Α΄ Στάσιμο

Α΄ΣΤΑΣΙΜΟ

Σχολιασμός α΄Στάσιμου

Διαδραστικό σχολικό βιβλίο

Ο μύθος της Αηδόνας

Η Αηδόνα ήταν κόρη του Πανδάρεου , που μπορούσε να τρώει χωρίς να πονάει ποτέ το στομάχι του. Πάντρεψε την Αηδόνα με  τον Πολύτεχνο τον μαραγκό , απέκτησαν ένα γιο και ζούσαν πολύ ευτυχισμένοι.

Κάποτε όμως το ζευγάρι υπερηφανεύτηκε ότι η αγάπη του ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του Δία και της Ήρας και τότε η Ήρα τους έστειλε την Έριδα και τους έκανε να τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος κάνει γρηγορότερα την εργασία του. Μια μέρα συμφώνησαν να κατασκευάσει ο Πολύτεχνος ένα δίφρο άρματος και η Αηδόνα ένα υφαντό και όποιος τελείωνε πρώτος την εργασία του να αποκτήσει μια υπηρέτρια από τον άλλο. Τότε η Ήρα φρόντισε να τελειώσει πρώτη το έργο της η Αηδόνα . Όμως αυτό δεν άρεσε στον Πολύτεχνο , ο οποίος πήγε στον πεθερό του και του είπε (ψέματα) πως τον έστειλε η Αηδόνα για να πάρει τη Χελιδόνα, την αδερφή της , κοντά τους.

Ο Πανδάρεος έδωσε τη Χελιδόνα χωρίς να υποψιαστεί τίποτα και τότε ο Πολύτεχνος , αφού την πήρε, την βίασε, την κούρεψε , την έντυσε με άλλα ρούχα και την απείλησε να μη φανερώσει τίποτα στην Αηδόνα. Κατόπιν την παρέδωσε ως δούλα στην Αηδόνα , χωρίς εκείνη να καταλάβει τίποτα. Μάλιστα της φερόταν εξαιρετικά σκληρά. Μια μέρα όμως η Αηδόνα έμαθε την αλήθεια όταν άκουσε το θρήνο της Χελιδόνας ενώ μετέφερε νερό από τη βρύση.

Μετά την αναγνώριση οι δύο αδερφές αποφάσισαν να συνωμοτήσουν εναντίον του Πολύτεχνου. Κομμάτιασαν λοιπόν τον γιό του , Ίτυ, (γιο και της Αηδόνας και ανιψιό της Χελιδόνας) , τον έψησαν και του τον έδωσαν να τον φάει. Στο μεταξύ οι δύο αδερφές επέστρεψαν στον πατέρα τους και του εξομολογήθηκαν τα όσα είχαν συμβεί.

Ο Πολύτεχνος, μόλις έμαθε πως έφαγε τις σάρκες του παιδιού του, τις κατεδίωξε όμως τον έπιασαν οι υπηρέτες του Πανδάρεου, τον έδεσαν ,  άλειψαν το σώμα του με μέλι και τον πέταξαν στους στάβλους, όπου υπήρχαν πολλές μύγες. Το μέλι τις τράβηξε και τον βασάνιζαν πέφτοντας επάνω του· όμως η Αηδόνα θυμήθηκε την  παλιά τους αγάπη,  τον λυπήθηκε και προσπαθούσε να διώχνει από πάνω του τις μύγες. Τότε οι γονείς  και ο αδερφός της προσπάθησαν να τη σκο­τώσουν αλλά ο Δίας τους μεταμόρφωσε όλους σε πουλιά.

  • Ο Πανδάρεος έγινε ψαραετός, ψαραετός

  • Η μητέρα της Αηδόνας Αλκυόνα    Αλκυόνα

Θέλησαν αμέσως να χαθούν μέσα στη θάλασσα, όμως ο Δίας τους εμπόδισε και φρόντισε  αυτά τα πουλιά να φανερώνονται ως καλοί οιωνοί στους ναυτικούς.

  • Ο Πολύτεχνος μεταμορ­φώθηκε σε πελεκάνο, στο πουλί με την ισχυρή μύτη, γιατί ο Ήφαιστος του είχε χαρίσει έναν πέλεκυ, όταν ήταν μαραγκός· καλός οιωνός και αυτό το πουλί, όταν εμφανιζόταν σε μαρα­γκό.Πελεκάνος

  • Ο αδερφός της Αηδόνας έγινε τσαλαπετεινός, κα­λός οιωνός στους ταξιδιώτες στη θάλασσα αλλά και στη στεριά, κι ακόμα περισσότερο όταν εμφανιζόταν μαζί με ψαραετό ή αλκυόνα, δηλαδή με αυτούς που στην ανθρώπινη μορφή τους ήταν ο πατέρας και η μητέρα του. Τσαλαπετεινός

  • Η Αηδόνα έμενε πλάι στα ποτάμια και στις λόχμες να θρηνεί τον γιο της .Αηδόνα

  • H Χελι­δόνα έγινε συγκάτοικος των ανθρώπων με απόφαση της Άρτεμης, επειδή, όταν έχανε βίαια την παρθενία της, φώναζε δυνατά την Άρτεμη για βοήθεια.Χελιδόνα

 ΠΗΓΗ : http://www.greek-language.gr

“Ανέμυαλοι όσοι αποζητούν τη δόξα με λόγχες και με δυνατά στον πόλεμο κοντάρια , λογιάζοντας αστόχαστα πως έτσι θα πάψουν των θνητών τις συμφορές• γιατί, αν το δίκιο σου ζητάς με το αίμα , η αμάχη δε θα λείψει από τον κόσμο.”

Χωρίς τίτλο