Παιχνίδι οικογενειακού προϋπολογισμού

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός, είναι ένα σχέδιο οικονομικής δράσης που ένα μέρος του εισοδήματος καταναλώνεται, ενώ το υπόλοιπο αποταμιεύεται για μελλοντική χρήση.
Στον οικογενειακό μας προϋπολογισμό, υπάρχουν πάγια έξοδα τα οποία δεν μπορούμε να αποφύγουμε (λογαριασμοί) και έκτακτα έξοδα τα οποία ορισμένα από αυτά, πάλι δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε (π.χ. αρρωστήσαμε και πρέπει να πάμε στο γιατρό, πρέπει να επισκευάσουμε μια βλάβη στο σπίτι κ.α.) αλλά υπάρχουν και άλλα τα οποία μπορούμε να αποφύγουμε αλλά θα χάσουμε την ικανοποίηση που θα μας έδιναν (π.χ. αγορά ενός παιχνιδιού, βόλτα με την οικογένεια κ.α.).
Στο παιχνίδι αυτό, είσαι ο υπεύθυνος για τα οικονομικά της 4-μελούς σου οικογένειας. Ξεκινάς με μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα 1500ευρώ, οικογενειακή ικανοποίηση ίση με 5 μονάδες και αποταμιευμένα χρήματα 1000ευρώ. Το μηνιαίο σας οικογενειακό εισόδημα πρέπει να το διαχειριστείς κατάλληλα, ώστε να μπορέσεις να καλύψεις τα έξοδα που θα προκύψουν στο μήνα, να προσπαθήσεις να καλύψεις τις επιθυμίες της οικογένειας σου ώστε να αυξήσετε την ικανοποίηση σας (τουλάχιστον 12 μονάδες)  και να αποταμιεύσεις έστω και ένα μικρό ποσό.

Θα τα καταφέρεις?????


Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

Πανελλήνιος διαγωνισμός ρομποτικής 2018

Για το Δημοτικό ο φετινός διαγωνισμός προσκαλεί τους μαθητές να φανταστούν το συναρπαστικό μέλλον, κατασκευάζοντας μοντέλα με αυτοματισμούς σύμφωνα με το θέμα «Εποικισμός του Άρη» ή να παίξουν «Wedo 2.0 Ποδόσφαιρο».

Σημειώνεται ότι η κατηγορία «WeDo 2.0 Ποδόσφαιρο» θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 στο πλαίσιο πιλοτικού διαγωνισμού, όπου θα συμμετέχουν ομάδες από την περιφέρεια Αττικής, καθώς και ομάδες από τις περιφέρειες Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (περιφέρειες με συμμετοχές στις Ολυμπιάδες Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO στην κατηγορία Football).

Ηθική νοημοσύνη. Το επίκτητο χάρισμα

Ηθική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να ξεχωρίζεις το καλό απ’ το κακό, αλλά και να σέβεσαι τις αξίες των άλλων. Με άλλα λόγια, το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε σ ένα παιδί.

Της Ελένης Χαδιαράκου

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τύποι νοημοσύνης. Κάποιοι άνθρωποι έχουν το χάρισμα της μαθηματικής και φιλοσοφικής σκέψης, όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ή ο Μπιλ Γκέιτζ. Κάποιοι άλλοι είναι συναισθηματικά προικισμένοι, για παράδειγμα οι μεγάλοι συγγραφείς, όπως ο Τζον Στάινμπεκ και η Άιρις Μέρντοχ, άνθρωποι δηλαδή που μπορούν να αποτυπώσουν ή να μεταφέρουν το συναίσθημά τους στο ευρύ κοινό. Επίσης, υπάρχει η πρακτική νοημοσύνη. Είναι οι άνθρωποι που δίνουν λύσεις σε προβλήματα, μπορούν να φτιάξουν ένα αυτοκίνητο, να δώσουν λύση όταν πλημμυρίσει το υπόγειο ή να λύσουν εύκολα μια εξίσωση. Επιπλέον, υπάρχει και η αισθητική νοημοσύνη, αυτή που διαθέτουν οι καλλιτέχνες, οι ζωγράφοι και οι μουσικοί. Κάποιες φορές, ιδιαίτερα στους μουσικούς και στους συνθέτες, η ευφυΐα αυτή συνδυάζεται με μαθηματική ευφυΐα. Τέλος, υπάρχει κι ένα άλλο είδος ευφυΐας, ίσως το λιγότερο γνωστό, η λεγόμενη ηθική νοημοσύνη. Πρόκειται για το είδος εκείνο της εξυπνάδας που συνδυάζει τη δύναμη του χαρακτήρα με την ορθή κρίση, δύο προσόντα που συνήθως απαξιώνουμε γιατί δεν τα θεωρούμε και τόσο σημαντικά. Είναι η αρετή που μας μαθαίνει να κάνουμε όλα αυτά που οφείλουμε και όχι αυτά που μας αρέσει να κάνουμε.

(περισσότερα…)

Ώρα κώδικα

Αυτό τον Δεκέμβριο, το σχολείο μας θα συμμετάσχει στην ώρα του κώδικα. Μια παγκόσμια εκπαιδευτική δραστηριότητα που στόχο έχει να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τον προγραμματισμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών, μια δεξιότητα με τεράστια σημασία για το παρόν και το μέλλον!

Τι ακριβώς είναι η ώρα του κώδικα;

Η ώρα του κώδικα είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που φθάνει σε δεκάδες εκατομμύρια μαθητές σε 180+ χώρες. Οποιοσδήποτε, οπουδήποτε μπορεί να οργανώσει μια εκδήλωση για την Ώρα του Κώδικα. Ωριαία μαθήματα είναι διαθέσιμα σε πάνω από 30 γλώσσες. Δεν χρειάζεται καμία εμπειρία. Για ηλικίες από 4 έως 104.

Πότε είναι η Ώρα του Κώδικα;

Οποιοσδήποτε μπορεί να φιλοξενήσει μια ώρα του κώδικα ανά πάσα στιγμή, αλλά ο στόχος βασικής εκστρατείας είναι δέκα εκατομμύρια μαθητές να δοκιμάσουν μια Ώρα του Κώδικα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 8-14 Δεκεμβρίου, 2014, για τον εορτασμό της Εκπαιδευτικής Εβδομάδας της Επιστήμης των Υπολογιστών.
Δείτε το στο slideshare.net

Γιατί επιστήμη των υπολογιστών;

Κάθε μαθητής θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να μάθει την επιστήμη των υπολογιστών. Τα οφέλη είναι πολλά:
  • Βοηθά να καλλιεργήσει δεξιότητες επίλυσης, προβλημάτων,
  • Ενισχύει τη λογική και δημιουργικότητα.
  • Τονώνει την αυτοπεποίθηση.
  • Αποτελεί θεμέλιο για επιτυχία σε οποιαδήποτε σταδιοδρομία του 21ου αιώνα.

Tux Paint

Το Tux paint είναι ένα εξαιρετικό λογισμικό ζωγραφικής για παιδιά. Είναι δωρεάν, λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Βγαίνει σε 3 εκδόσεις, δηαδή είναι συμβατό με windows, macOS και Linux.

Με το tux paint τα παιδιά μπορούν να αναδείξουν τη δημιουργικότητά τους και να μάθουν μέσα από το παιχνίδι να χειρίζονται τον υπολογιστή.

Διαθέτει πλήθος εύχρηστων εργαλείων για πολλές ώρες δημιουργικής απασχόλησης.

Ένας απλό οδηγός χρήσης εδώ

Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα από εργασίες μαθητών μου με το Tux Paint.

Λιγότερο παρεμβατικοί γονείς – Ποια τα ωφέλη;

Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο tvxs.gr. Το πρωτότυπο άρθρο εδώ.

Λίγο η υπερ- πληροφόρηση για τους κινδύνους που κρύβει η μοντέρνα καθημερινότητα και λίγο η ανησυχία που νιώθουμε για τα παιδιά μας, αρκούν για να τα «πνίξουμε» με την αγάπη μας, πολλές φορές περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Και όταν λέμε να τα «πνίξουμε», δεν εννοούμε με φιλιά και αγκαλιές αλλά με… τόνους υπερ-προστατευτικότητας. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Δεν τους αφήνουμε καμία ελευθερία, τους τα δίνουμε όλα έτοιμα και στην πραγματικότητα μεγαλώνουμε άβουλους ενήλικες.
Λιγότερο παρεμβατικοί γονείς: Τι κερδίζουν τα παιδιά από αυτόν τον τρόπο διαπαιδαγώγησης

Από την άλλη, το λιγότερο παρεμβατικό μοντέλο διαπαιδαγώγησης μπορεί ν’ αποδειχθεί εξαιρετικά επικερδές τόσο για τα παιδιά μας όσο και για εμάς, γιατί έτσι μπορούμε να χαρούμε το μεγάλωμά τους και να τα καμαρώσουμε να παίρνουν πρωτοβουλίες και να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν εκείνα και όχι όπως τους λέμε εμείς.

(περισσότερα…)