Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες.

Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα και τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

200 χώρες του κόσμου συντονίζουν τις ενέργειές τους για την καταπολέμηση του φαινομένου, μέσω του ΟΗΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή καθιερώθηκε και η 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποιησης.

Στη χώρα μας, το ένα τρίτο των εδαφών υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης.

desertification day

Τόσο μακρυά, τόσο κοντά…

desertification

Με αφορμή  την «Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο», το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Νέας Κίου, σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, προσκάλεσε τους μαθητές/-τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να εκφραστούν δημιουργικά, συμμετέχοντας στη δράση:

“Από το όνειρο στη δράση για μια βιώσιμη πόλη”

Το Video με τις δημιουργίες τους:

Afisa E D

Η 5η Ιουνίου θεσπίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.
Από τότε και κάθε χρόνο, δίνεται και άλλη μια ευκαιρία σε όλους, σχολεία, φορείς και πολίτες, για να εκφράσουν την άποψή τους για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου για 9η συνεχή χρονιά, προτίθεται να υλοποιήσει τριήμερες εκδηλώσεις με τίτλο:

«Γιορτάζουμε το περιβάλλον και νοιαζόμαστε για αυτό, μέσα από τις σχολικές δραστηριότητες»

οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Κίο, στις 4, 5 και 6 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και απευθύνεται σε σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το εξής:

1η ημέρα: Πέμπτη 4 Ιουνίου
(Σε συνεργασία με το Δήμο Άργους- Μυκηνών, την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, το δίκτυο «Μεσόγειος S.O.S.» και τη συμμετοχή δύο τάξεων από το Δημοτικό Σχολείο Νέας Κίου και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Άργους)

08:45 – 09:00  «Μαθαίνουμε για τις ακτές μας, νοιαζόμαστε γι΄ αυτές και συμμετέχουμε ενεργά», Ελένη Πανάγου, υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου
09:00 – 09:30  «Η Αμφιτρίτη, η θεά της θάλασσας, μας στέλνει μηνύματα για την πλαστική ρύπανση», Μαρία Βασιλείου, Βιολόγος-Ιχθυολόγος-Ωκεανογράφος
09:45 – 11:30  Eθελοντικός, συμβολικός καθαρισμός της παραλίας Νέας Κίου
11:30 – 11:45  Προσφορά δεκατιανού στους συμμετέχοντες
11:45 – 12:15  Συμπλήρωση φύλλων εργασίας του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου και της «Μεσόγειος S.O.S.»
12:15 – 12:30  Απονομή αναμνηστικών συμμετοχής στους συμμετέχοντες

2η ημέρα: Παρασκευή 5 Ιουνίου
(Σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Αργολίδας και τη συμμετοχή σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Αργολίδας)

18:00 – 20:15  Παρουσίαση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχ. έτους 2014- 2015, από σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας
20:15 – 21:00  Προβολή των εργασιών και απονομή αναμνηστικών στις σχολικές μονάδες που συμμετείχαν στη δράση «Από το όνειρο στη δράση για μια βιώσιμη πόλη».

3η ημέρα: Σάββατο 6 Ιουνίου
(Σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης Αργολίδας και τη συμμετοχή σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Αργολίδας)

18:00 – 20:30  Παρουσίαση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχ. έτους 2014- 2015, από σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας
20:30 – 21:00  Προβολή των εργασιών και απονομή αναμνηστικών στις σχολικές μονάδες που συμμετείχαν στη δράση «Από το όνειρο στη δράση για μια βιώσιμη πόλη».

Afisa Geom

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

«Γεωμυθολογικά – Γεωπεριβαλλοντικά μονοπάτια στην Αργολίδα.
Το περιβάλλον στο χώρο και το χρόνο»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου στο πλαίσιο των δράσεών του «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»  και στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το δίκτυο «Γεωπεριβαλλοντικά-Γεωμυθολογικά μονοπάτια», που συντονίζει το ΚΠΕ Στυλίδας – Υπάτης, ανταποκρινόμενο στο αίτημα του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προγραμματίζει, για τρίτη συνεχή χρονιά, διήμερη επιμόρφωση φοιτητών του Γεωλογικού τμήματος ΑΠΘ στις 27 και 28 Μαΐου 2015, με θέμα: «Γεωμυθολογικά – Γεωπεριβαλλοντικά μονοπάτια στην Αργολίδα. Το περιβάλλον στο χώρο και το χρόνο».

smilemata2

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου στο πλαίσιο του δικτύου «Γεωπεριβαλλοντικά – Γεωμυθολογικά μονοπάτια» σε συνεργασία με το Γεωλογικό  τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και το Σ.Ε.Κ. Επιδαύρου, προγραμματίζει τη διοργάνωση Ημερίδας Δια Βίου Μάθησης Ενηλίκων, την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου, με θέμα:
«Σμιλέματα φύσης, σμιλέματα ανθρώπων».
Η ημερίδα απευθύνεται σε 30 φοιτητές Γεωλογίας του Α.Π.Θ.  με τους καθηγητές τους, στους ενήλικες σπουδαστές της Δημόσιας Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιδαύρου και κυρίως στους σπουδαστές του τμήματος: Τεχνίτης Λιθοξόος – Μαρμαράς και Λιθοχαράκτης, στους εκπαιδευτές τους,  καθώς και την τοπική κοινωνία, σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, σπουδαστές, συλλόγους κ.ά.
Ο προβλεπόμενος αριθμός συμμετεχόντων είναι 80 άτομα.
Ώρες διεξαγωγής της ημερίδας: 18:00 – 21:00

Πρόγραμμα

Πέμπτη 28 Μαΐου

17:30-17:45 Προσέλευση – εγγραφές
17:45–18:00 Χαιρετισμοί
18:00–18:15 «Οι δράσεις του ΚΠΕ Νέας Κίου και η συμμετοχή του στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Π.Ε.:  Γεωμυθολογικά- Γεωπεριβαλλοντικά μονοπάτια»Ελένη Πανάγου,  Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Νέα Κίου
18:15–18:45 «Φύσης σμιλέματα», Γιώργος Συρίδης,  Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωλογίας Α.Π.Θ.
18:45-19:15  «Έδαφος και πετρώματα – Η περίπτωση της Αργολίδας»Κωνσταντίνος Βουβαλίδης,  Επίκουρος Καθηγητής Γεωλογίας στο Α.Π.Θ.
19:15-19:30  Διάλειμμα
19:30-19:45 «Η φυσιογνωμία του Σ.Ε.Κ. Επιδαύρου»,   Δώρα Αντωνοπούλου, Δ/ντρια ΣΕΚ Επιδαύρου
19:45–20:45 «Σμιλέματα ανθρώπων»Μιχάλης Σχίζας,  Ιωάννης Σχίζας,  Κατερίνα Κορωναίου, Εκπαιδευτές του τμήματος Λιθοξόων ΣΕΚ Επιδαύρου
20:45-21:00 Ερωτήσεις- Συζήτηση

afisa

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Νέας Κίου στο πλαίσιο των δράσεών του «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», δράση που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.), Άξονας προτεραιότητας 7, και τους εθνικούς πόρους, και στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των νομών εμβέλειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄και Δ΄Αθήνας προγραμματίζει τη διοργάνωση επιμορφωτικής ημερίδας εκπαιδευτικών, το Σάββατο 23 Μαΐου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου, με θέμα:
«Ταξίδι στο παρελθόν, Ναύπλιο. Mια βιώσιμη πόλη».
Η ημερίδα απευθύνεται σε 54 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γ΄& Δ΄Αθήνας (25 από την Γ΄Αθήνας και 29 από τη Δ΄Αθήνας) και στόχο έχει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα αειφορικής διαχείρισης μιας ιστορικής πόλης.
Ώρες διεξαγωγής της ημερίδας: 11:00- 19:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΪΟΥ 2015

11.00-12.30:

Άφιξη στο ΚΠΕ Νέας Κίου
– Γνωριμία με το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου και παρουσίαση των δράσεων του

– Θεωρητική προσέγγιση του προγράμματος «Ταξίδι στο Παρελθόν-Ναύπλιο»

– Προβολή Παρουσίασης

Ελένη Πανάγου, Υπεύθυνη ΚΠΕ Νέας Κίου

12.30-13.00:

Μετάβαση στο πεδίο- Ναύπλιο

13.00-15.00:

«Περιβαλλοντικό μονοπάτι -Ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ναυπλίου»

Παιδαγωγική Ομάδα Κ.Π.Ε. Νέας Κίου
15.00-16.30:

Επιστροφή στο Κ.Π.Ε. Νέας Κίου – Γεύμα

16.30-18.00:

Υλοποίηση 2 παράλληλων εργαστηρίων:
«Το περιβαλλοντικό μονοπάτι ως μεθοδολογικό εργαλείο ανάπτυξης ενός προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της πόλης του Ναυπλίου»
Εργαστήριο 1: Ελένη Νιάρχου, Υπεύθυνη Π.Ε. Γ΄Αθήνας
Εργαστήριο 2: Νίκος Στεφανόπουλος, Υπεύθυνος Π.Ε. Δ΄Αθήνας

18.00-19.00: Παρουσίαση εργασιών – Αξιολόγηση- Κλείσιμο Ημερίδας

Απρ 15
23
Κάτω από (Περιβάλλον) από στις 23-04-2015

ΚΠΕ Νέας Κίου

Χρήστου Δελή 8

21053

Νέα Κίος

ΧάρτηςKPE N Kiou

Απρ 15
03
Κάτω από (Πολιτισμός) από στις 03-04-2015 και με ετικέτα

ΕΥΧΕΣ

Afisa HYΤο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου στο πλαίσιο των  δράσεών του «Εκπαίδευση  και Δια Βίου Μάθηση», δράση που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση  (Ευρωπαϊκό  Κοινωνικό Ταμείο –  Ε.Κ.Τ.) –  Άξονας  προτεραιότητας  7 –  και τους  εθνικούς   πόρους,   διοργανώνει   2ήμερο Επιμορφωτικό  Σεμινάριο, για  Εκπαιδευτικούς  Πρωτοβάθμιας  και  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Αργολίδας, με τίτλο:

«Η Πληροφορική, πολύτιμο εργαλείο στα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Απριλίου 2015, σε συνεργασία με τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. Ναυπλίου, θα υλοποιηθεί στους χώρους του ΕΠΑ.Λ. Ναυπλίου.

Στόχος είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη χρήση συστημάτων  Πληροφορικής για  ενίσχυση των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιούν με τους μαθητές τους στα σχολεία.
Απαραίτητη  προϋπόθεση  για  τη συμμετοχή  στο  σεμινάριο  αυτό, είναι να έχουν  οι  συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί γνώσεις, τουλάχιστον, Α’ Επιπέδου στις Τ.Π.Ε. και να έχουν κωδικούς στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Οι αιτήσεις των  εκπαιδευτικών  θα  αποστέλλονται  στους  Υπεύθυνους  Σχολικών  Δραστηριοτήτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας μέχρι την Τετάρτη 1η Απριλίου 2015.

Πρόγραμμα

program1

program2

Φωτογραφίες εδώ

       KPE - Poster Imerida Ekpaideftikon 2015-01

   «Θέατρο και Περιβάλλον, συνοδοιπόροι στην Εκπαίδευση»

               Επιμορφωτική  Ημερίδα  Εκπαιδευτικών  στο Κέντρο Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης  Νέας Κίου, στις 13  Φεβρουαρίου  2015

 

Το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου, στο πλαίσιο των δράσεών του «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», δράση που  υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) και τους εθνικούς πόρους, άξονας προτεραιότητας 7, διοργανώνει Επιμορφωτική Ημερίδα για  Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, με τίτλο:

«Θέατρο και Περιβάλλον, συνοδοιπόροι στην  Εκπαίδευση»

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου, από τις 16:30 έως τις 21:00 και γίνεται σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών: «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές τέχνες στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση»

Στόχος είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία τους, χρησιμοποιώντας την τέχνη, ως εργαλείο εκπαίδευσης.

Ο σκοπός της Ημερίδας είναι  να αναζητηθούν εφαρμογές του θεάτρου, του θεατρικού παιχνιδιού, του εκπαιδευτικού δράματος και γενικά των παραστατικών τεχνών σε περιβαλλοντικά θέματα και σε θέματα που αφορούν γενικά την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Να αναζητηθεί η σχέση θεατρικής πράξης και εκπαιδευτικής διαδικασίας. Να αναζητηθούν θεατρικές μέθοδοι και τεχνικές, τις οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί στην καθημερινή πρακτική, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν διάφορα γνωστικά αντικείμενα με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί λειτουργοί αναγνωρίζουν τη δυναμική που κρύβουν οι παραστατικές τέχνες κυρίως ως εργαλείο μάθησης. Στο πλαίσιο αυτό η Ημερίδα θα προσπαθήσει να φέρει τις παραστατικές τέχνες πιο κοντά στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και να προβάλει τα κοινά τους σημεία.

Είναι ευτυχής η συγκυρία ότι στην περιοχή μας υπάρχει ένα από τα πιο δραστήρια Τμήματα Θεατρικών Σπουδών της Ελλάδας, του οποίου οι δράσεις ενισχύθηκαν από τη φετινή σχολική χρονιά με τη λειτουργία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών: «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση». Στο πλαίσιο των συνεργασιών του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου με Φορείς και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου και η πρόεδρός του κ. ΄Αλκηστις Κοντογιάννη, ανταποκρίθηκαν, όπως πάντα,  άμεσα στο αίτημά μας για συνεργασία και τους ευχαριστούμε πολύ γι΄αυτό.

«Συνοδοιπόροι» λοιπόν χρόνια τώρα το Θέατρο και το Περιβάλλον, ας βαδίσουν και πάλι μαζί για το καλό της Εκπαίδευσης κι ας δείξουν το δρόμο αυτό και στους λειτουργούς της.