Ενδεικτικά σχέδια εργασίας για την περιβαλλοντική εκπαίδευση

 

Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον Οδηγό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε slideshare ή σε pdf.

Επίσης στην ιστοσελίδα http://users.sch.gr/organopoulos/sxedia_ergasias.htm μπορείτε να βρείτε μια σειρά σχεδίων εργασίας με περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Δίνονται αναλυτικά: ο σκοπός, τα κριτήρια επιλογής του θέματος, οι στόχοι, ενδεικτικές δραστηριότητες, συνεργασίες και εκπαιδευτικό υλικό.

Όπως τονίζει ο συντάκτης “…τα παρακάτω σχέδια προγραμμάτων έχουν μεγάλο εύρος υποθεμάτων, στόχων και δραστηριοτήτων, επειδή παρατίθενται ως δειγματικά. Η ενασχόληση με πολλά υποθέματα και η επιδίωξη μεγάλου αριθμού στόχων, συνήθως δεν καθίσταται εφικτή. Σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει κάποια σχετική οικονομία αλλά και ισορροπία ανάμεσα στα είδη των στόχων. Έτσι το πρόγραμμα δεν είναι μονοδιάστατο ως προς τον χαρακτήρα του (π.χ. μόνο γνωστικός χαρακτήρας) και έχει αυξημένες πιθανότητες να περατωθεί επιτυχώς.

Για τη σύνθεση των σχεδίων προγραμμάτων χρησιμοποιήθηκαν ως πηγές το υλικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, διαθέσιμο στο http://www.pi-schools.gr/drast/perivalontiki/ καθώς και το αναφερόμενο ως “Σχετικό εκπαιδευτικό υλικό” σε κάθε σχέδιο προγράμματος.”

Δείτε αναλυτικά τις ενότητες:

Δάσος

Νερό

Καταναλωτισμός – Απορρίμματα

Αστικό Περιβάλλον

Ενέργεια

Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Πηγή: Περιβάλλον και Παιδεία

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
στο Κ.Π.Ε. ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ
«Περιβαλλοντικά προγράμματα Κ.Π.Ε. Νέας Κίου.
Βιώνω, Παίζω, Μαθαίνω»
Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014
Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου – Ώρα έναρξης: 17.00

Το  Κ.Π.Ε. Νέας Κίου στο πλαίσιο των δράσεών του «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, βάσει των υπ. αριθμ. 1234/Γ7/3-9-2013 και 155393/Γ7/29-09-2014 εγγράφων του Υ.ΠΑΙ.Θ,  διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, με αφορμή την καθιέρωση της «Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» με τίτλο «Περιβαλλοντικά προγράμματα Κ.Π.Ε. Νέας Κίου. Βιώνω- Παίζω- Μαθαίνω».
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου, θα παρουσιάσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιήσει κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015, καθώς και τα Δίκτυα που συμμετέχει με σκοπό την ενημέρωση των Εκπαιδευτικών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Προκειμένου να ενημερωθούν πληρέστερα οι εκπαιδευτικοί για την υλοποίηση ενός περιβαλλοντικού προγράμματος σε Κ.Π.Ε, θα γίνει αναλυτική παρουσίαση σε ένα από τα περιβαλλοντικά του προγράμματα με βιωματικά παιχνίδια και δραστηριότητες.
Η συνάντηση  θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γονείς και τοπική κοινωνία.

Οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή  με αίτηση (Ηλεκτρονικά ή με fax) απευθείας στο ΚΠΕ Νέας Κίου από 1 έως 8 Οκτωβρίου.
Mail:   kpenkiou@yahoo.gr
Fax:    2751052393

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Ώρες διεξαγωγής της Ημερίδας: 17:00 – 21:00
Εβδομάδα ΠΕ2014

Πρόγραμμα

programm1

Programm2

Φωτογραφίες από την Ημερίδα  εδώ

 

Afisa Bio City

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο (22 Σεπτεμβρίου),  πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Τα προβλήματα των αστικών μετακινήσεων, η μόλυνση της ατμόσφαιρας και η ηχορύπανση, απασχολούν όλο και περισσότερους πολίτες της Ευρώπης με επακόλουθο, την υποβάθμιση  της ποιότητας της ζωής και υγείας των κατοίκων (ηχορύπανση, μόλυνση, μείωση των κοινόχρηστων χώρων, άγχος.)

Η 22η Σεπτεμβρίου αποτελεί μια ευκαιρία για μαθητές και ενήλικες:

- να ευαισθητοποιηθούν και να ενθαρρυνθούν για την αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς με στόχο τη βελτίωση των αστικών μετακινήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος.

-να προβληματιστούν για τα προβλήματα που δημιουργεί η αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου στις πόλεις και να επιβεβαιωθεί η προτεραιότητα των πεζών, των Α.Μ.Ε.Α.  και Μ.Μ.Μ.

-να υιοθετήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.

Με αφορμή αυτή την Ημέρα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Νέας Κίου, σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, προσκαλεί τους μαθητές/-τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να εκφραστούν δημιουργικά, συμμετέχοντας στη δράση:

“Από το όνειρο στη δράση για μια βιώσιμη πόλη”.

Μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους, τις ανησυχίες τους, τις προτάσεις τους, δουλεύοντας ομαδικά (κατά τμήμα, περιβαλλοντική ομάδα σχολείου) είτε

α) με ένα άρθρο που μπορεί να δημοσιευτεί, είτε

β) με Εικαστική Δημιουργία (Ζωγραφική, φωτογραφίες, κολλάζ, αφίσα κ.ά.)

Τα έργα των μαθητών/-τριών θα παρουσιαστούν σε ειδική τελετή, στα τέλη Ιανουαρίου του 2015, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στο ΚΠΕ Ν. Κίου, η ημερομηνία της οποίας θα προσδιοριστεί και θα  ανακοινωθεί έγκαιρα.

Οι μαθητές/-τριες μπορούν να στέλνουν τα έργα τους στις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2014.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν με τις ομάδες μαθητών τους, μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2014.

 

little flamingo1

ΑΝΑΔΕΙΞΗ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ – ΚΙΒΕΡΙΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ Α ΦΑΣΗΣ
Ν ΚΙΟΣ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014

program1

program2

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΩΡΑ: 19:00
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ

 

2014-09-17_Afisa

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ

 

«Υγρότοπος Καλύβια. “Ανάσα” για τα μεταναστευτικά πουλιά»

 

Κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται στην Ευρώπη η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch), με πρωτοβουλία της  Birdlife International, που αφιερώνει τη δράση της στα πουλιά και το περιβάλλον.

λευκοτσικνιάς

 

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, συμμετέχοντας σε αυτόν τον εορτασμό, διοργανώνει κάθε χρόνο σειρά εκδηλώσεων  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Περιλαμβάνουν ενημερώσεις, εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών, περιβαλλοντικά παιγνίδια και άλλες συναφείς δραστηριότητες.Little flamingo

 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Νέας Κίου συμμετέχει σε αυτόν τον εορτασμό και σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία θα πραγματοποιήσει εκδήλωση, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 10:00 στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου, όπου θα ενημερωθούν οι συμμετέχοντες, παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, για την πανίδα και χλωρίδα  του υγρότοπου «Καλύβια» τον οποίο θα επισκεφτούμε αργότερα.

 

Μία ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους , με θεωρητικό και βιωματικό τρόπο, να ζήσουν συναρπαστικές στιγμές κοντά στη φύση.

 

Στον υγρότοπο θα πραγματοποιηθεί παρατήρηση της ορνιθοπανίδας της περιοχής, με κιάλια και τηλεσκόπια υπό την καθοδήγηση εκπροσώπων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και στο  πλαίσιο της αξιολόγησης της δράσης θα συζητηθούν προτάσεις αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου.

little flamingo1

Λίγα λόγια για τον υγρότοπο  Καλυβίων.

 

Ο υγρότοπος της περιοχής μας, Αλίπεδα Καλυβίων, στην παραλιακή Νέας Κίου – Ναυπλίου, περιλαμβάνει αξιόλογα υγροτοπικά και χερσαία οικοσυστήματα. Ειδικότερα, αποτελεί ένα μεταναστευτικό σταθμό στο ταξίδι της αποδημίας των πουλιών όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 160 είδη. Είναι μια σημαντική περιοχή, ελκυστική για παρατήρηση, προσέγγιση και αναγνώριση των ειδών. Είναι εύκολα προσβάσιμη και έτσι δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης δραστηριοτήτων σε μαθητικές ομάδες, φορείς, συλλόγους και μεμονωμένους παρατηρητές.

 

Σήμερα ο υγρότοπος είναι μια περιοχή πολλών χρήσεων. Η αειφορική διαχείριση της παράκτιας περιοχής μοιάζει επιτακτική ανάγκη. Δυστυχώς όμως η περιοχή έχει περιέλθει σε δραματική κατάσταση κυρίως λόγω της απώλειας μεγάλου μέρους του υγροτόπου από επιχωματώσεις, παράνομες αρνητικές ανθρώπινες παρεμβάσεις και λόγω του μεγάλου όγκου σκουπιδιών.

 

Τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να διατηρηθούν οι λειτουργίες και οι αξίες του υγρότοπου αλλά και να αναδειχθεί και να γίνει πάλι φιλόξενος για είδη που έχουν γίνει αναμνήσεις για τους ντόπιους που περιδιαβαίνουν, για διάφορους λόγους, στον άλλοτε μυστήριο,  αλλά γεμάτο ζωή, βάλτο;

 

Σας περιμένουμε λοιπόν όλους, μικρούς και μεγάλους, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 στις 10:00 στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου να ενημερωθούμε και στη συνέχεια να περπατήσουμε μέσα στον υγρότοπο, να παρατηρήσουμε τους φτερωτούς επισκέπτες, να τους φωτογραφήσουμε, να μάθουμε για το ταξίδι της αποδημίας τους και να «νοιαστούμε» γι΄αυτό το πολύτιμο κομμάτι της περιοχής μας.

 

 «Υγρότοπος Καλύβια.

 “Ανάσα” για τα μεταναστευτικά πουλιά»

Κυριακή 5 Οκτώβρη 2014

  Ώρα 10:00 στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου

 Ακολουθεί Επίσκεψη και Ορνιθοπαρατήρηση στον Υγρότοπο Καλύβια

 (Παραλιακή Οδός Νέας Κίου- Ναυπλίου)

 

Λεπτόραμφος γλάρος

2014-09-11

Ένα Video που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΠΕ Νέας Κίου «Με τα φτερά του γλάρου».

Για να δείτε το video κατεβάστε το στον υπολογιστή σας με κλικ στην παραπάνω εικόνα και αρκετή υπομονή!!!

Σεπ
11
Κάτω από (Εκπαίδευση) από στις 11-09-2014 και με ετικέτα

2014-15

Σεπ
01
Κάτω από (Φύση) από στις 01-09-2014 και με ετικέτα

Ιουλ
09
Κάτω από (Πολιτισμός) από στις 09-07-2014 και με ετικέτα

Καλοκαιρινές ευχές

 

 

KPElogo tel copy  ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

5 Ιουνίου 2014

 

Δράση του Κ.Π.E. Νέας Κίου

 

«Γιορτάζουμε το περιβάλλον και νοιαζόμαστε για αυτό,

μέσα από τις σχολικές δραστηριότητες»

 

Σήμερα 5 Ιουνίου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου, σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο  Νέας Κίου, έκανε εθελοντικό – συμβολικό καθαρισμό στην παραλία της Νέας Κίου.

Στον καθαρισμό συμμετείχε και ομάδα 30 φοιτητών του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, τον κ. Κωνσταντίνο Βουβαλίδη, Επίκουρο Καθηγητή Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και τον κ. Γεώργιο Συρίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωλογίας του Α.Π.Θ.

Το πρωί είχε προηγηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου ενημέρωση των μαθητών/-τριών και φοιτητών/-τριών από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ και τον κ. Συρίδη.

 

Το πρόγραμμα της δράσης αναλυτικά:

08:45 – 09:00  

«Μαθαίνουμε για τις ακτές μας, νοιαζόμαστε γι΄ αυτές και συμμετέχουμε ενεργά»,

ενημέρωση από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Νέας  Κίου

09:00 – 09:30  

«Τα κοχύλια στην ακροθαλασσιά. Μαθαίνουμε για το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν»,

Γεώργιος Συρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος Γεωλογίας   Α.Π.Θ.

09:45-  12:00     

Εθελοντικός, συμβολικός  καθαρισμός της παραλίας Νέας Κίου, 

σε συνεργασία με τη Μεσόγειος SOS 

Poster P.H.P 2014

DSC00399

DSC00384

DSC00370

DSC00369

DSC03637

DSC00501DSC00496

DSC00506 DSC00466

15

DSC00465

DSC00462

DSC00460

DSC00454

DSC00452

DSC00450

DSC00449

DSC00447

DSC00443

DSC00442

DSC00439

DSC00435

DSC00424

DSC00503

DSC00506

DSC00502

11

14

12

13

DSC00466