3 Ιούν 2010

Το αυγό του Τζέρεμυ

Συντάκτης: Μαρία Κρομμύδα | Κάτω από: Χριστιανισμός

«Τα μωρά του κόσμου εξελέξατο ο Θεός ίνα τους σοφούς καταισχύνη και τα ασθενή του κόσμου εξελέξατο ο Θεός ίνα καταισχύνη τα ισχυρά…» (Α’ Κορ. 1:27-28)

Μια αληθινή[1], άκρως συγκινητική και συνάμα διδακτική ιστορία περιγράφει η συγγραφέας Ida Mae Kempel σε άρθρο της με τίτλο “What was in Jeremy’s egg?” στο περιοδικό Focus on the family, Απριλίου 1988, το οποίο αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα http://www.all-creatures.org/stories/whatwas.html.  Αφορά ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, που – με τη Χάρη του Θεού – έγινε ικανό να συλλάβει νοήματα υψηλά και σωτήρια, τέτοια που άνθρωποι χωρίς διανοητική υστέρηση, αλλά με εγωϊστική διάθεση, είναι ανίκανοι να προσεγγίσουν.

Ο Τζέρεμυ Φόρρεστερ, λοιπόν, ήταν ένα παιδί που αν και 12 ετών, βρισκόταν ακόμη στη Δευτέρα Δημοτικού, λόγω σοβαρών μαθησιακών δυσκολιών.  Συνήθιζε να στριφογυρίζει στο κάθισμά του και να κάνει θόρυβο. Άλλες φορές πάλι μιλούσε με διαύγεια, λες και μια αχτίδα φωτός είχε διαπεράσει το σκοτάδι του μυαλού του.

Μια μέρα και καθώς πλησίαζε το Πάσχα, η δασκάλα των παιδιών Ντόρις Μίλλερ τους μίλησε για το θείο Πάθος, τη Σταύρωση και την ανάσταση του Κυρίου Ιησού Χριστού. Θέλοντας να δώσει έμφαση στο γεγονός της νέας ζωής που ανέβλυσε από τον κενό τάφο του Ιησού, τους χάρισε από ένα άδειο πλαστικό αυγό, ζητώντας τους να τοποθετήσουν μέσα σ’ αυτό κάτι που να φανερώνει νέα ζωή.

Την επόμενη μέρα το πρωί 19 αυγά – όσα και οι μαθητές της τάξης – ήταν τοποθετημένα μέσα σε ένα καλάθι στην έδρα της δασκάλας.  Την προκαθορισμένη ώρα η δασκάλα άρχιζε να ανοίγει ένα – ένα τ’ αυγά των παιδιών. Ανοίγοντας τα πρώτα τρία αυγά, ξεπρόβαλαν κατά σειρά ένα ανθάκι, μια πλαστική πεταλούδα, μια πέτρα με μούσκλια, όλα δείγματα νέας ζωής. Ανοίγοντας το τέταρτο αυγό η δασκάλα διαπίστωσε ότι ήταν άδειο. Σκέφτηκε ότι θα ήταν του Τζέρεμυ, ο οποίος δε θα κατάλαβε όσα τους είχε πει χθες. Για να μην προσβάλλει τον Τζέρεμυ, άφησε διακριτικά το αυγό και πήρε το επόμενο. Ακολούθησε ο εξής διάλογος ανάμεσα στον Τζέρεμυ και τη δασκάλα του:

– Κυρία Μίλλερ, δεν είπατε τίποτα για το δικό μου αυγό!

– Μα, Τζέρεμυ, το αυγό σου είναι άδειο!

– Ναι, αλλά και του Κυρίου Ιησού το μνήμα ήταν επίσης άδειο.

– Γνωρίζεις γιατί ο τάφος του Χριστού ήταν άδειος;

– Ναι. Τον Κύριο οι συμπατριώτες Του Τον σταύρωσαν και Τον τοποθέτησαν κάποιοι μαθητές Του στο μνημείο. Μετά αναστήθηκε εκ των νεκρών.

Το κουδούνι χτύπησε για διάλειμμα. Η Ντόρις έκλαψε μόνη στην άδεια αίθουσα. Μια ζεστασιά ένιωσε στην καρδιά της.

Ο Τζέρεμυ πέθανε τρεις μήνες αργότερα. Όσοι παρακολούθησαν την κηδεία του, είδαν έκπληκτοι 19 αυγά πάνω στο φέρετρό του, που όλα ήταν άδεια…

Τα παραπάνω συνιστούν τη διασκευασμένη εκδοχή της ιστορίας που είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα http://www.all-creatures.org/stories/whatwas.html στην αγγλική γλώσσα.

[1] Τα ονόματα είναι αλλαγμένα από τη συγγραφέα για λόγους προστασίας της ιδιωτικότητας.

Ετικέτες: , , ,

Αφήστε μια απάντηση