Οι σταυροφορίες και η πρώτη άλωση της Πόλης.

[slideboom id=510757&w=425&h=370]

 

gym-diap-thess.thess.sch.gr/stef/istoriaB/stavrofories.ppt

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ http://www.netschoolbook.gr

ΧΑΡΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΩΝ : ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ

ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ

Ο πάπας Ιννοκέντιος στηλιτεύει το μένος των Σταυροφόρων

Αυτοί οι πιστοί του Χριστού, που όφειλαν να στραφούν εναντίον των απίστων, κολύμπησαν στο χριστιανικό αίμα. Δεν λογάριασαν, ούτε θρησκεία, ούτε ηλικία, ούτε φύλο. Και δεν τους άρκεσε που πήραν τους θησαυρούς της Αυτοκρατορίας και που ξεπουπούλιασαν τους ιδιώτες, μικρούς και μεγάλους, αλλά θέλησαν να βάλουν χέρι και στα πλούτη των εκκλησιών, από τις ιερές τράπεζες, τους είδαν να παίρνουν εικόνες και σταυρούς και να φεύγουν.

Από το βιβλίο: Β. Κρεμμυδάς – Φ. Πισπιρίγκου, Ο μεσαιωνικός κόσμος, εκδ. Γνώση, Αθήνα 1985, 150

Η σταυροφορία χιλιάδων παιδιών που ακολούθησαν «το μαγικό αυλό». Κατέληξαν σε σκλαβοπάζαρα, πορνεία και χιλιάδες πέθαναν καθ΄οδόν…

Το 1212 μετά την τέταρτη αποτυχημένη σταυροφορία συνέβη κάτι πρωτοφανές. Χιλιάδες παιδιά 10, 12, το πολύ 14 ετών, ξεκίνησαν απ τη Γερμανία και τη Γαλλία με προορισμό τους Αγίους Τόπους και σκοπό να πολεμήσουν τους άπιστους μουσουλμάνους. Το γερμανικό τάγμα συγκέντρωσε 20.000 παιδιά και το γαλλικό 30.000. Ήταν η περίφημη Σταυροφορία των Παιδιών. Αρχηγός του γερμανικού τάγματος ήταν ο Νίκολας, ένα αγοράκι 12 χρονών με ταλέντο στην πειθώ, ρητορική ικανότητα και φαντασία που οργίαζε. Ο μικρός ισχυριζόταν ότι τον έστειλε ο Χριστός που του είχε υποσχεθεί ότι όλοι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί. Ακόμα και η Μεσόγειος θα άνοιγε προκειμένου να φτάσουν σώοι στους Αγίους Τόπους. Τα παιδιά άφηναν τις οικογένειες και τα χωριά τους για να πολεμήσουν υπέρ πίστεως. Φυσικά πορεύονταν χωρίς τρόφιμα, όπλα εκπαίδευση και η έννοια διοικητική μέριμνα ήταν άγνωστη. Οι συνέπειες ήταν οι αναμενόμενες. Τα παιδιά έφτασαν πεινασμένα και εξαθλιωμένα στις Άλπεις όπου τα μισά πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες. Περίπου 7.000 παιδιά έφτασαν στη Γένοβα αλλά τα νερά δεν άνοιξαν ποτέ. Πολλά απογοητεύτηκαν και αποφάσισαν να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. Αρκετά αρρώστησαν ή πέθαναν. Ο Νίκολας όμως δεν απογοητεύτηκε. Όσα παιδιά επέζησαν έφτασαν στην Πίζα και επιβιβάστηκαν σε δυο καράβια για την Άκρα. Εκεί σκοτώθηκαν όλα από έμπειρους και ετοιμοπόλεμους τοξότες….

Διαβάστε όλο το άρθρο: Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

de_constantinople_1204couleur