ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ

3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

ΤΕΡΜΑ Μ.ΑΣΙΑΣ

502 00  ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

ΤΗΛ : 2463025140

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ευχαριστούμε θερμά τον αξιότιμο και εξαίρετο συμπολίτη μας κ. Γεώργιον Θ. Τώνια (εκ Βλάστης) για την ευγενική του χειρονομία να δωρήσει ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων από την  προσωπική  του συλλογή στη Σχολική Βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

Ενέργειες σαν τη δωρεά αυτή του κ.Τώνια τιμούν τον ίδιο, συμβάλλοντας  στην αναβάθμιση και εμπλουτισμό των σχολικών βιβλιοθηκών ενώ παράλληλα αποτελούν πρότυπο και παράδειγμα για όλους τους συμπολίτες μας.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ                                                  Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ       ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΒΟΪΤΣΕΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ                                 ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ.ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ

3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

ΤΕΡΜΑ Μ.ΑΣΙΑΣ

502 00  ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

ΤΗΛ : 2463025140

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ευχαριστούμε θερμά το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για την άμεση ανταπόκριση και αποστολή της κινητής Έκθεσης για τον Μ.Καραγάτση, του DVD για τον συγγραφέα και την όλη στήριξη για την επιτυχή διοργάνωση του αφιερώματος στη Σχολική Βιβλιοθήκη του σχολείου μας  «Μ.Καραγάτσης – η ζωή και το έργο του» στις 10-18 Δεκεμβρίου 2010.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Ε.ΚΕ.ΒΙ. για την δωρεά των δύο λευκωμάτων του Καραγάτση στη Σχολική Βιβλιοθήκη μας καθώς και την υπάλληλο του Ε.ΚΕ.ΒΙ. κ.Καφέ για την άριστη συνεργασία μας.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ                                                  Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ       ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΒΟΪΤΣΕΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ                                 ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΣΚΙΕΣ ΟΔΟΙΠΟΡΩΝ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΑΝΝΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΣΚΙΕΣ ΟΔΟΙΠΟΡΩΝ» ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

Συγκινητική υποδοχή επιφύλαξε το βιβλιόφιλο κοινό της Πτολεμαΐδας στην παρουσίαση του μυθιστορήματος «Σκιές Οδοιπόρων» του Παναγιώτη Νάννου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Στην κατάμεστη αίθουσα του Παλαιοντολογικού Ιστορικού Μουσείου Πτολεμαΐδας πραγματοποιήθηκε πρωτότυπη εκδήλωση, με έντονα θεατρικά στοιχεία, μουσική και λόγο υψηλού επιπέδου. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Δήμος, το Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο», με την οργανωτική ευθύνη του κ. Δημήτρη Πορφύρη.

Εκ μέρους των οργανωτών καλωσόρισε επισήμους και κοινό η πρόεδρος του Μουσείου κ. Σοφία Τέλιου-Δεληδημήτρη, η οποία, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι «είναι χαρά μας που με την παρουσίαση ενός αξιόλογου βιβλίου, ολοκληρώνεται ένας κύκλος λειτουργίας του Μουσείου Πτολεμαϊδας. Διανύσαμε αυτά τα χρόνια μία ανοδική πορεία, που περιλάμβανε θεατρικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις γλυπτικής και ζωγραφικής, μουσικές βραδιές, ενώ κορυφώθηκε με τα εγκαίνια της παλαιοντολογικής συλλογής που έδωσε και το χαρακτήρα στο μουσείο», τόνισε η πρόεδρος.

Ακολούθησε πρωτότυπη παρουσίαση του βιβλίου, όπου αποσπάσματα του βιβλίου παρουσιάστηκαν με θεατρικό τρόπο, όπως οργάνωσαν μέλη της Θεατρικής Ομάδας Πτολεμαΐδας. Αποσπάσματα του βιβλίου απέδωσαν η Αλίκη Θεοδωρίδου και η Νίτσα Χριστοφόρου, συντονίστρια ήταν η Λένα Τζιούφα, ενώ την οργανωτική επιμέλεια και την μουσική επένδυση της εκδήλωσης είχε ο Δ. Πορφύρης, ο οποίος ήταν ένας από τους ομιλητές.

Αναφερόμενος στο βιβλίο ο Δημήτρης Πορφύρης, εκπαιδευτικός, υπεύθυνος της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 3ου Γυμνασίου, ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Με γλώσσα που ρέει ορμητικά αναπαριστά και σμιλεύει εικόνες μιας πραγματικής ιστορίας του σήμερα.(…) Ύφος γλαφυρό, παραστατικό, ζωντανό, μας μεταφέρει σε γεγονότα, καταστάσεις, εικόνες μιας άλλης εποχής. Εικόνες λουσμένες στη συναισθηματική απόχρωση των ηρώων. Εικόνες που αναβλύζουν και διεγείρουν δικά μας συναισθήματα, συγκινήσεις, δονήσεις.(…) Κυρίως όμως εντυπωσιάζει η πλαστικότητα της αφήγησης, ο κινηματογραφικός, θα έλεγα, τρόπος παράθεσης των εικόνων. Ο συγγραφέας μας μεταφέρει άμεσα στις εποχές του «μύθου» του που δεν είναι μύθος αλλά η ζωή η ίδια (…) Μας κάνει να ζούμε την ιστορία του. Γι’ αυτό και ο συναισθηματικός μας κόσμος πάλλεται, χρωματίζεται άμεσα από τις εκφάνσεις της ιστορίας του. (…) Γίνεται γλύπτης στήνοντας με περισσό ζήλο, τάλαντο και μεράκι, με πάθος τα γλυπτά του, δημιουργώντας το δικό του ανάγλυφο στον χωροχρόνο.»

Ακολούθως παρουσιάζοντας το βιβλίο ο ποιητής Αντώνης Σκιαθάς, τόνισε ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό μυθιστόρημα το οποίο θα μπορούσε να είναι το βιβλίο της χρονιάς. Ο συγγραφέας (…) ερωτοτροπεί με την αφαιρετική προοπτική της ποίησης, διαχειρίζεται τον λυρισμό του χαμένου βίου των Ελλήνων(…) εναποθέτει στις βιβλιοθήκες μας ένα μεγάλης ισχύος εκρηκτικό μηχανισμό. (…) Είναι επίκαιρο τούτο το κείμενο, καθώς σε εποχές όπου η θλίψη και η οργή έγιναν καθεστώς της ζωής μας, έρχεται να μας περιγράψει το «γιατί» και το «πώς» της ήττας του ελληνικού σύγχρονου φωτός. (…) Σε αυτή λοιπόν την εποχή οι φωνές σαν τη φωνή του Παναγιώτη Νάννου, ίσως να είναι ένα από τα ελλειπόντα παιχνιόχαρτα στη σημαδεμένη τράπουλα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής.»

Στην αντιφώνισή του ο Παναγιώτης Νάννος, εμφανώς συγκινημένος από την υποδοχή, ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης, λέγοντας ότι οι συγγραφείς δεν έχει νόημα να μιλούν, διότι ό,τι έχουν να πουν το λένε μέσα από το έργο τους. Αναφερόμενος στην επικαιρότητα των ιδεών που μεταφέρει το βιβλίο, είπε ότι «η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας είναι το αποτέλεσμα, ενώ τα βαθύτερα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στην κρίση των αξιών που εγκαταλείψαμε ως κοινωνία».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, αρκετοί επίσημοι, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Νομ. Συμβουλίου Κοζάνης κ. Πλακεντάς, ο τ. Νομάρχης κ. Ανδρεάδης, αντινομάρχες, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος του βουλευτή Κοζάνης κ. Π. Κουκουλόπουλου, καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι πολλών πολιτιστικών φορέων της Εορδαίας. Από το χώρο της Υγείας παραβρέθηκαν οι διοικητές των Νοσοκομείων Πτολεμαΐδας κ. Α. Μπούρτσου, Κοζάνης κ. Ν. Κίτσιου, ο πρόεδρος του Ιατρ. Συλλόγου Κοζάνης κ. Λαμπρόπουλος, ιατροί και νοσηλευτές του τοπικού Νοσοκομείου.

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση, ενώ ενδεικτικό της επιτυχίας είναι ότι εξαντλήθηκαν όλα τα βιβλία που διέθετε στο χώρο το βιβλιοπωλείο «Λέκτωρ»

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο