Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1, τα μέλη της ομάδας «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!» συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εμείς και ο άλλος» που υλοποιείται στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Μέσα από δραστηριότητες επικοινωνίας και τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, τα παιδιά, με τη βοήθεια της υπεύθυνης του προγράμματος, παιδαγωγού-εμψυχώτριας Βαλεντίνας Σωκράτους, διερεύνησαν με βιωματικό τρόπο το σύγχρονο φαινόμενο του ρατσισμού και προβληματίστηκαν αναφορικά με αυτό. Ανέλαβαν ρόλους και με τη διαδικασία της ενσυναίσθησης προσπάθησαν να δώσουν λύσεις -με γνώμονα τη λογική και το συναίσθημα- στα προβλήματα του πρωταγωνιστή της ιστορίας στην οποία συμμετείχαν.

Τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του σχεδίου Erasmus+ KA1 «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!»,

Καπούτση Σύρμω – Κιτσάτη Μαρία

 

«Εμείς στη θέση του άλλου»

(παιχνίδι ρόλων: αποσπάσματα από σελίδες ημερολογίου των μαθητών στον ρόλο παλιννοστούντων παιδιών που καλούνται να αλλάξουν τόπο διαμονής για δεύτερη φορά):

«Σήμερα οι γονείς μου μού ανακοίνωσαν ότι την επόμενη βδομάδα θα πάμε να μείνουμε στη Ρωσία. Είμαι πολύ στενοχωρημένος με αυτήν τους την απόφαση, γιατί δεν υπολογίζουν καθόλου και τη δική μου γνώμη. Ελπίζω να το ξανασκεφτούν. Καθημερινά προσπαθώ να κάνω φίλους και να γίνω καλύτερος μαθητής στο σχολείο. Δε θα αντέξω και άλλες δυσκολίες στη ζωή μου.»

«Στην αρχή ήμουν διστακτικός με την απόφαση των γονιών μου. Όταν το σκέφτηκα όμως καλύτερα, συνειδητοποίησα πως θα είναι μια νέα ευκαιρία για μένα να βρω φίλους και να αλλάξω τρόπο ζωής. Έτσι κι αλλιώς οι συμμαθητές μου δε με αποδέχονται και νιώθω ότι δεν ανήκω εδώ. Εκεί δε θα ξέρουν πως έχω μείνει στην ίδια τάξη. Ελπίζω όλα να γίνουν καλύτερα. Μου αρκεί πάντως που θα είμαι με την οικογένειά μου.»

«Εγώ δε θέλω να φύγω από την Ελλάδα, έστω κι αν δεν έχω φίλους και τα παιδιά στο σχολείο δε μου δίνουν σημασία, γιατί εδώ μεγάλωσα. Φοβάμαι πως κι εκεί θα με αγνοούν όπως κι εδώ. Μακάρι να είχα έναν φίλο, δε ζητάω τίποτα παραπάνω.»

«Αυτήν τη στιγμή η μαμά και ο μπαμπάς φορτώνουν τα πράγματα στο αυτοκίνητο για να φύγουμε κι εγώ ετοιμάζω τη βαλίτσα μου. Όχι, δε θα φύγω μαζί τους! Θα πάρω το ποδήλατό μου και θα εξαφανιστώ.»

«Σήμερα ήταν η τελευταία μου μέρα στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω κάνει φιλίες με κανέναν. Παρόλο που έχω μείνει στην πρώτη Γυμνασίου, κάνω ό,τι μπορώ. Πιστεύω πως πρέπει να κάνω μια καινούρια αρχή. Δεν είναι σίγουρο ότι θα κάνω φιλίες και ότι θα είμαι καλύτερος στο σχολείο, όμως θα προσπαθήσω, για να είμαι καλά με τον εαυτό μου.»