Εχουμε τις πρωτιές στο «σπάσιμο» λογισμικών και στα παρανόμως κατεβασμένα cd και dvd

Της Λινας Γιανναρου

«Ε, ας κατεβαίνανε κι εδώ τίποτα τέτοιοι πειρατές και θα σου ’λεγα αν θα πήγαινα για μπάνιο το τριήμερο των ευρωεκλογών!» Ο Μιχάλης, 34 ετών, δεν αστειεύεται διόλου. Αναφέρεται στη σχεδόν κινηματογραφική ιστορία του Πειρατικού Κόμματος της Σουηδίας, που κατόρθωσε να αποσπάσει το πολυπόθητο ποσοστό που του επιτρέπει παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό το κόμμα πρεσβεύει –θυμίζεται– την ελεύθερη διακίνηση αρχείων στο Ιντερνετ, το τέλος εν πολλοίς του copyright.

«Οι άνθρωποι είναι μπροστά! Ασχολούνται με πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τους σύγχρονους ανθρώπους». Δεδομένου ότι ο Μιχάλης είναι εξπέρ στο πειρατικό σερφάρισμα και στο «κατέβασμα» κάθε λογής «πατενταρισμένων» αρχείων, καλό θα ήταν να τον πιστέψουμε. Αλλωστε, το εγχώριο πειρατικό κόμμα θα είχε μία διόλου ευκαταφρόνητη δεξαμενή ψηφοφόρων: ναι, και στην πειρατεία είμαστε πρωταθλητές!

Στο βάθρο

Σύμφωνα με την 6η Ετήσια Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες από την Business Software Alliance (BSA, διεθνής οργανισμός που εκπροσωπεί την παγκόσμια βιομηχανία λογισμικού), η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα αγγίζει το 57% (δηλαδή περίπου 6 στα 10 προγράμματα –παιχνίδια, αναβαθμίσεις, εφαρμογές– που διακινούνται στην εγχώρια αγορά είναι απομιμήσεις), έχοντας μειωθεί κατά μόλις μία ποσοστιαία μονάδα από πέρυσι. Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 35%. Η χώρα μας βρίσκεται στο βάθρο της Ε.Ε., μαζί με τη Βουλγαρία (68%) και τη Ρουμανία (66%), γεγονός που σηματοδοτεί απώλειες για τον κλάδο της τάξης των 171 εκατ. ευρώ. Τα χαμηλότερα ποσοστά πειρατείας λογισμικού καταγράφονται στο Λουξεμβούργο (21%) και στην Αυστρία (24%).

Σε μια προσπάθεια μείωσης των ποσοστών της πειρατείας λογισμικού, οι εμπλεκόμενοι φορείς «πέρασαν» νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η εγκατάσταση παράνομου λογισμικού σε υπολογιστή συνεπάγεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Εχει καταστεί σαφές πλέον ότι το μέτρο δεν αρκεί για την πάταξη του φαινομένου (ούτε και η υπόμνηση από τους διεθνείς οργανισμούς πως εάν η Ελλάδα μείωνε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες την πειρατεία έως το 2012, θα δημιουργούσε αυτόματα 1.035 θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην εθνική οικονομία κατά 261 εκατ. ευρώ). Οι Ελληνες καταναλωτές φαίνεται ότι δεν δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία για τον εγχώριο κλάδο της πληροφορικής, μολονότι υποστηρίζει σήμερα περίπου 32.000 υπαλλήλους και στηρίζει την εθνική οικονομία κατά 2,2 δισ. ευρώ (σε φορολογικά έσοδα).

Διαβάστε περισσότερα εδώ.



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση