Άσκηση σχετικά με τα μέρη του σπιτιού…

Isola-Champagne-haus-100×667

Σε αυτό το σύνδεσμο θα βρεις την αντίστοιχη άσκηση…

Κατηγορίες: Ασκήσεις | Ετικέτες: , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άσκηση σχετικά με τα μέρη του σπιτιού…

Πασχαλινές παραδόσεις της Γερμανίας…

drei-dinge-die-sie-schon-immer-ueber-ostern-wissen-wollten-full

Το Πάσχα, που τιμά την Ανάσταση του Χριστού, είναι για πολλούς Γερμανούς κι Έλληνες μία από τις σημαντικότερες γιορτές του χρόνου. Και στις δύο χώρες τηρείται με αφορμή το Πάσχα μία μακραίωνη παράδοση. Στην Γερμανία το Πάσχα όλα περιστρέφονται γύρω από το αυγό, σε κάποιες όμως περιοχές του βορά εμπλέκεται έως και η φωτιά στην όλη υπόθεση.

Τα παιδιά χαίρονται το Πάσχα, γιατί τη συγκεκριμένη ημέρα ο πασχαλινός λαγός κρύβει τα χρωματιστά αυγά προκειμένου στη συνέχεια να τα αναζητήσουν.

Στη ζωγραφική αυγών διακρίνονται οι Σόρβοι, μία σλαβική μειονότητα στην ανατολική Γερμανία στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία. Έχουν αναγάγει τη ζωγραφική αυγών σε υψηλή τέχνη, εφόσον φτάνουν στο σημείο να κεντούν τα αυγά με νήματα φιλιγκράν. Μία άλλη παράδοση της περιοχής είναι η πασχαλινή ιππασίαΟι άντρες μίας κοινότητας ντυμένοι με φράκο ιππεύουν άλογα στολισμένα γιορτινά και μετακινούνται από χωριό σε χωριό μεταφέροντας το μήνυμα του Πάσχα.

Το αυγό αποτελεί βασικό διακοσμητικό στοιχείο και για τα πασχαλινά συντριβάνια, που τα συναντά κανείς κυρίως στη νότια και νοτιοανατολική Γερμανία. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών διακοσμούν όλοι μαζί τα συντριβάνια με αυγά και λουλούδια εφευρίσκοντας διαρκώς νέα και πρωτότυπα σχέδια. Τα συντριβάνια αποτελούν τις ημέρες του Πάσχα προσφιλείς εκδρομικούς προορισμούς και σε ορισμένες περιοχές της Φραγκονίας προσελκύουν πλήθη τουριστών.

Στις βόρειες περιοχές της Γερμανίας απαντάται εξάλλου και το έθιμο της πασχαλινής φωτιάς ή του πασχαλινού τροχού. Στην περίπτωση αυτή βάζουν φωτιά σε έναν τροχό βελανιδιάς παραγεμισμένο με φρύγανα και άχυρο και τον αφήνουν να κατρακυλήσει σε μία παρακείμενη πλαγιά. Εάν φτάσει στο τέλος της πλαγιάς σε καλή κατάσταση, σημαίνει ότι η σοδειά θα είναι καλή. Και όπως κάθε γιορτή έτσι και το Πάσχα χαρακτηρίζεται από τυπικά εδέσματα, όπως το πασχαλινό ψωμί, το ψάρι την Μεγάλη Παρασκευή ή το αρνί την ημέρα του Πάσχα.

Πηγή: https://ellada.diplo.de/gr-el/willkommen/-/1808440

Κατηγορίες: Γιορτές, Έθιμα και Παραδόσεις | Ετικέτες: , , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πασχαλινές παραδόσεις της Γερμανίας…

Το καρναβάλι στη Γερμανία…

carnival_kolonia

Ξέφρενοι ρυθμοί από την Κολωνία ως το Μόναχο

Το καρναβάλι έχει μεγάλη παράδοση και στη Γερμανία, κυρίως στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία με πρωτεύουσα βεβαίως την Κολωνία.

Κατηγορίες: Γιορτές, Έθιμα και Παραδόσεις | Ετικέτες: , , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το καρναβάλι στη Γερμανία…

6 Ιανουαρίου… και οι Τρεις Μάγοι…

αρχείο λήψης

Οι τρεις μάγοι με τα δώρα έγιναν… Γερμανοί! Η Ιστορία του Κασπάρ, του Μελχιόρ και του Μπαλτάσαρ

Το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο αφηγείται ότι μάγοι από την Ανατολή, οδηγούμενοι από τα αστέρια μετέβησαν στη Βηθλεέμ για να αναζητήσουν το νεογέννητο βασιλιά των Ιουδαίων. Τον βρήκαν σε ένα στάβλο και έδωσαν στον νεογέννητο Ιησού χρυσό, λιβάνι και μύρο.

Με τον όρο μάγος, ειδικά όταν προέρχονταν από την Ανατολή, οι αρχαίοι Έλληνες περιγράφουν μέλη κάστας ιερέων από την Περσία. Υπηρετούσαν τη θρησκεία που είχε ιδρύσει ο αρχαίος Ιρανός προφήτης Ζωροάστρης. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος ανέφερε τους μάγους ως ένδειξη ότι ακόμη και οι εχθροί της αυτοκρατορίας αναγνώρισαν τη γέννηση του Μεσσία.

Ο Οριγένης (περίπου 185-255 μ.Χ.) μίλησε για πρώτη φορά για «τρεις μάγους». Ο Τερτυλιανός (περίπου 160-225 μΧ) αποκάλεσε τους μάγους για πρώτη φορά ως βασιλιάδες.

Από τον 6ο αιώνα, δίνονται τα ονόματα των τριών μάγων Κασπάρ, Μελχιόρ και Μπαλτάσαρ. Στην τέχνη ο Κασπάρ μεταφέρει στη φάτνη το μύρο, ο Μελχιόρ το χρυσό και ο Μπαλτάσαρ το λιβάνι

Πώς μεταφέρθηκαν τα λείψανα στο Μιλάνο και από κει στην Κολωνία;

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία η Αγία Ελένη, μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, μετέφερε από τους Αγίους Τόπους στην Κωνσταντινούπολη, όχι μόνο τον «Τίμιο Σταυρό», αλλά και τα οστά των τριών μάγων, τα οποία σύμφωνα με αναφορές από τον 12ο στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με άγνωστο τρόπο στο Μιλάνο.

Κατά την κατάκτηση του Μιλάνου το 1162, τα οστά των τριών μάγων βρέθηκαν στην κατοχή του αυτοκράτορα Φρειδερίκου Μπαρμπαρόσα, ο οποίος τα έδωσε στον καγκελάριο του Ραϊνάλδο φον Ντάσελ, που ήταν επίσης αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας. Τα οστά μεταφέρθηκαν στην Κολωνία η οποία έγινε σύντομα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα προσκυνήματος. Δεδομένου ότι ο παλιός καθεδρικός ναός ήταν μικρός για τους χιλιάδες των προσκυνητών, αποφασίστηκε το 1225 να ανεγερθεί ένα νέο κτίριο, στο οποίο θα κατασκευαζόταν και μια γιγαντιαία λειψανοθήκη. Στις αρχές του 13ου αιώνα, ο Νικόλαος του Βερντούν δημιούργησε ένα ιερό για τα οστά, το οποίο είναι ένα από τα εξαιρετικά έργα του Μεσαίωνα.

Γιατί υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα;

Οι ιστορικοί εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς το αν τα λείψανα που λατρεύονταν στην Κολωνία είναι γνήσια. Θέτουν το ερώτημα αν όλη η ιστορία ήταν απλώς μια επιδέξια κίνηση του Μπαρμπαρόσα και του Ραϊνάλδου φον Ντάσελ για να ενισχύσουν τη θέση τους στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο ιστορικός Ραλφ Λουτζεσβαλμπ αμφιβάλει μάλιστα για την μεταφορά των οστών από το Μιλάνο, καθώς δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία.

Τι λέει σήμερα η Καθολική Εκκλησία;

Η Καθολική Εκκλησία τιμά τη γιορτή των Μάγων στις 6 Ιανουαρίου, στα Θεοφάνια επειδή η γέννηση του Θεανθρώπου αποκαλύφθηκε στον κόσμο. Οι Μάγοι είναι επίσης σεβαστοί ως άγιοι προστάτες ταξιδιωτών, προσκυνητών και εμπόρων. Ήδη από τον Μεσαίωνα σε πολλές περιοχές, τα παιδιά πήγαιναν στη διάρκεια των Θεοφανίων από σπίτι σε σπίτι δίνοντας ευχές και παίρνοντας δώρα.

Στη Γερμανία, από το 1958, η Ομοσπονδία της γερμανικής Καθολικής Νεολαίας (BDKJ) συγκρότησε τους λεγόμενους «Τραγουδιστές των Αστεριών –ομάδες νεαρών παιδιών που τραγουδούν τα κάλαντα στα Θεοφάνια και συγκεντρώνουν χρήματα για τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου. Αναγράφουν μάλιστα στις πόρτες του σπιτιού τα αρχικά “C+M+B” (Christ Μansionem Βenedicat- Ο Χριστός ευλογεί αυτό το σπίτι), τα οποία παράλληλα είναι τα αρχικά των Κασπάρ, Μελχιόρ και Μπαλτάσαρ, υπενθυμίζοντας τα παραδοσιακά ονόματα των τριών μάγων από την Περσία. Η δράση αυτή υποστηρίζεται επίσης από όλους τους καγκελάριους από το 1984, όταν ο Χέλμουτ Κολ ξεκινούσε με αυτόν τον τρόπο την αρχή κάθε έτους στην Καγκελαρία.

Το 2017, οι «Τραγουδιστές των Αστεριών» συγκέντρωσαν περίπου 46,8 εκατομμύρια ευρώ (550.000 ευρώ περισσότερα από ό,τι το προηγούμενο έτος). Η πρωτοβουλία αυτή εντάχθηκε μάλιστα από το 2015 στην πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Die Welt

Κατηγορίες: Γιορτές, Έθιμα και Παραδόσεις | Ετικέτες: , , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 6 Ιανουαρίου… και οι Τρεις Μάγοι…

Ενσωμάτωση

Παρακολούθησε το video σχετικά με τα χρώματα!

Αντιστοίχισε τις φωτογραφίες με τα χρώματα!

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ενσωμάτωση

Άσκηση

Εδώ θα βρεις τις ασκήσεις σχετικά με τα Χρώματα στα Γερμανικά…

 

Κατηγορίες: Ασκήσεις | Ετικέτες: , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Άσκηση

Τα Χριστούγεννα στη Γερμανία…

Kranz

Τα Χριστούγεννα των Γερμανών: Με τζίντζερ, ζεστό κρασί και δώρα από τον Άγιο Νικόλα

Χριστούγεννα στην Γερμανία είναι όταν ο αέρας μυρίσει ζεστό κρασί και σοκολάτα, όταν ανάψει το πρώτο κερί και όταν η κουζίνα μυρίσει κουλουράκια.

Και αν δεν γιορτάσει κανείς μαζί με τους Γερμανούς, δεν μπορεί να φανταστεί πόσο αυτός ο λαός με τη φήμη της αυστηρής ιδιοσυγκρασίας αγαπά τις γιορτές και πόσο έντονα τις βιώνει και μάλιστα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων ξεκινάει ακόμη και πριν από την 1η Δεκεμβρίου, ειδικά για τις οικογένειες με μικρά παιδιά.
Με κουλουράκια, αρωματικά κέικ και το παραδοσιακό σπίτι από μπισκότο τζίντζερ, τα παιδιά γράφουν γράμματα με ζάχαρη στον μικρό Χριστό και τα αφήνουν στο παράθυρο, ενώ τα πάντα γυρίζουν γύρω από το «Χριστουγεννιάτικο Ημερολόγιο» (Advent), που αρχίζει να «μετράει» από την 1η Δεκεμβρίου, με κάθε μέρα να αντιστοιχεί σε ένα μικρό δώρο, κάποιο μήνυμα ή κάποια λιχουδιά για τους μικρούς Γερμανούς.

Στο τραπέζι σχεδόν κάθε γερμανικού σπιτιού θα βρει κανείς το «Στεφάνι των Χριστουγέννων» (Adventskranz), φτιαγμένο συνήθως από έλατο, με τέσσερα κεριά τα οποία ανάβουν σταδιακά τις τέσσερις Κυριακές πριν από την 25η Δεκεμβρίου.

Στις 5 Δεκεμβρίου κάνει την εμφάνισή του ο Krampus, για να «τιμωρήσει» τα άτακτα παιδιά, ενώ την επομένη, ο Άγιος Νικόλαος, με τη μορφή που δίνουμε στον Άγιο Βασίλη, έρχεται για να ανταμείψει εκείνα που φέρθηκαν καλά όλη τη χρονιά.

Αν μάλιστα αφήσουν έξω από το σπίτι τους τα παπούτσια τους γεμάτα καρότα και άχυρα για να φάνε τα άλογα που μεταφέρουν το άρμα του, θα βρουν την επόμενη μέρα μήλα, καρύδια και ζαχαρωτά.

Το έθιμο στην Γερμανία απαιτεί τα δώρα να ανταλλάσσονται την παραμονή των Χριστουγέννων, μετά τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία.

Παλαιότερα, οι γονείς κλείδωναν ένα από τα δωμάτια του σπιτιού, όπου βρισκόταν το στολισμένο δέντρο με τα δώρα, και τα μεσάνυχτα ξυπνούσαν τα παιδιά που βρίσκονταν μπροστά στην γιορτινή έκπληξη που περίμεναν όλη τη χρονιά.

Πόλος έλξης για τους Γερμανούς καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου είναι η Χριστουγεννιάτικη υπαίθρια αγορά (Chistkindlmarkt), όπου μπορεί κανείς να βρει στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, παιχνίδια, αλλά και το παραδοσιακό ζεστό κρασί, αρωματισμένο από βότανα και μπαχαρικά, υπό τον ήχο των παραδοσιακών τραγουδιών της γιορτής.

Η πιο φημισμένη τέτοια αγορά είναι αυτή της Δρέσδης, η οποία υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Το γιορτινό τραπέζι της 25ης Δεκεμβρίου περιλαμβάνει χήνα γεμιστή με μήλο, λουκάνικο και πατάτες και κέικ με σταφίδες (Stollen), ενώ η επομένη των Χριστουγέννων θεωρείται μια μέρα για περισσότερη ησυχία, για οικογενειακές βόλτες και για ξεκούραση από την ένταση των ημερών.

Στις 6 Ιανουαρίου- Ημέρα των Τριών Βασιλιάδων (Μάγων, στη δική μας παράδοση) που επισκέφθηκαν τον μικρό Χριστό στη φάτνη- σε πολλές περιοχές της Γερμανίας τα μικρά αγόρια ντύνονται όπως εκείνοι και μεταφέροντας ένα αστέρι, γυρνούν στους δρόμους και τραγουδούν χριστουγεννιάτικα κάλαντα.
Εκείνη τη μέρα το δέντρο και τα στολίδια αποσύρονται για να περιμένουν μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/308739/ta-hristoygenna-ton-germanon-me-tzintzer-zesto-krasi-kai-dora-apo-ton-agio-nikola

Κατηγορίες: Γιορτές, Έθιμα και Παραδόσεις | Ετικέτες: , , , | 1 σχόλιο
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων