ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚή ΣΤΟ ΣΧΟΛΕίΟ

Σεπ 2016 30

Ψηφιακή γνώση και δεξιότητα

Κατηγορία Γενικά           Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ψηφιακή γνώση και δεξιότητα

-άρθρο από mathisi20.gr

Η ψηφιακή γνώση και δεξιότητα που απαραίτητα στην εποχή μας πρέπει να κατέχουν οι μαθητές από τα πρώτα βήματά τους στην εκπαίδευση, από πολλούς ερευνητές και παιδαγωγούς έχουν χαρακτηριστεί ως δεξιότητες επιβίωσης στη σύγχρονη εποχή.

Η έννοια όμως του ψηφιακού γραμματισμού είναι μία αφηρημένη και γενική έννοια με αποτέλεσμα άλλες φορές να συνδέεται με την εκμάθηση χειρισμού ψηφιακών συσκευών και άλλες φορές με την εκμάθηση χρήσης ψηφιακών εργαλείων. Ωστόσο αποτελεί μία σύνθετη έννοια που σε μεγαλύτερο βαθμό συνδυάζει την εκμάθηση δεξιοτήτων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και στον ψηφιακό κόσμο και σε λιγότερο βαθμό την χρήση μέσων και εργαλείων.

Στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο της η Yuhyun Park αναφέρεται στις οχτώ βασικές ψηφιακές δεξιότητες που το σχοείο και γενικότερα ο χώρος της εκπαίδευσης οφείλει κατά μία έννοια να εφοδιάσει τους μαθητές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο η ψηφιακή νοημοσύνη (digital intelligence) είναι μία ομάδα κοινωνικών, συναισθηματικών, γνωστικών και τεχνικών δεξιοτήτων με τις οποίες θα πρέπει να εξοικειωθούν οι μαθητές. Ειδικότερα, αναφέρεται στην εξοικείωση με την έννοια της ψηφιακής ταυτότητας, της ψηφιακής ασφάλειας και των ψηφιακών δικαιωμάτων καθώς αυτές οι έννοιες προκύπτουν μέσα από την ορθή ψηφιακή χρήση και τον ψηφιακό γραμματισμό.

DQ Project Wheel

Ιαν 2017 01

Δοκιμάστε κάτι νέο!

Κατηγορία Γενικά           Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δοκιμάστε κάτι νέο!

Νέος στον προγραμματισμό που δε θέλεις να πληκτρολογήσεις τις εντολές;

Τα παρακάτω είναι με μπλοκ drag-and-drop αντί για πληκτρολόγηση – είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε!
Δημιουργήστε τη δική σας εκδοχή του κλασικού παιχνιδιού Flappy

Φτιάξε το δικό σου Star-wars παιχνίδι

Περιηγηθείτε στον κόσμο του Minecraft!