>

Μετά την όχι και τόσο πετυχημένη προσπάθεια για την ανάπτυξη του φορητού των 100 δολαρίων, η οργάνωση OLPC του Νίκολας Νεγκροπόντε, ετοιμάζει τώρα την ταμπλέτα των 100 δολαρίων, την οποία προορίζει για αβάκιο των φτωχών.

Η συσκευή θα βασιστεί στον υπολογιστή-ταμπλέτα «Moby» που παρουσίασε φέτος ως πρωτότυπο η αμερικανική Marvell Technology, με την προοπτική να τον διαθέσει κυρίως σε σχολεία και νοσοκομεία.

Η παραγωγή της ταμπλέτας σε μεγάλους αριθμούς θα μπορούσε να κρατήσει το κόστος κάτω από τα 100 δολάρια.

«Θέλουμε να δούμε την τιμή να πέφτει και ο όγκος της παραγωγής είναι το κλειδί γι’ αυτό» σχολίασε ο Ελληνοαμερικανός Νίκολας Νεγκροπόντε, ερευνητής του ΜΙΤ και ιδρυτής της OLPC (Ένας Φορητός Ανά Παιδί).

Ο πλαστικός, πράσινος φορητός XO που διαθέτει σήμερα η οργάνωση, σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και η Ουρουγουάη, εξακολουθεί να κοστίζει σχεδόν 200 δολάρια. Και ενώ ο Νεγκροπόντε ήλπιζε ότι μέχρι το 2005 θα είχαν διατεθεί 100 εκατομμύρια τέτοιοι φορητοί, μόνο 2 εκατ. χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Όμως παρόλο που ο φορητός XO δεν διαδόθηκε όσο θα ήθελαν οι δημιουργοί του, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη διάδοση των φθηνών υπολογιστών netbook.

Η επερχόμενη ταμπλέτα, σε μέγεθος Α4, θα μπορούσε να είναι φθηνότερη από τα netbook χάρη στην απουσία πληκτρολογίου και κινητών εξαρτημάτων.

Η συσκευή πιθανώς θα βασιστεί στο λειτουργικό σύστημα Android της Google και θα έχει οθόνη multi-touch παρόμοια με του iPad της Apple



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση