afisa

Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, ευαισθητοποιημένο σε θέματα Περιβαλλοντικής Αγωγής, καθιέρωσε από το 2013 την 2η Εβδομάδα του Οκτωβρίου ως «Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης».
Την εβδομάδα αυτή καλούνται όλα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων και όλα τα σχολεία Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης να διοργανώσουν ενημερωτικές δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης: «ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ –ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ » μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) και Εθνικών Πόρων -Άξονας προτεραιότητας 7, με αφορμή την «Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» και λαμβάνοντας υπόψη τις υπ’ αρ. 12342/Γ7/03-09-2013 και 151990/Δ2/29-09-2015 Εγκυκλίους του ΥΠ.Π.Ε.Θ., διοργανώνει τις παρακάτω δράσεις:

1. Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Αργολίδας και το 3ο Δ.Σ. Ναυπλίου προτίθεται να υλοποιήσει τη δράση:

«Φτερωτοί επισκέπτες στον υγρότοπο της Νέας Κίου».

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο πεδίο και βιωματικό εργαστήριο για τους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στην παραπάνω δράση, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών, θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

2. Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015 τα μέλη του ΚΠΕ θα επισκεφθούν το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας, θα παρουσιάσουν τα προγράμματά του και θα γίνει βιωματικό περιβαλλοντικό εργαστήριο με τίτλο:

«Το τραγούδι του νερού»

για τους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς.

3. Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 από τις 17:00-21:00 στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου θα πραγματοποιηθεί Ενημερωτική Ημερίδα εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, με τίτλο:

«Περιβαλλοντικά Προγράμματα και Δράσεις του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου.

Δημιουργία περιβαλλοντικού ημερολογίου»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου, θα παρουσιάσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιήσει κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016, τα Δίκτυα που συμμετέχει καθώς και τις δράσεις που υλοποιεί, με σκοπό την ενημέρωση των Εκπαιδευτικών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί για την υλοποίηση ενός περιβαλλοντικού προγράμματος, θα γίνει βιωματικό εικαστικό εργαστήριο όπου οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν το Περιβαλλοντικό Ημερολόγιο του 2016 εμπνευσμένοι από περιβαλλοντικά θέματα.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής:

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου
17:00 – 17:30   Προσέλευση – Εγγραφές
17:30 – 17:45   Χαιρετισμοί
17:45 – 18:30   Παρουσίαση Προγραμμάτων και δράσεων του ΚΠΕ Νέας Κίου
18:30 – 18:45   Παρουσίαση δικτύων που συμμετέχει το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου
18:45 – 19:00   Διάλειμμα
19:00 – 20:30  Χωρισμός σε ομάδες- Βιωματικό –Εικαστικό εργαστήριο με περιβαλλοντική διάσταση
20:30 –21:00   Παρουσίαση εργασιών

Εδώ η Αίτηση

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

DFC 2015«Φαντάζομαι την πόλη μου… χωρίς αυτοκίνητα»

ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Κ.Π.Ε. ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ”

– 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Σε συνεργασία με την Υπεύθ. Σχολ. Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Αργολίδας & το Νηπ/γείο Ν. Κίου.

ΤΡΙΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2015

Φωτογραφίες εδώ

Δρομος μνημης

Το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου συμμετέχει στο 2ο Δρόμο Μνήμης Νέας Κίου …για τη Μικρασιατική καταστροφή:

«Από τον Ασκάνιο στον Ερασίνο»

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Ώρα 17:00

 

 

Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες.

Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα και τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

200 χώρες του κόσμου συντονίζουν τις ενέργειές τους για την καταπολέμηση του φαινομένου, μέσω του ΟΗΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή καθιερώθηκε και η 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποιησης.

Στη χώρα μας, το ένα τρίτο των εδαφών υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης.

desertification day

Τόσο μακρυά, τόσο κοντά…

desertification

Με αφορμή  την «Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο», το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Νέας Κίου, σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, προσκάλεσε τους μαθητές/-τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να εκφραστούν δημιουργικά, συμμετέχοντας στη δράση:

“Από το όνειρο στη δράση για μια βιώσιμη πόλη”

Το Video με τις δημιουργίες τους:

Afisa E.DΗ 5η Ιουνίου θεσπίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.
Από τότε κάθε χρόνο, δίνεται άλλη μια ευκαιρία σε όλους, σχολεία, φορείς και πολίτες,  να εκφράσουν την άποψή τους για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου για 9η συνεχή χρονιά, προτίθεται να υλοποιήσει τριήμερες εκδηλώσεις με τίτλο:

«Γιορτάζουμε το περιβάλλον και νοιαζόμαστε για αυτό, μέσα από τις σχολικές δραστηριότητες»

οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Κίο, στις 4, 5 και 6 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και απευθύνεται σε σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το εξής:

1η ημέρα: Πέμπτη 4 Ιουνίου
(Σε συνεργασία με το Δήμο Άργους- Μυκηνών, την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, το δίκτυο «Μεσόγειος S.O.S.» και τη συμμετοχή δύο τάξεων από το Δημοτικό Σχολείο Νέας Κίου και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Άργους)

08:45 – 09:00  «Μαθαίνουμε για τις ακτές μας, νοιαζόμαστε γι΄ αυτές και συμμετέχουμε ενεργά», Ελένη Πανάγου, υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου
09:00 – 09:30  «Η Αμφιτρίτη, η θεά της θάλασσας, μας στέλνει μηνύματα για την πλαστική ρύπανση», Μαρία Βασιλείου, Βιολόγος-Ιχθυολόγος-Ωκεανογράφος
09:45 – 11:30  Eθελοντικός, συμβολικός καθαρισμός της παραλίας Νέας Κίου
11:30 – 11:45  Προσφορά δεκατιανού στους συμμετέχοντες
11:45 – 12:15  Συμπλήρωση φύλλων εργασίας του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου και της «Μεσόγειος S.O.S.»
12:15 – 12:30  Απονομή αναμνηστικών συμμετοχής στους συμμετέχοντες

2η ημέρα: Παρασκευή 5 Ιουνίου
(Σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Αργολίδας και τη συμμετοχή σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Αργολίδας)

18:00 – 20:15  Παρουσίαση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχ. έτους 2014- 2015, από σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας
20:15 – 21:00  Προβολή των εργασιών και απονομή αναμνηστικών στις σχολικές μονάδες που συμμετείχαν στη δράση «Από το όνειρο στη δράση για μια βιώσιμη πόλη».

3η ημέρα: Σάββατο 6 Ιουνίου
(Σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης Αργολίδας και τη συμμετοχή σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Αργολίδας)

18:00 – 20:30  Παρουσίαση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχ. έτους 2014- 2015, από σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας
20:30 – 21:00  Προβολή των εργασιών και απονομή αναμνηστικών στις σχολικές μονάδες που συμμετείχαν στη δράση «Από το όνειρο στη δράση για μια βιώσιμη πόλη».

Afisa Geom

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

«Γεωμυθολογικά – Γεωπεριβαλλοντικά μονοπάτια στην Αργολίδα.
Το περιβάλλον στο χώρο και το χρόνο»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου στο πλαίσιο των δράσεών του «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»  και στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το δίκτυο «Γεωπεριβαλλοντικά-Γεωμυθολογικά μονοπάτια», που συντονίζει το ΚΠΕ Στυλίδας – Υπάτης, ανταποκρινόμενο στο αίτημα του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προγραμματίζει, για τρίτη συνεχή χρονιά, διήμερη επιμόρφωση φοιτητών του Γεωλογικού τμήματος ΑΠΘ στις 27 και 28 Μαΐου 2015, με θέμα: «Γεωμυθολογικά – Γεωπεριβαλλοντικά μονοπάτια στην Αργολίδα. Το περιβάλλον στο χώρο και το χρόνο».

smilemata2

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου στο πλαίσιο του δικτύου «Γεωπεριβαλλοντικά – Γεωμυθολογικά μονοπάτια» σε συνεργασία με το Γεωλογικό  τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και το Σ.Ε.Κ. Επιδαύρου, προγραμματίζει τη διοργάνωση Ημερίδας Δια Βίου Μάθησης Ενηλίκων, την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου, με θέμα:
«Σμιλέματα φύσης, σμιλέματα ανθρώπων».
Η ημερίδα απευθύνεται σε 30 φοιτητές Γεωλογίας του Α.Π.Θ.  με τους καθηγητές τους, στους ενήλικες σπουδαστές της Δημόσιας Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιδαύρου και κυρίως στους σπουδαστές του τμήματος: Τεχνίτης Λιθοξόος – Μαρμαράς και Λιθοχαράκτης, στους εκπαιδευτές τους,  καθώς και την τοπική κοινωνία, σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, σπουδαστές, συλλόγους κ.ά.
Ο προβλεπόμενος αριθμός συμμετεχόντων είναι 80 άτομα.
Ώρες διεξαγωγής της ημερίδας: 18:00 – 21:00

Πρόγραμμα

Πέμπτη 28 Μαΐου

17:30-17:45 Προσέλευση – εγγραφές
17:45–18:00 Χαιρετισμοί
18:00–18:15 «Οι δράσεις του ΚΠΕ Νέας Κίου και η συμμετοχή του στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Π.Ε.:  Γεωμυθολογικά- Γεωπεριβαλλοντικά μονοπάτια»Ελένη Πανάγου,  Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Νέα Κίου
18:15–18:45 «Φύσης σμιλέματα», Γιώργος Συρίδης,  Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωλογίας Α.Π.Θ.
18:45-19:15  «Έδαφος και πετρώματα – Η περίπτωση της Αργολίδας»Κωνσταντίνος Βουβαλίδης,  Επίκουρος Καθηγητής Γεωλογίας στο Α.Π.Θ.
19:15-19:30  Διάλειμμα
19:30-19:45 «Η φυσιογνωμία του Σ.Ε.Κ. Επιδαύρου»,   Δώρα Αντωνοπούλου, Δ/ντρια ΣΕΚ Επιδαύρου
19:45–20:45 «Σμιλέματα ανθρώπων»Μιχάλης Σχίζας,  Ιωάννης Σχίζας,  Κατερίνα Κορωναίου, Εκπαιδευτές του τμήματος Λιθοξόων ΣΕΚ Επιδαύρου
20:45-21:00 Ερωτήσεις- Συζήτηση

afisa

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Νέας Κίου στο πλαίσιο των δράσεών του «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», δράση που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.), Άξονας προτεραιότητας 7, και τους εθνικούς πόρους, και στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των νομών εμβέλειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄και Δ΄Αθήνας προγραμματίζει τη διοργάνωση επιμορφωτικής ημερίδας εκπαιδευτικών, το Σάββατο 23 Μαΐου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου, με θέμα:
«Ταξίδι στο παρελθόν, Ναύπλιο. Mια βιώσιμη πόλη».
Η ημερίδα απευθύνεται σε 54 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γ΄& Δ΄Αθήνας (25 από την Γ΄Αθήνας και 29 από τη Δ΄Αθήνας) και στόχο έχει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα αειφορικής διαχείρισης μιας ιστορικής πόλης.
Ώρες διεξαγωγής της ημερίδας: 11:00- 19:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΪΟΥ 2015

11.00-12.30:

Άφιξη στο ΚΠΕ Νέας Κίου
– Γνωριμία με το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου και παρουσίαση των δράσεων του

– Θεωρητική προσέγγιση του προγράμματος «Ταξίδι στο Παρελθόν-Ναύπλιο»

– Προβολή Παρουσίασης

Ελένη Πανάγου, Υπεύθυνη ΚΠΕ Νέας Κίου

12.30-13.00:

Μετάβαση στο πεδίο- Ναύπλιο

13.00-15.00:

«Περιβαλλοντικό μονοπάτι -Ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ναυπλίου»

Παιδαγωγική Ομάδα Κ.Π.Ε. Νέας Κίου
15.00-16.30:

Επιστροφή στο Κ.Π.Ε. Νέας Κίου – Γεύμα

16.30-18.00:

Υλοποίηση 2 παράλληλων εργαστηρίων:
«Το περιβαλλοντικό μονοπάτι ως μεθοδολογικό εργαλείο ανάπτυξης ενός προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της πόλης του Ναυπλίου»
Εργαστήριο 1: Ελένη Νιάρχου, Υπεύθυνη Π.Ε. Γ΄Αθήνας
Εργαστήριο 2: Νίκος Στεφανόπουλος, Υπεύθυνος Π.Ε. Δ΄Αθήνας

18.00-19.00: Παρουσίαση εργασιών – Αξιολόγηση- Κλείσιμο Ημερίδας

Απρ 15
23
Κάτω από (Περιβάλλον) από στις 23-04-2015

ΚΠΕ Νέας Κίου

Χρήστου Δελή 8

21053

Νέα Κίος

ΧάρτηςKPE N Kiou