Ιστολόγιο Σ. Ζήνδρου

Σχετικό με επιμόρφωση. Φιλοξενία στο Blogs.sch.gr

Γυναίκες στον Α´ Παγκόσμιο

Ιούν 20141

Pearltrees

Φεβ 20112

Μετά τα καταπληκτικά εργαλεία διαχείρισης σελιδοδεικτών diigo και symbaloo το pearltrees σε κερδίζει αμέσως. Όσοι ενδιαφέρεστε για την “Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά” ή για το σενάριο “Στα ίχνη των Αρχαίων Ελλήνων” ρίξτε μια ματιά στους σελιδοδείκτες. Δημιουργήστε με τη σειρά σας έναν λογαριασμό, και κάντε τα σχόλιά σας, αφού πρώτα δημιουργήσετε δικά σας μαργαριτάρια. Kάντε κλικ εδώ

Τα νέα βιβλιοτετράδιά μας

Ιαν 201128

Με την ευκαιρία της επίσημης κυκλοφορίας iPad και στην Ελλάδα με οχτώ μήνες καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, κι ενώ ήδη στις Η.Π.Α. χρησιμοποιείται σε σχολεία – όπως θα θέλαμε να χρησιμοποιούνται και τα δικά μας netbook που μοιράστηκαν στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου- ας δούμε σε δυο βιντεάκια πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητά μας τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.
Δε μιλάμε βέβαια για τη λειτουργία ενός e-book reader, αλλά για χρήσεις γεμάτες φαντασία και δημιουργικότητα, που θα έκαναν τον προφήτη της ηλεκτρονικής εποχής, τον Μάρσαλ Μακ Λιούαν να χαμογελάει, αφού ο μοναχικός αναγνώστης γίνεται πια ένα μέλος της γεμάτης φαντασία και δημιουργικότητα φυλής που κατοικεί το πλανητικό μας χωριουδάκι.

The Future of the Book. from IDEO on Vimeo.

Kno Tablet

Changing Education Forever from Kno Tablet on Vimeo.

Εκπαιδευτικό βίντεο για τον Παρθενώνα

Ιαν 201122

Έγγραφα Google

Ιαν 20116

Έγγραφα Google

Τα έγγραφα Google είναι μια δωρεάν διαδικτυακή σουίτα εφαρμογών γραφείου με  επεξεργαστή κειμένου, λογιστικά φύλλα, παρουσίαση, φόρμες, και υπηρεσία αποθήκευσης άλλων αρχείων που προσφέρει η Google. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να επεξεργάζονται έγγραφα σε πραγματικό χρόνο με άλλους χρήστες.

Δημιουργία εγγράφων

Ξεκινάτε από μια λευκή σελίδα ή  από ένα πρότυπο  όπως και στο MS Office

Προσφέρει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά όπως λίστες με κουκκίδες, ταξινόμηση κατά στήλες, πίνακες, εικόνες, σχόλια, τύπους, γραμματοσειρές και πολλά άλλα. Και είναι δωρεάν.

Ανεβάστε τα υπάρχοντα αρχεία σας.

Τα έγγραφα Google δέχονται τις περισσότερες δημοφιλείς μορφές αρχείων, συμπεριλαμβανομένων των doc, xls, odt, ods, rtf, csv, ppt, κ.λπ. εδώ μπορείτε να ανεβάσετε τα υπάρχοντα αρχεία σας.

Γραμμή εργαλείων

Απλά κάντε κλικ στα κουμπιά γραμμής εργαλείων για έντονη γραφή, υπογράμμιση, περίπτωση, αλλαγή γραμματοσειράς ή μορφής αριθμού, αλλαγή του χρώματος φόντου σε ένα κελί και ούτω καθεξής.

Σύνδεσμοι της google:

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν υπάρχουν σχόλια »    

Προσωπικό δίκτυο Μάθησης

Ιαν 20115

Τι είναι To Προσωπικό  Δίκτυο Μάθησης;

Όταν μου ζητάνε έναν ορισμό για το Προσωπικό  Δίκτυο Μάθησης δίνω συνήθως τον πιο απλό: Το σύνολο των ανθρώπων με τους οποίους έχεις επαφή και ανταλλάσσεις  πληροφορίες, συνήθως μέσω διαδικτυακής σύνδεσης.
Πάντα διαθέταμε ένα Προσωπικό  Δίκτυο Μάθησης. Αρχικά, την οικογένεια,  τους φίλους και τους συναδέλφους  εκπαιδευτικούς.
Τώρα όμως που το διαδίκτυο και τα εργαλεία Web 2.0 έχουν κυριαρχήσει, το Προσωπικό  Δίκτυο Μάθησης μπορεί να περιλαμβάνει ποικίλες  διαφορετικές κοινότητες – ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter τα blogs και  wikis , εργαλεία κοινωνικής  δικτύωσης σελιδοδεικτών, όπως το diigo και το symbaloo, το LinkedIn για να παραθέσουμε μερικά. Ο καθένας με τον οποίο έχουμε οποιαδήποτε αλληλεπίδραση στο πλαίσιο αυτών των δικτύων, είτε πρόκειται για κοινωνική επαφή, συναδέλφους, συμφοιτητές ή κάποιους ειδικούς, γίνεται μέρος τους Προσωπικό  Δίκτυο Μάθησης μας. Το μεγαλύτερο μέρος της μάθησης αυτού του τύπου πραγματοποιείται σήμερα διαδικτυακά, αφού είναι εξαιρετικά απλό να βρεις και να επικοινωνήσεις με ανθρώπους που έχουν κοινά με σένα ενδιαφέροντα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Η αξία του Προσωπικού  Δικτύου Μάθησης

Γιατί κουβεντιάζουμε για το Προσωπικό  Δίκτυο Μάθησης; Γιατί είτε μαθητής είτε εκπαιδευτικός εκεί θα βρούμε εξαιρετικά ενδιαφέροντα και χρήσιμα πράγματα. Το καλό με τα κοινωνικά δίκτυα είναι ότι εύκολα βρίσκεις και μοιράζεσαι την πληροφορία που αναζητάς – αν θέσεις βέβαια κάποιο ερώτημα.  Και στη συνέχεια ακολουθούν τα σχόλια, οι παρατηρήσεις, οι ιδέες και τα  σχέδια των ανθρώπων και των ομάδων.

Τρόποι αξιοποίησης του Προσωπικού  Δικτύου Μάθησης

  • Επαγγελματική εξέλιξη – πληροφορίες από ειδικούς του χώρου.
  • Εντοπισμός χρήσιμων πηγών, υλικού  και λογισμικού για την τάξη.
  • Ιδέες, σχέδια μαθημάτων και σενάρια  από άλλους καθηγητές
  • Ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία.
  • Συνεργατικές λύσεις
  • Ενδιαφέροντες σύνδεσμοι για εκπαιδευτικά νέα

Το όμορφο βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω (με υπότιτλους σε διάφορες γλώσσες – μπορείτε να διορθώσετε τους δικούς μου στα ελληνικά) έχει τίτλο «Ο Δικτυωμένος μαθητής» και δείχνει  πόσο οι μαθητές μπορούν να εκμεταλλευτούν το δικό τους Προσωπικό  Δίκτυο Μάθησης.

blogs and wikis

Ιαν 20115

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία | Δεν υπάρχουν σχόλια »    

Καλή Χρονιά!

Δεκ 201031

Create your own video slideshow at animoto.com.

Δείτε τη Ρώμη στο Google Earth

Δεκ 201030

Επισκεφτείτε τη Ρώμη όπως ήταν το 320 μ.Χ., θαυμάστε τα κτίρια και από το εσωτερικό τους, δείτε τη ρωμαϊκή αγορά και το Κολοσσαίο, μάθετε πώς ζούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι.

Blumind: Ένα πανάλαφρο πρόγραμμα δημιουργίας εννοιολογικών χαρτών

Δεκ 201029

Θεωρώ ότι το πιο πλούσιο και εύκολο στη χρήση πρόγραμμα δημιουργίας εννοιολογικών χαρτών είναι το mindmeister. Έχει το μειονέκτημα του περιορισμένου αριθμού εννοιολογικών χαρτών. Μπορείς όμως να τους μοιράσεις και να συνεργαστείς με μαθητές, έχοντας πολύ καλή εποπτεία. Δυστυχώς η αναθεώρηση λειτουργεί μόνο με την πλήρη έκδοση.
Στους μαθητές αρέσει περισσότερο για την απλότητα και τα ωραία χρωματιστά και μεγάλα συννεφάκια του το bubbl.us. Είναι ελεύθερο και συνεργατικό επίσης εργαλείο. Αναμένουμε την καινούρια έκδοση στις αρχές του χρόνου.
Σ’ αυτή την ανάρτηση θα σας συστήσω ένα πολύ ελαφρύ αλλά ισχυρό εργαλείο για τη δημιουργία εννοιολογικών χαρτών και άλλων διαγραμμάτων που λέγεται Blumind, κινεζικής προέλευσης.
Υποστηρίζει συνδυασμούς χρωμάτων και μπορείτε να το χειρίζεστε εύκολα από το πληκτρολογίου. Η δημιουργία νέων κόμβων δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερη. Με το enter εισάγετε ένα νέο ομότιμο κόμβο, ενώ με το tab δημιουργείτε θυγατρικό κόμβο. Και για λόγους απλότητας δεν υπάρχουν επιλογές για το στυλ των κόμβων όπως στις παραπάνω web2.0 εφαρμογές, ενώ υπάρχει πινέλο μορφοποίησης.
Και τώρα προκύπτει το ερώτημα: Πώς θα το εγκαταστήσουμε αφού η ιστοσελίδα δε φαίνεται μόνο αλλά και είναι στα κινέζικα;
Πηγαίνουμε στη σελίδα http://www.hyfree.net/product/blumind και από τα απλοποιημένα κινεζικά ζητάμε τη μετάφραση στα ελληνικά –και στην περίπτωση που μας δυσκολέψει λίγο η μετάφραση – επιλέγουμε τα αγγλικά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε από το σύνδεσμο «Κατεβάστε το αρχείο εγκατάστασης» ή «Download the installation file» και προχωράμε στην εγκατάσταση.
Δοκιμάστε το!

« Παλιότερα άρθρα
leaf graphic

Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της επιμόρφωσης φιλολόγων. Οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός ή μαθητής θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες δημοσίευσης ιστολογίων του blogs.sch.gr.

Ακρόπολη και Αρχαία Αγορά


Δείτε την Αρχαία Αγορά στους Χάρτες Google
<!--

Either scripts and active content are not permitted to run or Adobe Flash Player version 10.0.0 or greater is not installed.

<!-- Get Adobe Flash Player
<!--


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων