ΒΑΡΥΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ Β1

1

Συγγραφέας: ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΟΥ ΛΟΥΚΙΑ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 03-02-2018

Βαρύκεντρο τριγώνου
Γυμνάσιο-Α΄Λυκείου
Γεωμετρία

Σκοπός του μ-σεναρίου είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις έννοιες της διαμέσου και του βαρύκεντρου. Σαν συνέπεια θα μπορούν να αναγνωρίσουν ευκολότερα αν έχουν να κάνουν με μια απλή διάμεσο ή με μεσοκάθετο.
Δίνεται στους μαθητές ένας σύνδεσμος και καλούνται να τον ανοίξουν. Μεταφέρονται σε περιβάλλον geo-gebra. Στην αρχή τους δίνονται σαφείς οδηγείες για την κατασκευή διαμέσου του υφιστάμενου τριγώνου.Ενώ στο τέλος τους ζητάμε να πειραματιστούν αλλάζοντας τρίγωνα. Τέλος τους ζητάμε να απαντήσουν στο φύλλο εργασίας που τους έχει δοθεί στο μεταξύ, με σκοπό την αυτοαξιολόγηση. Ακολουθεί συζήτηση στην τάξη.

Οδηγίες
Μπείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-5510
Βλέπετε ένα τρίγωνο ΑΒΓ. Πατώντας τα δεξιά κουμπάκια ακολουθείστε τις οδηγίες.
Στο τέλος πειραματιστείτε μετακινόντας τις κορυφές του τριγώνου σε διάφορες θέσεις.

Φύλλο Εργασίας
Μπορείτε να απαντήσετε τώρα στις παρακάτω ερωτήσεις;
1.Πόσα σημεία τομής διαμέσων μπορεί να έχει ένα τρίγωνο;
2.Θα μπορόύσε να υπάρχει διάμεσος έξω από ένα τρίγωνο;
3.Μπορείτε να δώσετε τον ορισμό του βαρύκεντρου ενός τριγώνου;
4.Μήπως θα μπορούσατε να διατυπώσετε και τη διαφορά της μεσοκαθέτου από τη διάμεσο ενός τριγώνου;

5ο μάθημα

0

Συγγραφέας: ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΟΥ ΛΟΥΚΙΑ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 22-01-2018

5η Συνεδρία Επιμόρφωσης Β1 Επιπέδου Για Την Εκπαιδευτική Αξιοποίηση ΤΠΕ

Στην 5η συνεδρία της επιμόρφωσης Β1 επιπέδου ασχοληθήκαμε με τις εκπαιδευτικές χρήσεις επεξεργασίας κειμένου και υπολογιστικών φύλλων, με τις εκπαιδευτικές χρήσεις συνεργατικών περιβαλλόντων καθώς και με τα ιστολόγια. Αναλυτικότερα μάθαμε κάποιες βασικές τεχνικές και μεθόδους πάνω στα προηγούμενα και στη συνέχεια γνωρίσαμε τους βασικούς τρόπους λειτουργίας των ψηφιακών περιβαλλόντων διαμοίρασης και συνεργατικής επεξεργασίας διάφορων ντοκουμέντων. Ακολούθησε εφαρμογή όλων αυτών των θεμάτων σε πέντε δραστηριότητες.

Στη πρώτη δραστηριότητα εφαρμόσαμε τις δυνατότητες πού παρέχει ένας επεξεργαστής κειμένου για συνεργατικότητα στην δημιουργία εγγράφων. Από το menu Αναθεώρηση→Παρακολούθηση αλλαγών είδαμε πώς μπορούν κάθε μαθητής (ή ομάδα) να βλέπει τον σχολιασμό του προηγούμενου και να ανταποκρίνεται σε αυτόν. Επίσης από το το menu Αναθεώρηση→Δημιουργία είδαμε πως μπορεί να προσθέτει κάθε μαθητής ή εκπαιδευτικός το δικό του σχολιασμό.

Στη δεύτερη δραστηριότητα που αφορούσε σε ένα πρόβλημα είδαμε πώς το excel μπορεί να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο στο εκπαιδευτικό μας έργο. Το πρόβλημα ήταν να προσδιοριστεί πόσες είναι οι κότες και πόσα είναι τα πρόβατα σε μια αυλή, αν γνωρίζουμε συνολικά ότι έχουν 26 κεφάλια και 64 πόδια.

Το πρόβλημα δόθηκε σε μορφή βημάτων τα οποία βοηθούσαν στην ανακάλυψη ενός τελικού τύπου που επιλύει το πρόβλημα. Πρόκειται για να ένα πρόβλημα που φαίνεται πώς τα υπολογιστικά φύλλα μπορούν να εφαρμοστούν σε εποικοδομηστικές μεθόδους διδασκαλίας.
Στη τρίτη δραστηριότητα έγινε χρήση του google docs όπου σε έναν πίνακα ημερολόγιο κληθήκαμε ανά ομάδες να εισάγουμε κείμενο και εικόνα με τη μορφή υπερσυνδέσμου που θα οδηγεί σε μια άλλη σελίδα, εικόνα, χάρτη, αρχείο ήχου ή video.

Στην τέταρτη δραστηριότητα μάθαμε να δημιουργούμε ερωτηματολόγια μέσω της εφαρμογής google forms. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικούς σκοπούς είτε ως μέσω για μια διαμορφωτική αξιολόγηση, είτε για την ανίχνευση των αυθόρμητων αντιλήψεων των μαθητών πάνω σε ένα θέμα, είτε ως εργαλείο για ερευνητικούς λόγους.

Η πέμπτη δραστηριότητα αφορά στην συγκεκριμένη παρουσίαση. Κληθήκαμε να δημιουργήσουμε το προσωπικό μας ιστολόγιο στο οποίο ο καθένας από μας αναρτά τη πορεία που ακολουθήσαμε κατά την 5η συνεδρία.
Τέλος, όλο το υλικό που παράχθηκε κατά την 5η συνεδρία δημιουργήθηκε κατά ομάδες όπου έγινε συνεργατική επεξεργασία και διαμοιρασμός αυτού του υλικού.

Καλημέρα κόσμε!

1

Συγγραφέας: ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΟΥ ΛΟΥΚΙΑ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 24-03-2014

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση