Λουκία Σιγάλα

Κάπου εδώ στην Τήνο, λοιπόν, το ταξίδι ξεκινάει…

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Μαρ 20171

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο κατέγραψε μια σειρά από συμβουλές, θέλοντας να εξασφαλίσει την ασφαλή των μαθητών στη δικτυακή κοινωνία, την καλή χρήση των υπηρεσιών του διαδικτύου και την αποτροπή ανεπίτρεπτων συμπεριφορών.

Οδηγίες καλής χρήσης του διαδικτύου

1. Τα μηνύματα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και οι πληροφορίες που αποστέλλετε με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλους χρήστες του διαδικτύου δεν πρέπει:

● Να προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διάφορες μειονότητες.
● Να σχετίζονται με παράνομες πράξεις.
● Να έχουν υβριστικό χαρακτήρα ή διαφημιστική χροιά.
● Να τους προσβάλλουν, αλλά να ακολουθούν τους νόμους, τα χρηστά ήθη και τα ήθη χρήσης του διαδικτύου.

2. Μη διακινείτε δικτυακούς τόπους και γενικότερα
πληροφορίες που:

● Προπαγανδίζουν την επιθετική συμπεριφορά, το μίσος και το ρατσισμό.
● Προωθούν τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.
● Περιέχουν πορνογραφικό περιεχόμενο.
● Αναφέρονται σε παραβιάσεις ασφάλειας διαφόρων συστημάτων.
● Αφορούν την παράνομη διανομή προγραμμάτων.
● Περιέχουν οπτικοακουστικό υλικό-προϊόν πνευματικής δημιουργίας που προστατεύεται.
● Αφορούν υλικό με διαφημιστικά banner.

3. Ελέγχετε προσεκτικά το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας για την απομάκρυνση ιών ή άλλων στοιχείων που μπορεί να βλάψουν άλλους χρήστες του διαδικτύου.

4. Χρησιμοποιείτε υπολογιστή με λογισμικό προστασίας από τους ιούς (antivirus), το οποίο να είναι ενεργό και να ανανεώνεται αυτόματα με τους νέους ιούς από τον κατασκευαστή του.

Τι δεν πρέπει να κάνετε στο διαδίκτυο

1. Τα άτομα που γνωρίζετε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να σας λένε ψέματα, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.

2. Μη δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, ούτε να αποκαλύπτετε σε άλλους χρήστες του διαδικτύου πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας.

3. Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε.

4. Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μη δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες.

5. Να είστε επιφυλακτικοί ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο διαδίκτυο ή αυτών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του, πριν το υποβάλετε στην κρίση σας.

6. Συζητήστε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και με πρόσωπα που εμπιστεύεστε για τις δραστηριότητες σας στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.

7. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος, βίντεο κτλ.) προστατεύονται από τους νόμους και η διανομή τους μέσω του διαδικτύου είναι παράνομη πράξη.

8. Το ίδιο παράνομη πράξη θεωρείται και η διακίνηση προγραμμάτων υπολογιστών (Software), εκτός και αν ανήκουν στην κατηγορία του Ελεύθερου Λογισμικού (Open source software).

9. Μην ανοίγετε μηνύματα e-mail και επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας.

10. Μη χρησιμοποιείτε άκριτα οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο διαδίκτυο. Δεν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή, ακόμη και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια.

Καλή πλοήγηση!

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο    

Εθισμός στο Διαδίκτυο

Φεβ 201722

Τί εννοούμε με τον όρο ‘εθισμός στο διαδίκτυο;’Η ανεξέλεγκτη χρήση, πολύωρη ενασχόληση ,δραστηριότητες αμφιβόλου περιεχομένου ,ηλεκτρονικά παιχνίδια χωρίς τελειωμό, ηλεκτρονικές συζητήσεις , γνωριμίες ως και παράλληλες ζωές  και πολλά άλλα ,είναι μερικά από τα συμπτώματα  αυτής της ηλεκτρονικής αρρώστιας . Αυξάνεται το άγχος των νέων ,δημιουργούνται εμμονές και ανασφάλειες  ,ψεύτικα  όνειρα  για διαδικτυακή ζωή ,μείωση της ενεργητικότητας και της ζωντάνιας  των ατόμων με όλη την παθογένεια που ακολουθεί.

Σταματούν τα ενδιαφέροντά τους ,παραμελούν την προσωπική τους ζωή, γίνονται οξύθυμοι  νευρικοί και βίαιοι.Γι ΄αυτό πρωτίστως οι γονείς πρέπει  να ελέγχουμε  το χρόνο που ξοδεύουν τα παιδιά τους  στο διαδίκτυο ,να τα περιορίζουμε ,να συζητάμε για τις αρνητικές επιπτώσεις και να δίνουμε και εναλλακτικές επιλογές απασχόλησης  πριν το διαδίκτυο φτάσει στο σημείο να διαλύσει τη ζωή τους και να λειτουργεί ως μοναδικό και αξεπέραστο υποκατάστατο .

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εθισμός στο Διαδίκτυο    

Η Αγγλική Γλώσσα στο Δημοτικό Σχολείο

Νοέ 201520

keep-calm-i-m-an-english-teacher-2

Αγγλικά: ακόμα ένα μάθημα στο σχολικό πρόγραμμα ή ώρα γνώσης και διασκέδασης; 🙂 ”

Η Διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας στο Δημοτικό Σχολείο δεν μπορεί να είναι μια στείρα πρακτική εκμάθησης λεξιλογίου, γραμματικής, προφορικής και γραπτής παραγωγής λόγου. Χρειάζεται από την πλευρά του/της εκπαιδευτικού κυρίως θέληση και όρεξη για παιχνίδι, κίνηση και τραγούδι που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του μαθητή. Ο μαθητής αποκτά γνώσεις μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες γρηγορότερα και πιο αποδοτικά. Επίσης, το μάθημα μπορεί να εμπλουτιστεί με υλικό που παρουσιάζει την πραγματική χρήση της αγγλικής γλώσσας, όπως τραγούδια με αγγλικό στίχο, ταινίες, συνεντεύξεις και βίντεο από το διαδίκτυο. Τέλος,η υλοποίηση διαφόρων projects δίνουν την ευκαιρία στον μαθητή να ανοίξει τους ορίζοντες του πέρα από τα στενά όρια του βιβλίου, ανακαλύπτοντας βιωματικά τρόπους χρήσης της αγγλικής γλώσσας στον κόσμο. Γι αυτούς τους λόγους λοιπόν,

“Be brave to act, sing and play

  learn English in a fun way” 

Δες εδώ childrenssongbook μερικά από τα πιο γνωστά αγγλικά τραγουδάκια για παιδιά!

Δες και μερικά βιντεάκια!

από κάτω από: Διδασκαλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Αγγλική Γλώσσα στο Δημοτικό Σχολείο    

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων