Feed
Άρθρα
Σχόλια

marie curie

Μαρία Κουρί

Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί (Maria Salomea Skłodowska-Curie7 Νοεμβρίου 1867 ) ήταν Πολωνή φυσικός και χημικός. Σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ στη Φυσική (1903) και τη Χημεία (1911). Υπήρξε η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, γνωστή επίσης ως Μαντάμ Κιουρί. Η Κιουρί πέθανε στις 4 Ιουλίου 1934, στο σανατόριο στο Πασί, στην Άνω Σαβοΐα, από απλαστική αναιμία που πιστευόταν ότι είχε προκληθεί από τη μακρόχρονη έκθεσή της στην ακτινοβολία. Οι βλαβερές επιπτώσεις της ιονίζουσας ακτινοβολίας ήταν άγνωστες την περίοδο της εργασίας της, η οποία διεξαγόταν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι παράμετροι ασφάλειας που αναπτύχθηκαν αργότερα. Συχνά μετέφερε δοκιμαστικούς σωλήνες που περιείχαν ισότοπα στην τσέπη της και τους αποθήκευε στο συρτάρι του γραφείου της, παρατηρώντας στο αχνό φως ό,τι εκλυόταν από τις ουσίες στο σκοτάδι. Η Κιουρί επιπλέον ήταν εκτεθειμένη σε ακτίνες Χ χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό ενόσω υπηρετούσε ως ακτινολόγος σε διάφορα νοσοκομεία στη διάρκεια του πολέμου. Παρ’ όλο που βρισκόταν σε συνεχή έκθεση για δεκαετίες στην ακτινοβολία, ποτέ της δεν συνειδητοποίησε τα προβλήματα υγείας που θα μπορούσε να είχε από την έκθεσή της στην ακτινοβολία.

 
Η ιστορία της χημείας ξεκινά απο τότε που ο προιστορικός άνθρωπος άρχισε να ανακαλύπτει τον χώρο γύρο του και να προσπαθεί να διαχειριστει τα υλικά που βρίσκονται γύρω του.

Η ίδια η χημεία έχει πολλές εκδοχές ως προς την προέλευση του ονόματος της. Ο Πλούταρχος αναφέρει οτι οι Αιγύπτιοι αποκαλούσαν την χώρα τους Χημία, λόγω του μαύρου χώματος. Η παλαιότερη γραφή Χυμεία σχετίζεται με το ρήμα χέω και το παράγωγό του χυμός και είναι η επικρατέστερη ετυμολογική εξήγηση. Οι Αλεξανδρινοί αλχημιστές ήταν χυμευταί.

  • Γνωρίζατε οτι και οι χημικοί έχουν τον προστάτη άγιο τους?

 

Είναι ο άγιος Μενιγνός ο κναφεύς που όπως δηλώνει το όνομα του ήταν βαφέας. Η μνήμη του τιμάται στις 22 Νοεμβρίου

Ο Βίος του : Αγιος Μενιγνος

Η χημεία ως επιστήμη εμπλέκεται σε πολλές πτυχές της ζωής μας.

  • Η χημεία μας καλλωπίζει….. (Καλλυντικά) και μας προστατεύει….. (αντιηλιακά).
  • Η χημεία είναι καθαρή … (απορρυπαντικά) άλλα και βρώμική….. (ρύπανση του περιβάλλοντος).
  • Η χημεία πλουτίζει…. (κράματα νομισμάτων) άλλα και πίνει…(ποτά).
  • Η χημεία παράγει ενέργεια ….(εξόρυξη πετρελαίου) άλλα και αποθηκεύει ενέργεια…(μπαταρίες).
  • Η χημεία είναι επικίνδυνη …..(ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα) αλλά και βαρετή… (ακαταλαβίστικοι χημικοί τύποι).
  • Η χημεία είναι διπρόσωπη…  (Το νιτρικό αμμώνιο είναι λίπασμα άλλα και εκρηκτική ύλη).
  • Η χημεία είναι  περισσότερο διπρόσωπη…(Η νιτρογλυκερίνη χρησιμοποιείται ως εκρηκτικό αλλά και ως φάρμακο). 
  •  Η Χημεία ευωδιάζει … (άρωμα φρούτων) αλλά και προκαλεί ασφυξία…. (1986: Καμερούν 1700 άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία από έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στη λίμνη Nyos).

Η χημεία είναι παντού………..

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων