την συμμετοχη σε μια όμορφη γιορτή των φυσικών επιστημών με αγαπητούς ομόπνοους συναδέλφους που υπερασπίζονται και προάγουν την εργαστηριακή παιδεία. Ευχαριστούμε την ΠΑΝΕΚΦΕ και to ΕΚΦΕ Αγιων Αναργυρων για τη φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση από την οποία όλοι μαθαίνουμε και οφελούμαστε. Συγχαρητηρια στο ΓΕΛ Νάξου και το Πρότυπο ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων για την πρωτιά και καλή τύχη ευχόμαστε για την τελική φάση στη Λετονία!
20230129 121051
328659880 1552338485273563 1539372369284183859 n
20230128 173856images
Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε