Σεπ 17

EU Code Week | Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα | 11-17 Οκτ. 2014

codeweek-badge-medium-400Από 11 έως 17 Οκτωβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα με εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη! Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να προβάλει την έννοια του προγραμματισμού τόσο σε παιδιά όσο και σε μεγάλους,  δίνοντας τους την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα και workshops καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Εκατομμύρια παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν στις μαζικές εκδηλώσεις και θα αποκτήσουν τις σχετικές δεξιότητες.

Την πρωτοβουλία ξεκίνησαν νεαροί σύμβουλοι της Neelie Kroes, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προσέλκυσε την υποστήριξη κινημάτων προγραμματισμού και εκπαίδευσης, όπως τα CoderDojo και RailsGirls, καθώς και σημαντικών εταιρειών τεχνολογίας και πληροφορικής.

Οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα διοργανώνονται σε τοπικό επίπεδο και δημοσιεύονται στο website της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού [http://events.codeweek.eu/]. Σε κάθε χώρα, ένας ή περισσότεροι πρεσβευτές της Code Week Europe προσφέρθηκαν να αποτελέσουν το βασικό σημείο επαφής για την Εβδομάδα Κώδικα, να διαδώσουν το όραμα της πρωτοβουλίας και να συνδέσουν τοπικές κοινότητες προγραμματισμού και ενδιαφερόμενους φορείς. Στην Ελλάδα έχουμε 5 πρεσβευτές [είναι χαρά μου να είμαι μεταξύ ατών] και 15 δράσεις μέχρι σήμερα!

Στόχος αυτής της ξεχωριστής εβδομάδας, είναι να εξοικειωθούν εκατομμύρια παιδιά με τον προγραμματισμό, πραγματοποιώντας, για παράδειγμα, εργαστήρια επίδειξης, αναπτύσσοντας εργαλεία εκμάθησης και συμβάλλοντας στην εκπαίδευση δασκάλων. Εταιρείες, όπως οι Rovio (Angry Birds), Microsoft, Google, Telefonica, Liberty Global και Facebook στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα συμμετέχοντας με εκδηλώσεις.

Για όσους δεν θα μπορέσουν να συμμετέχουν σε κάποια από τις δραστηριότητες, υπάρχει πάντα διαθέσιμο πλούσιο υλικό στην Ελληνική Γλώσσα για την εκμάθηση προγραμματισμού μέσω διαδικτύου [http://codeweek.eu/resources/]. Όσοι τέλος είναι λιγάκι μεγαλύτεροι σε ηλικία, μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού για αρχάριους διαδικτυακά, μέσω αρκετών πρωτοβουλιών, όπως το Scratch, μια δωρεάν γλώσσα προγραμματισμού για δημιουργία διαδραστικών ιστοριών, παιχνιδιών και κινητών σχεδίων (animation), το Codecademy, το Code School για εκμάθηση διαδικτυακών τεχνολογιών μέσω βιντεομαθημάτων, ασκήσεων προγραμματισμού και βιντεογραφημάτων (screencast) και το Code.org tutorials με απλά μαθήματα για αρχαρίους.

Αυγ 19

Δελτίο Τύπου: Τρία νέα μετάλλια της Εθνικής Ομάδας Πληροφορικής στην 22η Διεθνή Βαλκανιάδα Πληροφορικής BOI 2014

boi2014Με 3 νέα μετάλλια στη συλλογή της επέστρεψε η Εθνική ομάδα πληροφορικής από την 22η Διεθνή Βαλκανιάδα Πληροφορικής (ΒΟΙ 2014που διεξήχθη στην Άγκυρα της Τουρκίας μεταξύ 10 και 17 Αυγούστου του 2014.
Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές Αριστοφάνης Ροντογιάννης και Δημήτριος Λώς από το Κολλέγιο Ψυχικού Αθηνών κατέκτησαν από ένα Αργυρό μετάλλιο και ο μαθητής Γιώργος Χρίστογλου από το 14ο ΓΕΛ Θεσ/νίκης κατέκτησε Χάλκινο μετάλλιο.
Διαβάστε ολόκληρο το  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ιουλ 31

Python και Pygame | Μάθετε να κάνετε τα δικά σας παιχνίδια

pygameΈνα site, στο οποίο θα βρείτε τις ασκήσεις και τα προγράμματα για την διδασκαλία της γλώσσας Python και του Pygame module μέσα από τη δημιουργία παιχνιδιών.

http://goo.gl/uKkDua

«Η διδασκαλία μιας γλώσσας προγραμματισμού δεν χρειάζεται να είναι κάτι βαρετό και ούτε πρέπει να εξαντλείται σε προγράμματα κειμένου των περασμένων δεκαετιών. Αντίθετα η δημιουργία παιχνιδιών, ειδικά με γραφικά και κίνηση παρακινεί το ενδιαφέρον των μαθητών ώστε να δουν τον προγραμματισμό όπως πραγματικά είναι: Μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική ασχολία.» …αναφέρει ο δημιουργός όλου αυτού του καταπληκτικού υλικού, Μανώλης Κιαγιάς, με τον οποίο και συμφωνώ απόλυτα.

Σας εύχομαι καλή και δημιουργική συνέχεια στο καλοκαιράκι σας!

 

 

 

Ιουλ 20

2 Χάλκινα για την Ελληνική αποστολή στην 26η Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής!

Με δύοioi2014_1 Χάλκινα μετάλλια επιστρέφει η Ελληνική αποστολή από την Taipei και την 26η Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής! 
Συγχαρητήρια στους Ολυμπιονίκες (Λως και Ροντογιάννη) αλλά και σε όλη την Ελληνική αποστολή!
Μας κάνετε περήφανους! Το μέλλον δικό σας!
Περισσότερες πληροφορίες για την 26η Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

 

Ιουλ 19

Πιστοποίηση Μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις ΤΠΕ

ITskillsSch

ΝΕΑ Πιστοποίηση για Μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις ΤΠΕ

Ο πιστοποιούμενος μαθητής θα πρέπει να είναι ικανός:

:: Να χειρίζεται τα βασικότερα ψηφιακά μέσα (υπολογιστές, κινητές και άλλες συσκευές, λογισμικό)

:: Να κατανοεί, να αναλύει και να επιλύει απλά προβλήματα χρησιμοποιώντας εργαλεία ΤΠΕ.

:: Να σχεδιάζει, να υλοποιεί, να αναθεωρεί και να ακολουθεί μια στρατηγική αναζήτησης πληροφοριών για ένα καθορισμένο πρόβλημα.

:: Να συνεργάζεται και να επικοινωνεί ανταλλάσσοντας πληροφορίες, μηνύματα, σχόλια και αρχεία, αξιοποιώντας εργαλεία ΤΠΕ.

:: Να δημιουργεί, να τροποποιεί και να συνθέτει ψηφιακά αντικείμενα (π.χ. κείμενα, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, εικόνες, ήχους) αξιοποιώντας εργαλεία ΤΠΕ.

:: Να αναπτύσσει στάσεις και συνήθειες καλής χρήσης και αξιοποίησης των ΤΠΕ στην καθημερινή του ζωή, στο σχολικό και στο ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο ζει.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ιουν 21

Η Εθνική Ομάδα Νέων στην 8η Διεθνή Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής Νέων-JBOI 2014

JBOI2014

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας Πληροφορικής Νέων, η οποία θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι, όπου θα λάβει χώρα η 8η Διεθνής Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής Νέων (Junior Balcanic Olympic Informatics –JBOI) στις 23 Ιουνίου. Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να συνοδέυσω την εθνική μας ομάδα μαζί με τον ασημένιο Ολυμπιονίκη Πληροφορικής  Βαγγέλη Κηπουρίδη.

Οι 4 μαθητές Γυμνασίων που απαρτίζουν την Εθνική Ομάδα Πληροφορικής Νέων είναι:
Κόκκορης Θεόδωρος
Στεφανίδης Κυριάκος
Καραθόδωρος Χρήστος
Φιλοσίδης Σταύρος

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το σχετικό Δελτίο Τύπου.
Καλή Επιτυχία στην καταπληκτική μας ομάδα!

Ιουν 07

To Scratch συναντά τα Lego Mindstorms..

 

«Scratch meets Lego Mindstorms»

robotiky

ένας Τέλειος συνδυασμός!
Το Robotiky είναι ένα δίτροχο Robot που προγραμματίζεις εύκολα και μαθαίνεις ακόμη και τα «δύσκολα»!

Δείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες και για το πόσο απλό είναι!

 

#codeThess #scratch #robotseducate

robotiky2

 

Ιουν 06

Η ελληνική αποστολή για την 8η Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής Νέων!

logo_jboi

Ανακοινώθηκε και επίσημα η ελληνική αποστολή για τον 8th Junior Balkan Olympiad in Informatics!

Την Εθνική Ομάδα Πληροφορικής Ελπίδων αποτελούν 4 μαθητές Γυμνασίου που αναδείχθηκαν από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής και θα διαγωνισθούν στην Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής Νέων στο Βελιγράδι,  23-28 Ιουνίου 2014

Πρόγραμμα Βαλκανικής Ολυμπιάδας Πληροφορικής

#JBOI2014  

Καλή επιτυχία παιδιά!

Μάι 20

Spell Up: Νέο παιχνίδι της Google για να προφέρεις σωστά Αγγλικά!

Η Google λανσάρει το Spell Up, ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι λέξεων που έχει στόχο να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας στα Αγγλικά, αλλά και να αποκτήσουμε καλύτερη προφορά.

Όσο καλύτερα προφέρεις τις λέξεις, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η δυσκολία του παιχνιδιού!

 

Μάι 17

Ο οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Επιστήμης «WROHELLAS» στη Θεσσαλονίκη

45560_Elephant one

Ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης «WROHELLAS» διοργανώνει συναντήσεις σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη οι  μαθητές και οι μαθήτριες μαζί με τους γονείς τους μπορούν να παρακολουθήσουν την ομάδα στους χώρους των καταστημάτων Public  (Τσιμισκή) στις 24 Μαΐου 2014 και ώρα  12.00.
Λεπτομέρειες: WROHELLAS

Παλαιότερα άρθρα «