Διαδικτυακή βία

Διαδικτυακή βία είναι η βία που ασκείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποστολής μηνυμάτων, ιστοσελίδων, chatrooms, κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Όπως και η παραδοσιακή βία, η διαδικτυακή βία βασίζετε στην ανισορροπία δύναμης, στην επιθετικότητα και στις αρνητικές πράξεις που επαναλαμβάνονται συχνά.

Η διαδικτυακή βία έχει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά που διαφέρουν από αυτά της παραδοσιακής βίας.

Ανωνυμία

Αν και είναι το ίδιο άσχημη όσο και η βία στο σχολικό περιβάλλον, μπορεί άμεσα να αναγνωρισθεί και να αποφευχθεί. Όμως, αυτός που ασκεί την βία είναι συχνά ανώνυμος. Το θύμα που αναρωτιέται ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός, υποφέρει από μεγάλο στρές.

Προσβασιμότητα

Τα περισσότερα παιδιά που ασκούν την παραδοσιακή βία τρομοκρατούν το θύμα τους στο σχολείο, στο λεωφορείο ή στο δρόμο προς ή από το σχολείο για το σπίτι. Αν και μπορεί να συμβεί και σε άλλα μέρη της κοινότητας, συνήθως ο χρόνος άσκησής της περιορίζεται επειδή είναι και περιορισμένη η επαφή του θύτη με το θύμα. Η διαδικτυακή βία, όμως, μπορεί να υπάρχει συνέχεια, μέρα-νύχτα.

Φόβος τιμωρίας

Τα θύματα της διαδικτυακής βίας συχνά δεν την αναφέρουν επειδή:

  1. φοβούνται τα αντίποινα από τον θύτη
  2. φοβούνται ότι θα χάσουν τον υπολογιστή ή το τηλέφωνο

Συχνά οι γονείς αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τη βία απαγορεύοντας στο παιδί να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή ή του παίρνουν το τηλέφωνο. Αυτό όμως τα παιδιά το βλέπουν σαν τιμωρία για τη βία που τους ασκήθηκε.

Μάρτυρες

Τα περισσότερα περιστατικά παραδοσιακής βίας συμβαίνουν παρουσία άλλων παιδιών και μαρτύρων. Το φαινόμενο του μάρτυρα στην διαδικτυακή βία παίρνει άλλες διαστάσεις. Οι μάρτυρες στον διαδικτυακό κόσμο μπορούν να πάρουν και να προωθήσουν e-mail, να δουν ιστοσελίδες, να στείλουν φωτογραφίες μέσω κινητών κτλ. Ο αριθμός των ‘μαρτύρων’ στον εικονικό κόσμο μπορεί να είναι τεράστιος.

Έλλειψη αναστολής

Η ανωνυμία του διαδικτύου μπορεί να οδηγήσει παιδιά να συμμετάσχουν σε περιστατικά διαδικτυακής βίας που σε περιπτώσεις παραδοσιακής βίας δεν θα το τολμούσαν. Δυστυχώς, η ανωνυμία επιτρέπει κάποιους να γίνουν και αυτοί βασανιστές.

Συνηθισμένες μορφές διαδικτυακής βίας

Η διαδικτυακή βία μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Όμως υπάρχουν έξι τύποι που είναι πολύ συνηθισμένοι.

Παρενόχληση: η επαναλαμβανόμενη αποστολή αγενών και προσβλητικών μηνυμάτων.

Σπίλωση: η διάδοση πληροφοριών για κάποιον, ψευδών ή με σκωπτικό περιεχόμενο, μέσω ιστοσελίδων, μηνυμάτων ή κινητών τηλεφώνων, ή αποστολή φωτογραφιών που έχουν ψηφιακά τροποποιηθεί.

Προσωπική επίθεση: Διαδικτυακός ‘καυγάς’ χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μηνύματα γεμάτα θυμό και άσχημη γλώσσα.

Αντικατάσταση ταυτότητας: παράνομη χρήση του λογαριασμού κάποιου και χρήση της ταυτότητας αυτού του προσώπου για την αποστολή προσβλητικού υλικού σε άλλους.

Αποκάλυψη πληροφοριών: η κοινοποίηση μυστικών και προσωπικών πληροφοριών ή το να πείσεις άλλους να αποκαλύψουν μυστικά που θα φέρουν σε δύσκολη θέση το θύμα.image005

Απειλές: η επαναλαμβανόμενη αποστολή απειλητικών μηνυμάτων ή άλλων διαδικτυακών δραστηριοτήτων με σκοπό τον εκφοβισμό του θύματος και την ανασφάλειά του.

Internet security

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διαδικτυακή βία