Online παιχνίδι για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών (απευθύνεται σε νέους ηλικίας από 12-18 ετών).

Ένα παιχνίδι για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών, μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση www.resist.transludic.net. Πρόκειται για το Resist (Αντιστάσου), ένα βραβευμένο εκπαιδευτικό παιχνίδι που δημιουργήθηκε για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από το Κέντρο Πρόληψης «Ελπίδα» σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και απευθύνεται σε νέους ηλικίας από 12-18 ετών.
Το παιχνίδι αυτό δημιουργήθηκε το 2006 με τη μορφή DVD και είναι ένα από τα τρία προγράμματα, στα οποία απενεμήθηκε το Νοέμβριο του 2008, το «Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης Ναρκωτικών» του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ ένα χρόνο μετά τη βράβευσή του, απέκτησε το δικό του διαδικτυακό τόπο.

Στην αρχή του παιχνιδιού ο παίκτης βλέπει ένα σινεμάτικ, που συνιστά στην ουσία μια διαδρομή παιχνίδι, όπου ο ήρωας κάνει ακραίες επιλογές, συγκρούεται με τους γονείς του και καταστο λήγει μόνος του, σε σύγχυση. Στη συνέχεια καλείται να παίξει το παιχνίδι για να δει πώς αλλιώς μπορεί να χειριστεί μια σειρά καθημερινών καταστάσεων της ζωής και να σκεφτεί πάνω στους διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης και τις συνέπειες που αυτοί μπορεί να έχουν.

Οι καταστάσεις που συναντά ο ήρωας, διαδραματίζονται μέσα στο σπίτι με τους γονείς του, στο χώρο του σχολείο με τους συμμαθητές του, στο δρόμο με φίλους, σε ένα πάρτι με φίλους. Ο ήρωας συνομιλεί με άλλα πρόσωπα, ενώ ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει με ποιο χαρακτήρα θα διαδράσει, έχοντας τη δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων, οι οποίες τον οδηγούν σε διαφορετικές καταστάσεις. Ταυτόχρονα, μπορεί να πάρει έγκυρες πληροφορίες γύρω από τη χρήση καπνού, αλκοόλ και χαπιών, αλλά και την υπερβολική χρήση του διαδικτύου και του Η/Υ. Διάφοροι ήχοι και μουσική επενδύουν τους χώρους και τα σινεμάτικ.

Το Resist παρουσιάζεται στο Διεθνές Συνέδριο, με θέμα «Children and Youth in Changing Societies» που [διοργάνωσε] (2-4 Δεκεμβρίου [2010]) στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη Ψυχολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (ΨΕΒΕ), με αφορμή το Παγκόσμιο Έτος Νεολαίας του Ο.Η.Ε.

«Σκοπός του παιχνιδιού είναι να διαπραγματευτεί έννοιες γύρω από την πρόληψη στη γλώσσα των εφήβων, αξιοποιώντας ένα μέσο γνώριμο σε αυτούς όπως είναι ο Η/Υ. Ειδικότερα το παιχνίδι επιδιώκει να:

1. Σκεφτεί ο νέος τις εναλλακτικές επιλογές που του προσφέρονται στην καθημερινότητα και στις σχέσεις του.

2. Προσανατολιστεί σε υπεύθυνες αποφάσεις που αφορούν τη σωματική και ψυχική του υγεία.

3. Ενισχυθεί η δεξιότητα αντίστασης στην πίεση των συνομηλίκων», αναφέρει ο κοινωνιολόγος Ανδρέας Μεδίτσκος που μετείχε στην υλοποίηση του παιχνιδιού σε συνεργασία με τις ψυχολόγους Βάσω Ασκητοπούλου και Γεωργία Γκιούρκα.

To παιχνίδι αποτελεί μια καινοτόμο προσπάθεια στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών εκπαιδευτικού χαρακτήρα, καθώς:

1. Δεν υπάρχει εμπειρία από παρόμοια παιχνίδια με επίκεντρο την πρωτογενή πρόληψη.

2. Δεν σκοπεύει να καθηλώσει τον παίχτη με hyper real textures, super game engines, στοιχεία που συχνά συναντούμε σε παιχνίδια που τα αγοράζει κάποιος και τα παίζει μόνος του, «χαμένος» μέσα στην πλαστή πραγματικότητα που αυτά δημιουργούν.

«Επιδίωξή μας είναι να γνωστοποιηθεί το παιχνίδι σε περισσότερους νέους, να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και παράλληλα άμεση επικοινωνία μέσα από το blog στο οποίο παραπέμπει το παιχνίδι μέσω του διαδικτύο.

Οι επισκέπτες του Resist online έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν και να συσχετιστούν καταθέτοντας τις δικές τους σκέψεις και να συζητήσουν πάνω σε μια θεματολογία που θα συνδιαμορφώνεται από τους ίδιους και τους διαχειριστές του blog», καταλήγει ο κ. Μεδίτσκος.

 

Πηγή: http://www.myhnews.gr/?p=7767

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση