ΓΙΑΒΡΟΥΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

Εικόνα κεφαλίδας ΓΙΑΒΡΟΥΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
001

sportsbingo

Δημιουργώ τις ομάδες 4 ομάδες

Εκτυπώνω από το αρχείο και τις 8 σελίδες του

Τις τέσσερις πρώτες σελίδες(1-4) τις πλαστικοποιώ και τις τοποθετώ μπροστά από την κάθε ομάδα

Τις επόμενες σελίδες 5-8 τις εκτυπώνω σε χοντρό χαρτί Α4 τις κόβω και τις τοποθετώ στο επόμενο μέρος της διαδρομής όπως φαίνατε στο σχήμα.

001

Με την έναρξη του παιχνιδιού οι μαθητές τρέχουν με την μορφή σκυταλοδρομίας ένας από κάθε ομάδα και προσπαθούν να φέρουν την αντίστοιχη κάρτα ώστε να κάνουν BINGO. Η ομάδα που κερδίζει είναι αυτή που θα βρει πρώτη πέντε (5) κάρτες στην σειρ, είτε οριζόντια, είτε κάθετα, είτε διαγώνια.

002

Αντί για αθλήματα μπορούμε αλλάξουμε τις εικόνες και να έχουμε π.χ. χριστουγεννιάτικες εικόνες



Λήψη αρχείου

 

Σοφρίτο Κερκυραϊκή συνταγή

Το Σοφρίτο είναι άλλη μία Βενετσιάνικη συνταγή που ενσωματώθηκε στην κουζίνα της Κέρκυρας.

 

Είναι παραδοσιακό φαγητό με βάση το μοσχαρίσιο κρέας και σερβίρεται με πατάτες τηγανητές ή με σπαγέτι ή με ρύζι ή και με πουρέ ανάλογα τα γούστα του καθενός.

Σοφρίτο
Υλικά
4 λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος
150 γραμμάρια ελαιόλαδο
50 γραμμάρια ξύδι άσπρο ή κόκκινο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένος
Αλεύρι αρκετό να αλευρώσουμε το κρέας
4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι μαύρο
Εκτέλεση συνταγής
Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι
Αλευρώνουμε τις φέτες του κρέατος και από τις δύο πλευρές
Βάζουμε το κρέας στο τηγάνι όπου ήδη έχει κάψει το λάδι και το γυρίζουμε από την άλλη όταν κοκκινήσει.
Βγάζουμε τις φέτες κρέας και τις τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα
Σε ένα άλλο καθαρό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο μαζί με ένα μάτσο ψιλοκκομένο μαϊντανό και το ψιλοκομμένο σκόρδο, τα σωτάρουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε τα σωταρισμένα μαϊντανό και σκόρδο στην πρώτη κατσαρόλα και την κατσαρόλα στη φωτιά.
Μόλις αρχίσει να βράζει βάζουμε λίγο ξύδι και αμέσως ζεστό νερό ώστε να σκεπαστεί καλά το κρέας και να βράσει
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει καλά.
Στο τέλος χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και το κατεβάζουμε όταν η σάλτσα έχει γίνει πηχτή που σημαίνει ότι το φαγητό είναι έτοιμο.
Απλώνονουμε τη σάλτσα πάνω στο κρέας και σερβίρουμε με ρύζι ή σπαγέτι συνήθως, είπαμε στην αρχή ότι μπορεί να συνοδεύεται και από πατάτες τηγανητές ή και πουρέ.

Μπουρδέτο Χταπόδι: Παραδοσιακό Πιάτο της Κέρκυρας

Ένα φανταστικό πιάτο.

Εδώ η συνταγή για το χταπόδι μπουρδέτο όπως το φτιάχνουν από πολύ παλιά οι νοικοκυρές στην Κέρκυρα.

Χταπόδι μπουρδέτο
Χταπόδι μπουρδέτο
Τα Υλικά που θα χρειαστούμε
Ένα μεσαίο ή μεγάλο χταπόδι κοπανισμένο και έτοιμο.
1 ποτήρι λευκό ξύδι
1 ποτήρι λάδι(250-300 γραμμάρια)
1/2 κουταλάκι του γλυκού καυτερό κόκκινο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκό κόκκινο πιπέρι
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα 4
4 μεγάλες πατάτες
Εκτέλεση της συνταγής
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 3-4 ποτήρια νερό και μισό ποτήρι άσπρο ξύδι και ζεσταίνουμε.

Ζεματίζουμε μέσα ένα, εννοείται φρέσκο, μεσαίο ή μεγάλο χταπόδι για λίγο και το βγάζουμε για να το κόψουμε.

Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια όπως τα θέλουμε και τα βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα σκέτα για να τα σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.

Αφού φύγουν τα υγρά ρίχνουμε μέσα ένα ποτήρι λάδι, μισό κουταλάκι καυτερό κόκκινο πιπέρι, μισό κουταλάκι γλυκό κόκκινο πιπέρι, ένα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και νερό μέχρι να σκεπαστεί τελείως.

Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να στίψει και τότε ρίχνουμε μέσα 4 χοντροκομμένες ή κομμένες σε φέτες πατάτες, ανάλογα όπως μας αρέσει, προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό.

Το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα όταν στίψει και έχει μείνει σχεδόν με το λάδι.

Μερικοί το προτιμούν όχι τελείως στιμμένο, ενώ άλλοι και ειδικά όταν πρόκεται να το φάνε σαν μεζέ το αφήνουν να μείνει με σκέτο το λάδι, έτσι είναι πιο πικάντικο.

Προσοχή, δεν βάζουμε σε κανένα στάδιο του μαγειρέματος καθόλου αλάτι! Έχει υπεραρκετό το ίδιο το χταπόδι.

Είναι φοβερό και σαν φαγητό αλλά και σαν μεζές.

Σημείωση: Το χταπόδι μπουρδέτο έχει πετύχει αν έχει ένα ωραίο σκούρο κόκκινο χρώμα, όχι μαύρο, και πολύ λίγο ζουμί ώστε να κυριαρχεί το λάδι που έχει γίνει ελαφρώς κοκκινωπό και όχι θολό, το χταπόδι να μην έχει διαλυθεί αλλά τα πλοκάμια να είναι ανέπαφα.

Το μυστικό βρίσκεται πριν το μαγείρεμα, το χταπόδι πρέπει να είναι πολύ καλά χτυπημένο, εμείς το χτυπάμε σε κάποιο βράχο δίπλα στη θάλασσα μόλις το πιάσουμε, και μετά το ζουλάμε για περίπου μισή ώρα, έτσι γίνεται τρυφερό, διαφορετικά δεν βράζει.

Μπουρδέτο γίνεται και με κατεψυγμένο χταπόδι, είναι το ίδιο πράγμα αν το χταπόδι είναι ντόπιο και το έχουμε καταψύξει εμείς.

Μπιάνκο συνταγή για ψάρια

Μπιάνκο(Ιταλ. bianco = άσπρο) είναι ένα νόστιμο πιάτο με ψάρια που μοιάζει με ψαρόσουπα αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτήν.

Ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της Κερκυραϊκής κουζίνας που φτιάχνεται με ψάρια σχεδόν κάθε είδους, ακόμη και με υγράλατο μπακαλιάρο, εδώ σας προσφέρουμε την παραδοσιακή συνταγή για 4-6 άτομα.

Μια πολύ απλή και εύκολη στην εκτέλεση συνταγή που δεν απαιτεί πάνω από 40-45 λεπτά για να γίνει.

Υλικά

  1. 8 ή όσα θέλετε ψάρια μεσαίου μεγέθους, στη συνταγή ας υποθέσουμε ότι εδώ χρησιμοποιούμε φρέσκους μπακαλιάρους, μπορούμε να κάνουμε και μίξη πολλών ειδών αρκεί να είναι όλα φρέσκα, αν τα ψάρια είναι μεγαλούτσικα τα κόβουμε στη μέση.
  2. 4 σκελίδες Σκόρδο, ολόκληρες.
  3. 100 γραμμάρια ή σχεδόν μισό ποτήρι χυμό φρέσκου λεμονιού
  4. 3 Πατάτες κομμένες σε φέτες
  5. Πιπέρι μαύρο
  6. 100 γραμμάρια παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι μαζί με 2 ποτήρια νερό, το σκόρδο και μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι.
  2. Σχεδόν μαζί βάζουμε τα ψάρια και τις πατάτες  ώστε να είναι ίσα ίσα σκεπασμένα από το νερό, αν δεν είναι συμπληρώνουμε λίγο. Προσθέτουμε και λίγο αλάτι αν τα ψάρια δεν ήταν αλατισμένα.
  3. Βράζουν όλα σε κανονική φωτιά μέχρι να χυλώσουν λίγο, χωρίς όμως να στίψει τελείως το νερό.
  4. Δοκιμάζουμε τη γεύση, αν χρειάζεται ακόμη λίγο αλάτι προσθέτουμε και μετά ρίχνουμε μέσα το χυμό λεμονιού.
  5. Το αφήνουμε ένα-δύο λεπτά μέχρι να χυλώσει όσο θέλουμε και το βγάζουμε αμέσως από τη φωτιά.
  6. Το σκεπάζουμε και σε 2 λεπτά είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Όπως βλέπετε είναι ένα απλό και γρήγορο πιάτο που είναι όμως πολύ νόστιμο.

Παλαμίδια, Κολιοί, Σαβρίδια, Γόπες μεγάλες, Λούτσοι (εδώ τους λέμε σκαρμούς), Καπόνια, Σανπιέροι (Χριστόψαρα), Πέρκες(από τα καλύτερα), γαύροι και γενικά ότι είδος ψαριού Β διαλογής έχουμε είναι κατάλληλο για Μπιάνκο, προσοχή δεν συνιστούμε σαρδέλες επειδή είναι πολύ λιπαρές, επίσης μην ανακατέψετε γαύρους με τα υπόλοιπα γιατί θα χαλάσετε τη γεύση, οι γαύροι γίνονται σκέτοι και προσωπικά μιλώντας δε μας ενθουσιάζουν μαγειρεμένοι ετσι.

Παρατηρήσεις

Δεν είναι ούτε το Μπιάνκο (όπως και το μπουρδέτο) σούπα ώστε να τρώγεται με το κουτάλι, κανονικά το αφήνουμε να στίψει τόσο από το νερό ώστε να είναι αρκετά παχύρευστο ακριβώς για να μην τρώγεται με κουτάλι αλλά να δίνει γεύση στο ψάρι.

Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου κρεμμύδι, τώρα γιατί το χρησιμοποιούν διάφοροι σεφ; είναι γιατί θέλουν πάντα να μπασταρδεύουν και να χαλάνε οτιδήποτε παραδοσιακό.

Επίσης τα ψάρια δεν πρέπει να κολυμπάνε μέσα όπως γίνεται στις ψαρόσουπες.

Τώρα, αν κάποιοι προτιμάνε μπορούν να μην το αφήσουν να στίψει όσο πρέπει από το νερό και να μείνει τόσο ώστε να μοιάζει με σούπα, αυτό μπορεί να γίνει αλλά πρέπει να ξέρουν ότι τρώνε μια σούπα  που προσποιείται ότι είναι μπιάνκο.

Η αυθεντική Παστιτσάδα ή στα Κερκυραϊκά το Παστιτσάδο

Εδώ η γνήσια αυθεντική συνταγή με τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής του χαρακτηριστικότερου πιάτου της κουζίνας της Κέρκυρας.

Η Παστιτσάδα ή όπως καλύτερα το λέμε στην Κέρκυρα το Παστιτσάδο, όπως το έκαναν οι παλιές νοικοκυρές.

Η συνταγή είναι για περίπου 4-5 μερίδες και για να είμαστε συνεπείς με την παράδοση χρησιμοποιούμε κόκκορα αλανιάρη, φυσικά στην ίδια συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ίδια ποσότητα μοσχαρίσιου κρέατος μαλακού οπωσδήποτε ή και κοτόπουλου.

Υλικά

  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, το παστιτσάδο θέλει πολύ κρεμμύδι
  • 1 κόκκορα περίπου ενάμισυ κιλό
  • 200-250 γραμμάρια πηχτό πολτό ντομάτας
  • 80 γραμμάρια κόκκινο ξύδι
  • 300 γραμμάρια παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 γραμμάρια κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κιλό μακαρόνια χοντρά ή πιο λεπτά ή πέννες ανάλογα το τι αρέσει στον καθένα.
  • Βούτυρο ή Φυτίνη για το κάψιμο των μακαρονιών
  • Τυρί τριμμένο, κεφαλοτύρι
  • Αλάτι πιπέρι
  • Νερό χλιαρό

Το Σπετσιερικό, είναι το γνωστό μίγμα μπαχαρικών από το οποίο βάζουμε μια κοφτή κουταλιά του γλυκού ανα 4 μερίδες ή λίγο παραπάνω αν θέλουμε το φαγητό πολύ δυνατό.

Η σύνθεση του Σπετσιερικού

  • 10 γραμμάρια τριμμένο Γαρύφαλλο
  • 50 γραμμάρια Κανέλα
  • 50 γραμμάρια Μοσχοκάρυδο
  • 70 γραμμάρια γλυκιά πάπρικα
  • 50 γραμμάρια Κύμινο
  • 20 γραμμάρια καυτερό πιπέρι από κόκκινες πιπεριές αποξηραμμένες και τριμμένες, δηλαδή το καυτερό Μπούκοβο
    Ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλετε μειώστε ή αυξήστε το Μπούκοβο.
  • 100 γραμμάρια γλυκό πιπέρι από τριμμένες γλυκές κόκκινες πιπεριές, δηλαδή το γλυκό Μπούκοβο
  • 20 γραμμάρια τριμμένο μπαχάρι
  • 30 μέτρια φύλλα δάφνης τριμμένα πολύ καλά ώστε να γίνουν ψιλή σκόνη
  • 25 γραμμάρια πιπέρι μαύρο

Σωστά σας φάνηκαν υπερβολικές οι ποσότητες, αλλά φτιάξαμε ένα μίγμα για 10 ή και περισσότερα μαγειρέματα, το αποθηκεύουμε σε ένα κλειστό γυάλινο βάζο ώστε να το χρησιμοποιήσουμε και για τα επόμενα μαγειρέματα.

Και φτάσαμε στο μαγείρεμα

  • 1) Κόβουμε τον κόκκορα σε 4 ή 5 μεγάλα κομμάτια
  • 2) Τρίβουμε τα κρεμμύδια σε πολύ μικρά κομμάτια, ή καλύτερα τα διαλύουμε στον τρίφτη.
  • 3) Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα 250 γραμμάρια λάδι και το αφήνουμε να κάψει, αμέσως βάζουμε μέσα τον κόκκορα κομμάτι κομμάτι και τα σωτάτουμε μέχρι να κοκκινήσουν ελάχιστα.
  • 4) Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα τριμμένα κρεμμύδια και σωτάρουμε, προσοχή! κατά το σωτάρισμα δεν βγάζουμε από μέσα τον κόκκορα όπως κάνουν μερικοί.
  • 5) Όταν τα κρεμμύδια πάρουν λίγο χρώμα δηλαδή σε ελάχιστο χρόνο προσθέτουμε το ξύδι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να εξατμιστεί.
  • 6) Προσθέτουμε 200 γραμμάρια κρασί και αφήνουμε να βράσει.
  • 7) Όταν κοντεύει να στίψει ρίχνουμε τα 3 κουτάλια πολτό ντομάτας και προσθέτουμε νερό που καλό είναι να είναι ήδη ζεστό, μέχρι να σκεπαστεί ίσα ίσα ο κόκκορας.
  • 8) Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει ρίχνουμε ένα ή ενάμισυ κουταλάκι της σούπας από το Σπετσιερικό μαζί με το ανάλογο αλάτι και ένα κουτάλι ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • 9) Αφήνουμε να βράζει σε χαμηλή φωτιά παρακολουθώντας μη μας κολλήσει ανακατεύοντας κάπου κάπου με μια ξύλινη κουτάλα.
  • 10) Όταν στίψει και η σάλτσα έχει γίνει πηχτή το φαγητό είναι έτοιμο, βάζουμε την κατσαρόλα στην άκρη και ετοιμάζουμε τα μακαρόνια.

Όλη η παραπάνω διαδικασία πρέπει να γίνει αργά και να πάρει σχεδόν δύο ώρες!

  • 11) Τα μακαρόνια γίνονται στο τέλος και λίγο πριν το σερβίρισμα με τη γνωστή διαδικασία, αφού τα σουρώσουμε τα καίμε σε άλλο σκεύος με το βούτυρο ή τη φυτίνη.
  • 12) Σερβίρουμε μαζί τον κόκκορα με τα μακαρόνια βάζοντας από πάνω αρκετό τριμμένο τυρί.

Η ίδια διαδικασία γίνεται και όταν αντί για κόκκορα χρησιμοποιήσουμε μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο.

Όπως παρατηρήσατε δεν χρησιμοποιήσαμε καθόλου σκόρδο, και αυτό γιατί στην παραδοσιακή συνταγή δεν υπάρχει σκόρδο, οι παλιές νοικοκυρές δεν έβαζαν ποτέ σκόρδο στο παστιτσάδο.

Τώρα αν οι σύγχρονοι σεφ θέλουν να χρησιμοποιήσουν και σκόρδο, δικαίωμα τους, ας βάλουν μέσα και μούσμουλα, να ξέρουν βέβαια ότι αυτό θα είναι κάτι άλλο και όχι παστιτσάδα

Η ιστορία της Κερκυραϊκής κουζίνας

Η Κέρκυρα έχει μια παράλληλη, αλλά διαφορετική ιστορία από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ενώ η ηπειρωτική χώρα καταλαμβάνεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Κέρκυρα (και άλλα νησιά του Ιονίου Πελάγους) ήταν, επί αιώνες, υπό την κατοχή των Βενετών. Η Κέρκυρα είναι το ένα μέρος της Ελλάδας που δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Τούρκους και αυτό αντανακλάται σε πολλές πτυχές του πολιτισμού της, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού.

Κερκυραϊκή κουζίνα – Παστιτσάδα

Το γεγονός ότι η Κέρκυρα δεν ήταν υπό τον έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν σημαίνει ότι το νησί ήταν πολιτιστικά απομονωμένο. Μπορεί να μην επηρεάστηκε από τους Τούρκους, αλλά επηρεάστηκε από τους Βρετανούς, τους Γάλλους και τους Ιταλούς και αυτές, οι πολιτισμικές επιρροές, έχουν αφήσει το σημάδι τους στη μαγειρική εξέλιξη του νησιού. Πράγμα που σημαίνει ότι στην παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα θα βρείτε στοιχεία από πολλές διαφορετικές χώρες.

Επειδή η γεωγραφία της Κέρκυρας είναι παρόμοια με αυτήν της υπόλοιπης Ελλάδας, στην κουζίνα της θα βρείτε τα ίδια βασικά προϊόντα, όπως ελιές και ελαιόλαδο, τυριά καθώς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή κερκυραϊκά πιάτα είναι:

  1. Μπούρου-Μπούρου: Σούπα με λαχανικά και ζυμαρικά
  2. Μπουρδέτο: Ψάρι με τσιγαρισμένο κρεμμύδι και καυτερή κόκκινη σάλτσα. Συνήθως τα ψάρια που προτιμούνται είναι οι σκορπιοί, οι μπακαλιάροι, οι γόπες και οι ροφοί.
  3. Παστιτσάδα: Χοντρά χωριάτικα μακαρόνια με κόκκορα, κόκκινη σάλτσα και μπαχαρικά.
  4. Σοφρίτο: Λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος σε λευκή σάλτσα με φάβα ή πουρέ.
  5. Συκομαΐδα: Μαριναρισμένο μοσχαρίσιο κρέας με κρασί.
  6. Τίνγκολα: Τηγανητό συκώτι με ντομάτα και κρεμμύδι, σβησμένο με κρασί.
  7. Πορπέτες: Κεφτέδες με κόκκινη σάλτσα.
  8. Στουφάδο: Κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος μαριναρισμένα με κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και διάφορα μυρωδικά.
  9. Πάστα Φλόρα: Σπιτική μαρμελάδα πάνω σε ζύμη, διακοσμημένη με λωρίδες ζύμης.
  10. Μπανκέτα: Αμυγδαλωτό γλυκό με φλούδες από μανταρίνι και λευκή ζάχαρη.

Ιόνιος η Επτάνησος πολιτεία

Την Ενετική περίοδο, μετά την κατάρρευση της Βενετίας, ακολούθησε η Γαλλική κατοχή το 1797, αυτό σήμανε και την κατάργηση της φεουδαρχίας με το συμβολικό κάψιμο από τους κατοίκους της χρυσής βίβλου των ευγενών, του λεγόμενου Libro d’Oro.

Κέρκυρα – σημαία Ιονίου πολιτείας

Το κάψιμο της βίβλου εκείνη την εποχή έγινε σε όλα σχεδόν τα Ιόνια νησιά.

Η αρχική ευφορία από τον ερχομό των Γάλλων, υποτιθέμενων ελευθερωτών, γρήγορα μετατράπηκε σε έντονη δυσφορία λόγω της υπεροπτικής και αλαζονικής προς τους κατοίκους συμπεριφοράς, αλλά και της δυσβάσταχτης και άδικης φορολογίας που επέβαλε η Γαλλική διοίκηση.

Ακολούθησε περίοδος αστάθειας, οι κάτοικοι είχαν διχαστεί, οι Ευγενείς εκμεταλλευόμενοι τη λαϊκή δυσαρέσκεια προς τους Γάλλους προωθούσαν σχέδιο κατάληψης της Κέρκυρας από τους Ρώσους, τελικά και με τις μεθοδεύσεις του τότε υπουργού των εξωτερικών της Ρωσίας Ιωάννη Καποδίστρια, κατάφεραν το 1799 η ιδιόμορφη συμμαχία Ρώσων και Τούρκων να καταλάβει την Κέρκυρα.

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις, οι Τούρκοι είχαν το πάνω χέρι σε αυτές ενώ οι ντόπιοι ευγενείς σαν μόνο στόχο είχαν τη διατήρηση των προνομίων τους, οι Ρώσοι συμφωνούσαν με τους τελευταίους.

Το αποτέλεσμα σύμφωνα και με τις υποδείξεις του Ιωάννη Καποδίστρια ήταν στις 21 Μαρτίου του 1800, η δημιουργία ενός κρατικού μορφώματος με την επωνυμία “ΙΟΝΙΟΝ ΚΡΑΤΟΣ” που περιελάμβανε όλα τα Επτάνησα, διατηρούσε τα προνόμια των ευγενών και πλήρωνε φόρο υποτέλειας στο Σουλτάνο.

Τούρκικο φιρμάνι για το Ιόνιο κράτος

Κάτι που αποσιωπάται από την επίσημη εκδοχή της ιστορίας αφού αμαυρώνει έτσι την ωραία εικόνα μιας Κέρκυρας που δε γνώρισε ποτέ Οθωμανικό ζυγό.

Οι Τούρκοι δε που επιβιβάστηκαν τότε στην Κέρκυρα άρχισαν λεηλασίες και εκτελέσεις, μέχρι που επενέβησαν οι Ρώσοι για να τους σταματήσουν.

Ο μόνος που δεν είχε κανένα λόγο και δυνατότητα να αποφασίσει για το μέλλον του ήταν ο Επτανησιακός λαός, όπως πάντα.

Ακολούθησε η άμεση επαναφορά των προνομίων των ευγενών από τον αριστοκρατικής καταγωγής Ρώσο ναύαρχο Ουσακώφ.

Η Ιόνιος Πολιτεία διατηρήθηκε μέχρι το 1807 όταν επανήλθαν οι αυτοκρατορικοί Γάλλοι του Ναπολέοντα.

Τότε ιδρύθηκε η Ιόνιος Ακαδημία, η βιβλιοθήκη, και βελτιώθηκε πολύ η τοπική οικονομία, ήταν η εποχή που χτίστηκαν τα δύο μεγάλα κτίρια με τις τοξωτές αψίδες δυτικά της Σπιανάδας που τότε ήταν Γαλλικοί στρατώνες και σήμερα αποτελούν το περίφημο πολυσύχναστο Λιστόν.

Μετά την πτώση του Ναπολέοντα ακολούθησε το 1814 η περίοδος της Βρετανικής κατοχής που κράτησε ακριβώς 50 χρόνια.

Η Επτάνησος πολιτεία ανακηρύσσεται και πάλι ανεξάρτητο κράτος με το νέο επίσημο όνομα “Ηνωμένες πολιτείες των Ιονίων νήσων”, στην ουσία όμως ένα προτεκτοράτο υπό την κυριαρχία των Βρετανών.

Τότε επανιδρύεται η Ιόνιος ακαδημία και για πρώτη φορά ανακηρύσσεται η Ελληνική γλώσσα σαν η επίσημη γλώσσα του κράτους.

Πρωτεύουσα ήταν η Κέρκυρα και η κυβέρνηση είχε 29 εκλεγμένα μέλη, 7 μέλη από την Κέρκυρα, 7 από την Κεφαλλονιά, 7 από τη Ζάκυνθο και 4 από τη Λευκάδα.
Οι Παξοί, η Ιθάκη και τα Κύθηρα εξέλεγαν 1 το καθένα συν ένα δεύτερο μέλος το οποίο εκλεγόταν εκ περιτροπής μεταξύ αυτών των τριών.

Το επίσημο όνομα του νέου προτεκτοράτου ήταν: “Ηνωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων”

Επί Αγγλοκρατίας αναπτύχθηκε πολύ η τοπική οικονομία, κατασκευάστηκαν τα ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου όπως και το πολύ πυκνό οδικό δίκτυο του νησιού.

Επίσης στο νησί δημιουργήθηκαν και εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, που με την ένωση μεταφέρθηκαν στον Πειραιά, αλλά και πολλά και σημαντικά άλλα έργα υποδομών όπως το υδραγωγείο.

Ήταν όμως και από τις πιο αιματοβαμμένες περιόδους που γνώρισαν τα Επτάνησα, οι Εγγλέζοι ήταν οι γνωστοί αποικιοκράτες κατακτητές που έπνιγαν στο αίμα κάθε απόπειρα εξέγερσης αλλά και διαφορετικής φωνής.

Οι εκτελέσεις των ντόπιων γίνονταν για ψύλλου πήδημα, για να επιβιώσει κάποιος σε τέτοια κατάσταση έπρεπε να ήταν ρουφιάνος και προσκυνημένος, ειδικά στην Κεφαλλονιά έγιναν θηριωδίες.

Η ομορφότερη βενετσιάνικη σημαία

Από πολλούς θεωρείται η ομορφότερη σημαία της Ενετικής Δημοκρατίας που φιλοτεχνήθηκε ποτέ. Πρόκειται για τη σημαία που κυμάτιζε στο γαλέρα του  Δομίνικου Κονταρίνι, δόγη της Βενετίας από το 1659 ως το 1675.

Στη σημαία κυριαρχούν το κόκκινο και το χρυσό χρώμα του Ναυτικού, κληρονομιά από την ρωμαϊκή και την μετέπειτα βυζαντινή αυτοκρατορία. Το κόκκινο είναι το πορφυρό, το βαθύ κόκκινο, χαρακτηριστικό των βενετσιάνικων ναυτικών σημαιών αλλά και της στολής των Σκλαβούνων, στρατευμάτων που επιβιβάζονταν στα πλοία και επάνδρωναν τα ηπειρωτικά και τα παράκτια φρούρια των κτήσεων αλλά και της ίδιας της πρωτεύουσας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως τα επίσημα χρώματα της Βενετίας ήταν το γαλάζιο και το χρυσό. Αλλά στη Γαληνοτάτη οι διάφοροι τύποι των σημαιών που κυμάτιζαν στα φρούρια και στα πλοία, όπως επίσης και οι σημαίες των συνταγμάτων, δεν ρυθμίστηκαν και δεν τυποποιήθηκαν ποτέ, ούτε στην ηπειρωτική Ιταλία ούτε στις θαλάσσιες κτήσεις (Stato da Mar).

Ο μαρκιανός λέοντας της σημαίας είναι δεξιόστροφος και στρέφεται προς το κοντάρι ή τον ιστό του πλοίου και το ρύγχος του κοιτά τον παρατηρητή. Περίπου τα 3/4 των μαρκιανών λεόντων «εν κινήσει» (andante) στρέφονται προς τα αριστερά, οπότε μπορούμε να θεωρήσουμε αυτόν τον φτερωτό λέοντα σαν σπάνιο δείγμα.

Η ουρά παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό προσδίδοντας στον λέοντα μεγαλοπρέπεια, θέλοντας να τονίσει την ιερότητα του εμβλήματος και την προσωποποίηση της Δημοκρατίας. Ο λέοντας συμβολίζει στην πραγματικότητα τον Ευαγγελιστή Μάρκο και δηλώνει πως ο πραγματικός ηγέτης του κράτους είναι ο Άγιος Μάρκος, ενώ ο δόγης είναι μόνο ο γήινος εκπρόσωπος του. Επιβεβαιώνεται δηλαδή η κλασική-χριστιανική αντίληψη πως η βασιλεία ή κάθε νόμιμη Αρχή προέρχεται από τη θέληση και με τις  ευλογίες του Θεού. Ακριβώς λόγω αυτής της ιερότητας της πατρίδας και της θρησκείας, ο μαρκιανός λέοντας είναι φτερωτός και  φέρει φωτοστέφανο -προνόμιο των αγίων συμβολίζοντας τον Άγιο Μάρκο, προστάτη της Γαληνοτάτης.

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος συμβολίζεται και αγιογραφείται με λέοντα διότι το Ευαγγέλιο του αρχίζει με τη διαβίωση του Προδρόμου Ιωάννη στην έρημο όπου ζουν οι λέοντες και η φωνή του στο κήρυγμα ήταν σαν βρυχηθμός λέοντα.

Θεωρείται σημαία περιόδου ειρήνης, καθώς ο λέοντας δεν αναπαριστάται σαν ξιφοφόρος ή σταυροφόρος, τυπικές απεικονίσεις των περιόδων πολέμου. Αυτή η άποψη ενισχύεται και από τα σαγόνια του λέοντα, τα οποία είναι μισόκλειστα και όχι διάπλατα και απειλητικά. (Αντίθετα, δεν υπάρχουν τεκμήρια ή μαρτυρίες που να συνδέουν την απεικόνιση  του ανοιχτού ή κλειστού βιβλίου με περιόδους ειρήνης ή πολέμου).

Κάτω από το αριστερό μπροστινό πόδι ο λέοντας κρατά ένα ανοιχτό βιβλίο, υπαινιγμό στο Ευαγγέλιο του Μάρκου αλλά και στην εμφάνιση του Αγγέλου στον Ευαγγελιστή, στον οποίο αποτάθηκε με τα διάσημα λόγια «Pax tibi, Marce, Evangelista meus», όταν ο Μάρκος ναυάγησε στον Κόλπο της Βενετίας. Πράγματι, τα φτερά του λέοντα συμβολίζουν και τα φτερά του Αγγέλου. Ο λέοντας στέκεται με τα δύο μπροστινά πόδια στη στεριά και τα άλλα δύο στη θάλασσα, συμβολίζοντας τη διπλή κυριαρχία (Stato da Tera και Stato da Mar).

Στο τμήμα της στεριάς ένα πόδι στέκεται σε ένα πεδινό τμήμα  το οποίο αναφέρεται στη περιοχή γύρω από το Veneto, ενώ το άλλο στέκεται σε ένα βουνό με  κάστρο στη κορυφή, το οποίο συμβολίζει τη βορειοανατολική ορεινή Ιταλία.

Η θάλασσα κυματίζει γλυκά σαν να φυσάει απαλό αεράκι, συμβολίζοντας τη γαλήνια βενετική κυριαρχία από την Αδριατική μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό τον κυματισμό, σύμβολο της νεανικής τόλμης θα τον συναντήσουμε και στο διάσημο πίνακα «Γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι.

Στη σημαία του Κονταρίνι, σε αντίθεση με προηγούμενες, τα πίσω πόδια του λέοντα δεν βυθίζονται αλλά στέκονται πάνω στο νερό και τα στυλιζαρισμένα νησάκια, με κάστρα και κυματιστές σημαίες υπογραμμίζουν τη ναυτική ισχύ της Βενετίας και τις υπερπόντιες κτήσεις της.

Το περιμετρικό τμήμα της σημαίας γύρω από τον λέοντα είναι στολισμένο με μοτίβο μπαρόκ. Εμφανίζεται τέσσερις φορές το οικόσημο του Κονταρίνι με το καπέλο του δόγη στη κορυφή και πλαισιωμένο από Τούρκους αιχμαλώτους. Παρατηρούμε επίσης φτερωτούς Έρωτες, κλήματα, πανοπλίες, κανόνια κλπ.

Τέλος, από πάνω προς τα κάτω θα δούμε τις απεικονίσεις του Αρχάγγελου Γαβριήλ και της Παναγίας κατά τον Ευαγγελισμό με το Άγιο Πνεύμα ανάμεσά τους, πιο κάτω τον Άγιο Δομίνικο (προστάτη του δόγη) και τον Άγιο Φραγκίσκο (συμπροστάτη της Βενετίας) και ακόμα πιο κάτω τον Άγιο Αντώνιο της Πάδοβας (συμπροστάτη της Βενετίας) και τον Άγιο Μάρκο, με τη Παναγία ανάμεσά τους.

Το αριστερό τμήμα της σημαίας αποτελείται από τις 6 «ουρές» που κυμάτιζαν ξεχωριστά και που συμβολίζουν τις 6 συνοικίες (sestieri) της πόλης. Σε αυτές, εκτός από το οικόσημο του Κονταρίνι με τρίαινες, θα παρατηρήσουμε και τρεις λέοντες «in moleca», σε θέση «κάβουρα», δηλαδή όπως εμφανίζονται τα καβούρια (moleca στα βενετσιάνικα) την εποχή που αλλάζουν περίβλημα κατά το φθινόπωρο, με τον θώρακα πιο μαλακό και με ανοιχτές δαγκάνες. Συμβολίζουν την πόλη που ανυψώνεται από τα νερά, δηλαδή τη Βενετία με τη λιμνοθάλασσά της.

 

πηγή:https://www.corfuhistory.eu/?p=15376

6 Μαρτίου 1893 ιδρύεται ο εν Κερκύρα Γυμναστικός Σύλλογος


Ο Κερκυραϊκός Γυμναστικός Σύλλογος ιδρύθηκε στις 6 Μαρτίου του 1893. Είναι από τα αρχαιότερα Αθλητικά Σωματεία της Ελλάδας. Είναι από τα πρώτα Σωματεία, που αναγνωρίστηκαν από τον ΣΕΓΑΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων), του οποίου είναι και ιδρυτικό μέλος.
Έδρα του Συλλόγου, και των δραστηριοτήτων του είναι η πόλη της Κέρκυρας.
Μεγάλη υπήρξε η συμβολή του Συλλόγου στην ταχεία και καλή λειτουργία του Εθνικού Σταδίου της Κέρκυρας, που η ίδρυσή του αποφασίστηκε από την Πολιτεία τον Νοέμβριο του 1954.
Σήμερα λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα:

  1. ΚΡΙΚΕΤ
  2. ΜΠΑΣΚΕΤ
  3. ΣΤΙΒΟΣ

καταστατικό (KGS_katastatiko)

ΑΘΗΝΑ 1896

 

Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας

Παλαιό Φρούριο

Το ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας οριοθετείται από δύο φρούρια: στα Ανατολικά το Παλιό Φρούριο και στα δυτικά το Νέο Φρούριο. Στο παρελθόν τα δύο φρούρια ενώνονταν από τείχη που περιέκλειαν την κατοικημένη πόλη.

Το πιο παλιό από τα δύο είναι προφανώς το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας που χτισμένο σε μια βραχώδη χερσόνησο με δυο χαρακτηριστικούς λόφους αποτελεί το ανατολικό άκρο της Κέρκυρας και ταυτόχρονα το πιο επιβλητικό μνημείο της πόλης. Το κάστρο υπέστη επί πολλούς αιώνες μετατροπές και επεκτάσεις αλλά στη σημερινή του μορφή οριστικοποιήθηκε από τους Ενετούς.

Η πόλη της Κέρκυρας χωρίζεται από το φρούριο με μια τεχνητή τάφρο, η οποία δημιουργήθηκε για περισσότερη προστασία και ονομάζεται Contrafossa. Για να εισέλθει κάποιος πρέπει να περάσει τη γέφυρα που συνδέει την πόλη με το νησάκι. Η συγκεκριμένη τοποθεσία αποτελεί ιδανική επιλογή καθώς επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στο θαλάσσιο δίκτυο και τον πλήρη έλεγχο των γειτονικών ακτών, ενώ τα υψηλά οχυρώματα σε συνδυασμό με την τεχνητή τάφρο καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση οποιουδήποτε επιδρομέα.

 

Δείτε το στο slideshare.net

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση