To blog Duminica

Παρέχεται από το Blogs.sch.gr

“Λεβεντόκορμος μαρμάρινος γίγαντας”

Κάτω από: εκπαιδευτικό υλικό | ΓΡΑΤΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 2:00 μμ |

Πύργος Χειμάρρου

Μετά την «Πορτάρα» ακόμη ένα σημείο αναφοράς της Νάξου αποτελεί ο Πύργος του Χειμάρρου. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Νάξου, ανάμεσα στο βουνό Ζα και τη θάλασσα, σε ένα ύψωμα που αποδεικνύει τη στρατηγική θέση του Πύργου.

Αν και υπάρχουν διάσπαρτοι στο νησί πολλοί ενετικοί και φράγκικοι πύργοι, αυτό που κάνει τον Πύργο Χειμάρρου σήμα κατατεθέν του νησιού, είναι το γεγονός ότι σώζεται σχεδόν ανέπαφος και υψώνεται εντυπωσιακά 15 σχεδόν μέτρα από τη γη.

Το εντυπωσιακό αμυντικό οικοδόμημα του 4ου αιώνα είναι χτισμένο με διπλό τοίχος, από ντόπιο μάρμαρο. Η κάτοψη του είναι κυκλική, ενώ η εξωτερική του πλευρά είναι χτισμένη προσεχτικά από μεγάλες ορθογώνιες πλάκες, που αποδεικνύουν την υψηλή ποιότητα της αρχαίας λιθοτεχνίας. Στη Νότια πλευρά του Πύργου συναντάμε την είσοδο του, ενώ το μοναδικό παράθυρό του βρίσκεται σε ύψος 10 μέτρων. Στο εσωτερικό του Πύργου διακρίνονται 3 επίπεδα τα οποία ενώνονται με μαρμάρινη σκάλα

Δυστυχώς, η οροφή του Πύργου δεν σώζεται και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποκαλύπτουν τον τρόπο που τελείωνε αυτό το επιβλητικό, αμυντικό οίκημα.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.