5 Δεκ 2012

3D printer

Συντάκτης: Καραγεώργος Κωνσταντίνος | Κάτω από: Τεχνολογία

Τα τεχνολογικά επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων  έχουν αλλάξει κυριολεκτικά τον τρόπο ζωής μας και είναι σίγουρο πως η επιστήμη και η τεχνολογία θα συνεχίσουν να μας εκπλήσσουν ευχάριστα ή δυσάρεστα και στο μέλλον.

Ένα από τα τελευταία συνταρακτικά νέα από το χώρο της τεχνολογίας που υπόσχεται να φέρει επανάσταση σε πολλούς τομείς, ακούει στο όνομα «Τρισδιάστατος Εκτυπωτής» (3d printer).

Ένας 3D εκτυπωτής εκτυπώνει (παράγει) αντικείμενα!

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Αρκεί να σχεδιάσουμε εμείς ένα αντικείμενο σε ένα 3d σχεδιαστικό πρόγραμμα, να στείλουμε τα δεδομένα στον εκτυπωτή και σε λίγη ώρα έχουμε έτοιμο, χειροπιαστό το αντικείμενο που σχεδιάσαμε.

Όπως είναι προφανές  περιορισμοί ουσιαστικά δεν υπάρχουν για το τι θα φτιάξουμε και έχει ο καθένας τη δυνατότητα να «δημιουργήσει».

Οι δυσκολίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή έχουν να κάνουν με το πλήθος και το είδος των πρώτων υλών που απαιτούνται. Η ποικιλία των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται σήμερα, και η οποία συνεχώς μεγαλώνει, περιλαμβάνει πολυμερή πλαστικά, κόλλες, κερί, ασβέστη, χαρτί, μέχρι και μεταλλικά  κράματα χαμηλού σημείου τήξεως.

Υπάρχουν και συσκευές που μορφοποιούν αντικείμενα κατευθείαν από αλουμίνιο, σίδερο ή τιτάνιο, οπότε μιλάμε για την εποχή της «άμεσης βιομηχανικής παραγωγής». Ήδη ο αμερικανικός στρατός σκοπεύει να εγκαταστήσει τέτοιες συσκευές στα φορτηγά εφοδιασμού του, ώστε να παράγουν ανταλλακτικά κατά το δοκούν και όπου βρίσκονται!

Οι έρευνες για νέα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις. Η πιο απίστευτη περίπτωση που ακούγεται είναι η αξιοποίηση των εκτυπωτών ψεκασμού (inkjet) στην κατασκευή… ανθρωπίνου δέρματος και οργάνων!

Πανεπιστημιακοί της Νότιας Καρολίνας – αντικατέστησαν τα μελάνια εκτυπωτών με κύτταρα, έλεγξαν μέσω λογισμικού τη ρευστότητα, την ηλεκτρική αντίσταση και τη θερμοκρασία του… ζωντανού μελανιού τους και προσπάθησαν να «τυπώσουν ιστούς».

Τελικά το κατάφεραν, χάρη σε ένα άλλο μαγικό υλικό, μια θερμοαντιστρεπτή γέλη που τους προμήθευσε η ερευνήτρια Αννα Γκούτοφσκα. Το ζελέ αυτό είναι βιοδιασπώμενο, μη τοξικό, υγρό κάτω από τους 20° C και στερεό άνω των 32° C. Ήδη με τα πειράματά τους έχουν δημιουργήσει εντεράκια για ινδικά χοιρίδια!

Ένας εκτυπωτής τρισδιάστατων αντικειμένων (RepRap) που αναπτύσσεται στη Βρετανία (στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ) μπορεί να παράγει ακόμα και αντίγραφα του εαυτού του. Οι εφευρέτες του συστήματος ελπίζουν ότι η τεχνολογία αυτοαντιγραφής θα φέρει τους εκτυπωτές 3D στην αγορά οικιακών ηλεκτρονικών.

Οι χρήστες του RepRap θα μπορούν στο μέλλον να αντικαθιστούν τυχόν χαλασμένα εξαρτήματα τυπώνονοντας καινούργια, πιστεύει ο Αντριου Μπόουιερ, επικεφαλής των ερευνητών.

Στο μέλλον, το RepRap θα μπορεί να παράγει όλα τα εξαρτήματα από τα οποία αποτελείται και μόνο η συναρμολόγηση του εκτυπωτή θα απαιτεί ανθρώπινη παρέμβαση. Ο Μπόουιερ σκοπεύει μάλιστα να διαθέσει δωρεάν τους αλγόριθμους αυτοαντιγραφής που αναπτύσσει, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος των τρισδιάστατων εκτυπωτών και να μπορούν οι χρήστες να κάνουν μόνοι τους βελτιώσεις στο αρχικό σχέδιο.

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές υπόσχονται να φέρουν τα πάνω κάτω σε πάρα πολλούς τομείς και κυρίως στο εμπόριο και την οικονομία, αφού κάποια στιγμή δεν θα υπάρχει μεταφορά εμπορευμάτων αλλά αποστολή των πληροφοριών μόνο και η παραγωγή θα γίνεται επί τόπου. Επίσης θα υπάρξει μια σχετική απεξάρτηση από τα μεγάλα εργοστάσια παραγωγής που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις τάσεις της αγοράς.

Υ.Γ. Το σίγουρο είναι ότι τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα τρέχει λαχανιασμένη πίσω από τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις χωρίς να προλαβαίνει να τις αφομοιώσει. Επίσης δεν υπάρχει  φιλοσοφικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα μπορούσε να πατήσει κάποιος για να ερμηνεύσει αυτές τις εξελίξεις. Πως θα μπορούσε π.χ. ο Μαρξ να προβλέψει τη «άμεση βιομηχανική παραγωγή»;

Δείτε τον οδηγό χρήσης ενός τυπικού τρισδιαστατου εκτυπωτή:

cube 3d printer user guide

και μια παρουσίαση του Cube 3d printer

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτή είναι η πρώτη σας δημοσίευση. Αλλάξτε την ή διαγράψτε την και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Συμβουλευτείτε τα αρχεία βοήθειας για την διαχείριση του ιστολογίου σας.