Εισαγωγή στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ

Δημοσιεύτηκε η Προκήρυξη Εισιτηρίων Εξετάσεων 2016-2017 (τα δικαιολογητικά των υποψηφίων θα υποβληθούν από την 22α Αυγούστου 2016 έως και την 30η Αυγούστου 2016)
καθώς και η Προκήρυξη Εξετάσεων με ιδιαίτερη καλλιτεχνική προδιάθεση (δικαιολογητικά από 01 – 10 Ιουνίου 2016) για την εισαγωγή Σπουδαστών στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το σχέδιο αίτησης με τις οδηγίες για τις εξετάσεις βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Τμήματος (www.vis.auth.gr).
Επισημαίνεται ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου για την πρώτη περίπτωση και όλοι οι απόφοιτοι Γυμνασίου για την δεύτερη περίπτωση, χωρίς καμία εξαίρεση*.
Οι εξετάσεις διενεργούνται σύμφωνα με την προκήρυξη στη ζωγραφική και ιδιαίτερα στο σχέδιο και στο χρώμα.

*(Σημείωση Υπευθύνου ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Καλαμάτας): Στο ΑΠΘ δεν ισχύει μέχρι στιγμής ο περιορισμός της ηλικίας (20 ετών) για υποψηφίους με απολυτήριο Γυμνασίου και με ιδιαίτερη καλλιτεχνική προδιάθεση ενώ ισχύει για τις αντίστοιχες σχολές Αθήνας και Φλώρινας.

Επισημαίνεται ότι το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετατρέπεται από το ακαδηµαϊκό έτος 2017-2018 σε 5ετές Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης. Η εισαγωγή σε αυτό θα γίνεται µε εξετάσεις που θα διενεργεί το Τμήμα, όπως δηλαδή ισχύει για τα αντίστοιχα τμήματα Αθήνας, Θεσ/κης, Φλώρινας. Συνεπώς, από το ακαδηµαϊκό έτος 2017-2018 θα λειτουργούν στη χώρα τέσσερα ανώτατα τμήματα εικαστικών τεχνών 5ετούς φοίτησης.

Προκήρυξη Διαγωνισμού για την εισαγωγή στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

pyroΠροκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός για την εισαγωγή στις Σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, το ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017.
Οι υποψήφιοι που έχουν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις του κεφαλαίου II της προκήρυξης, δεν εμπίπτουν στα κωλύματα του ίδιου κεφαλαίου και επιθυμούν να εισαχθούν σε Σχολή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, www.fireservice.gr σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα λειτουργήσει ειδικά για το Διαγωνισμό, από την Τετάρτη 01/06/2016 έως και την Τετάρτη 15/06/2016.

Δείτε εδώ την προκήρυξη με αναλυτικές πληροφορίες για τις διαδικασίες και τις απαιτούμενες ενέργειες των υποψηφίων.

Δείτε παρακάτω κάποια σημαντικά σημεία της προκήρυξης:

Εισδοχή Ελλαδιτών Υποψηφίων στα Πανεπιστήμια της Κύπρου για το Ακαδημαϊκό Έτος 2016-17

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστημίο Κύπρου (Δημόσια Πανεπιστήμια) δέχονται αιτήσεις Ελλήνων υποψήφιων φοιτητών από 1η Ιουλίου μέχρι 22 Ιουλίου 2016.

Πληροφορίες για σπουδές στο Πανεπιστήμιο και το Τεχνολογικό Πανεπιστημίο Κύπρου και συνημμένη Αίτηση-Μηχανογραφικό με το Νέο Σύστημα

Πληροφορίες για σπουδές στο Πανεπιστήμιο και το Τεχνολογικό Πανεπιστημίο Κύπρου και συνημμένη Αίτηση-Μηχανογραφικό με το Παλαιό Σύστημα

Πληροφορίες για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου.

Προκήρυξη Στρατιωτικών Σχολών 2016

Εκδόθηκε η Προκήρυξη ∆ιαγωνισµού Επιλογής Σπουδαστών-τριών στρατιωτικών σχολών 2016. Υποβολή Αίτησης-Δήλωσης και δικαιολογητικών έως την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016. Ακολουθούν χρήσιμα αρχεία:

Εισαγωγή στην Πυροσβεστική Ακαδημία

pyroΕκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την εισαγωγή στη Σχολή Πυροσβεστών και στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Το Π.Δ. καθορίζει τα προσόντα, τις προϋποθέσεις, τα κωλύματα κατάταξης, τις κατηγορίες υποψηφίων και τη διαδικασία για την εισαγωγή στη Σχολή Πυροσβεστών και στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το σύστημα των εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Κατεβάστε από εδώ το Προεδρικό Διάταγμα.
Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι:
-Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ανάστημα (άνδρες και γυναίκες) τουλάχιστον 1,70 μ., χωρίς υποδήματα. … περισσότερα

Όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές

Σε λιγότερο από ένα μηνά ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις και στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται μια σειρά από πληροφορίες, ερωτήσεις – απανατήσεις καθώς και παλιότερες αναρτήσεις του Υπουργείου Παιδείας προς ενημέρωση των υποψηφίων. … περισσότερα

Τα ποσοστά των θέσεων στα ΑΕΙ για υποψηφίους με το παλαιό και το νέο σύστημα

 Το  4% των θέσεων των ΑΕΙ, που προβλέπονται για τους υποψηφίους των ΓΕΛ με νέα εξέταση, θα διεκδικήσουν οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων που θα συμμετάσχουν με το παλαιό σύστημα των εξετάσεων. … περισσότερα

Αλφαβητική ταξινόμηση όλων των σχολών και κατάταξή τους στα επιστημονικά πεδία

Εδώ θα βρείτε πίνακες που ετοίμασε ο Υπεύθυνος ΣΕΠ του ΚΕΣΥΠ Καλαμάτας και που περιέχουν όλες τις σχολές με αλφαβητική ταξινόμηση καταταγμένες στα Επιστημονικά Πεδία που ανήκουν, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Φ.253/85476/Α5/28-5-2015 (ΦΕΚ 995 τ. Β΄/29-5-2015):

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΕΙ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΕΙ
ΕΝΣΤΟΛΑ ΛΟΙΠΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
ΕΝΣΤΟΛΑ ΛΟΙΠΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

 

 

 
 

 

 

Βίντεο επαγγελμάτων και δεξιοτήτων

videΣας ενημερώνουμε ότι στο σύνδεσμο http://www.eoppep.gr/teens/index.php/professional-video έχουν αναρτηθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ πολύ χρήσιμα βίντεο επαγγελμάτων και δεξιοτήτων.

Επισημάνσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

ypdvmthΤο Υπουργείο Παιδείας απέστειλε έγγραφο με το οποίο διαβιβάζει την Υπουργική Απόφαση Φ.151/17557/Α5 που αφορά στον καθορισμό των διαδικασιών πρόσβασης και επιλογής των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα εισαγωγής.

Με το άρθρο 1 της Απόφασης καθορίζονται οι Σχολές, τα Τμήματα και οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των οποίων τα γνωστικά αντικείμενα είναι αντίστοιχα ή συναφή με τα γνωστικά αντικείμενα των τομέων ή ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ για πρόσβαση των αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α’), όπως ισχύει.

Με το άρθρο 2 καθορίζονται τα εξεταζόμενα μαθήματα (Δύο Γενικής Παιδείας και Δύο Ειδικότητας). Τα εξεταζόμενα μαθήματα ειδικότητας (Σημ. Υπεύθυνου ΚΕΣΥΠ: Μπορείτε να τα δείτε εδώ) ισχύουν για τους μαθητές της Γ΄ τάξης Ημερησίου και Δ΄ Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις την ίδια χρονιά που αποφοιτούν. Οι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου, εφόσον κατέχουν και πτυχίο ειδικότητας ΕΠΑ.Λ. του ν.4186/2013, καθώς και οι κάτοχοι  ισότιμου τίτλου Επαγγελματικού Λυκείου, έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των ΤΕΙ, σε αντίστοιχες ή συναφείς ειδικότητες του πτυχίου τους, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και σε ειδικό ποσοστό θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων.

Με τα άρθρα 3 έως και 18 καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας πρόσβασης των υποψηφίων ΕΠΑ.Λ. στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με την ευκαιρία επισημαίνεται ότι για το παλιό σύστημα εφαρμόζονται οι μέχρι πέρυσι διαδικασίες.

Επίσης, με αφορμή ερωτήματα που δέχεται το Υπουργείο σχετικά με την αίτηση – δήλωση υποψηφίωνστις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ με το ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

 1. Σε περίπτωση που κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ, Ναυτικών Λυκείων, ΕΠΛ (Τμημάτων Ειδίκευσης), απολυτηρίου ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄ή Β) του ν.3475/2006 κατέχουν ήδη πτυχίο/α ή θα αποκτήσουν το τρέχον σχολικό έτος ένα επιπλέον πτυχίο μπορούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις με οποιοδήποτε από τα πτυχία επιθυμούν δηλώνοντας την Ομάδα Προσανατολισμού, τον αντίστοιχο Τομέα και την αντίστοιχη ή συναφή ειδικότητα του πτυχίου τους με αυτή των ΕΠΑΛ του ν. 4186/2013, όπως έχει καθοριστεί με τις διατάξεις των αριθμ.131149/Γ2 (ΦΕΚ 2298 Β΄/27-08-2014) και 141641/Γ2 (2470 Β΄/16-09-2014 ) Υπουργικών Αποφάσεων.
 2. Επίσης, προκειμένου για τους παραπάνω υποψήφιους, διευκρινίζεται ότι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν στην αίτηση- δήλωση οποιαδήποτε ειδικότητα περιλαμβάνεται στον αντίστοιχο Τομέα του πτυχίου τους, του ν. 4186/2013 ( π.χ. Ο πτυχιούχος του Ηλεκτρολογικού Τομέα με ειδικότητα Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων του ν. 3475/2006 μπορεί να δηλώσει τον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού, ως αντίστοιχο Τομέα του ν. 4186/2013, δηλ. να επιλέξει να εξεταστεί στα μαθήματα ειδικότητας Τεχνικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων ή στα μαθήματα Τεχνικού Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Δικτύων ή στα μαθήματα Τεχνικού Αυτοματισμού ή στα μαθήματα Τεχνικού Δικτύων & Τηλεπικοινωνιών)»

Ένταξη των σχολών των συναρμόδιων Υπουργείων σε πεδία και τομείς με το ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του υπενθυμίζει τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις ένταξης των σχολών των συναρμόδιων Υπουργείων, δηλαδή Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Πυροσβεστικές, Εμπορικού Ναυτικού στα Επιστημονικά Πεδία του Νέου Σύστηματος των πανελλαδικών εξετάσεων. Σύμφωνα με αυτές:

Γενικό Λύκειο
– Στρατιωτικές Σχολές είναι ενταγμένες στο 1ο, 2ο, 3ο και 5ο πεδίο
– Αστυνομικές Σχολές είναι ενταγμένες στο 1ο, 2ο και 5ο πεδίο
– Πυροσβεστικές Σχολές είναι ενταγμένες στο 1ο, 2ο και 5ο πεδίο
– Σχολές Εμπορικού Ναυτικού είναι ενταγμένες στο 2ο και 5ο πεδίο.

ΕΠΑΛ
– οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), οι Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και οι Σχολές Αστυφυλάκων είναι ενταγμένες σε όλους τους τομείς των ΕΠΑΛ.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ δεν μπορούν να δηλώσουν Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.
Επίσης, οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΓΕΛ δεν μπορούν να δηλώσουν ούτε τις Πυροσβεστικές Σχολές.

Πηγή: ΥΠΠΕΘ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΈνστολαΠηγή: ΥΠΠΕΘ

Τηλε-παρουσίαση του νέου συστήματος πρόσβασης

tileparousiasi1Την Πέμπτη 18/2/2016 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία προγραμματισμένη τηλε-παρουσίαση στους μαθητές του ΓΕΛ Κορώνης από τον Υπεύθυνο του ΚΕΣΥΠ κ. Κουράκλη σε συνεργασία με την Διευθύντρια του σχολείου κ. Καραμάνη. Παρουσιάστηκε το νέο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και επισημάνθηκαν όλα τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι σχετικά με τις Αιτήσεις-Δηλώσεις συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Η παρουσίαση υλοποιήθηκε από απόσταση με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών. Οι μαθητές συμμετέχοντας στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε εξέφρασαν τις απορίες τους οι οποίες απαντήθηκαν σε πραγματικό χρόνο.
Πρόκειται για την δεύτερη τέτοιου είδους παρουσίαση που υλοποιεί το ΚΕΣΥΠ Καλαμάτας, αξιοποιώντας δωρεάν λογισμικό και τον ήδη διαθέσιμο εξοπλισμό.

Υποψήφιοι των ΕΠΑΛ και Πανελλαδικές εξετάσεις

ypdvmthΔημοσιεύτηκε η απόφαση για την πρόσβαση των κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπ/σης (ΑΣΠΑΙΤΕ), στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και Σχολές Αστυφυλάκων.
Σε αυτήν και στο άρθρο 1 καθορίζονται οι Σχολές, τα  Τμήματα, οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των οποίων τα γνωστικά αντικείμενα είναι αντίστοιχα ή συναφή με τα γνωστικά αντικείμενα των τομέων ή ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ για πρόσβαση των αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) σε αυτά σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄). … περισσότερα

Υποβολή δικαιολογητικών για προφορική ή γραπτή εξέταση υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζει ότι όλοι οι μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (δυσλεξία, αναπηρίες στα άνω άκρα, προβλήματα όρασης κλπ.) που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 29 Φεβρουαρίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.
Για τη σχετική εγκύκλιο πατήστε εδώ.
Πηγή: ΥΠΠΕΘ

Απαντήσεις του ΚΕΣΥΠ σε συνήθη ερωτήματα υποψηφίων

quest1Το ΚΕΣΥΠ Καλαμάτας, επισημαίνει ιδιαίτερα τα παρακάτω για τους τελειοφοίτους που θα εξεταστούν με το νέο σύστημα και αποτελούν απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα που υποβάλλονται στο ΚΕΣΥΠ:

 1. Τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν πανελλαδικώς οι μαθητές των ΓΕΛ θα τα εξεταστούν υποχρεωτικά και στις ενδοσχολικές εξετάσεις. Στους μαθητές θα χορηγηθεί ενδοσχολικό απολυτήριο και οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων δεν θα συνυπολογιστούν στο βαθμό του απολυτηρίου.
 2. Δε συνυπολογίζονται οι βαθμοί των ενδοσχολικών εξετάσεων για την εξαγωγή των μορίων εισαγωγής.
 3. Οι τελειόφοιτοι των ΓΕΛ που δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν απαιτείται να υποβάλουν κάποια αίτηση τώρα.
 4. Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα 4 και μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου.
 5. Οι υποψήφιοι με το νέο σύστημα μπορούν να δηλώσουν δυο μαθήματα (δυο πεδία δηλαδή) που έχουν δικαίωμα από την ομάδα προσανατολισμού τους ακόμα και αν το ένα από αυτά δεν είναι το πεδίο «της κατεύθυνσης τους» όπως το θεωρούσαμε με το προηγούμενο σύστημα. Δηλαδή, υποψήφιος της Ομάδας Ανθρωπιστικών δικαιούται να δηλώσει Βιολογία και Μαθηματικά ώστε να έχει πρόσβαση στο 3ο και 4ο πεδίο. Δεν χρειάζεται να δηλώσει υποχρεωτικά τα Λατινικά ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε δεύτερο πεδίο.
 6. Είναι απολύτως σαφές ότι αν ένας υποψήφιος με το νέο σύστημα έχει επιλέξει και 5ο μάθημα για να διευρύνει τις επιλογές του, σε περίπτωση που δεν γράψει καλά, η χαμηλή του επίδοση δεν θα επηρεάσει τη βαθμολογία του για τις σχολές του άλλου επιστημονικού πεδίου αλλά δεν θα επηρεαστεί ούτε το απολυτήριο του. Άρα η συμβουλή μας είναι ότι οι μαθητές που ενδιαφέρονται και για δεύτερο πεδίο, να το δηλώσουν εφόσον δεν χάνουν απολύτως τίποτα με τη δήλωση αυτή.
 7. Το ίδιο ισχύει για τα ειδικά μαθήματα. Οι υποψήφιοι δεν χάνουν απολύτως τίποτα αν δεν είναι ακόμα σίγουροι και δηλώσουν τώρα ότι θέλουν να εξεταστούν στα ειδικά μαθήματα. Προτιμότερο να δηλώσουν και να μην εξεταστούν τελικά παρά να βρεθούν χωρίς τη δυνατότητα συμμετοχής σε κάποια εξέταση!
 8. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά ποια τμήματα απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα. Όλα τα τμήματα με ειδικό μάθημα αναφέρονται στη 2η σελίδα της Αίτησης-Δήλωσης.

Επισημαίνουμε ότι στη διεύθυνση http://blogs.sch.gr/kesmes/?p=885 θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα σχετικά άρθρα του ΚΕΣΥΠ.

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι το ΚΕΣΥΠ αποτελεί συμβουλευτική και μόνο υπηρεσία. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει πάντα να μελετούν πολύ προσεκτικά τις σχετικές εγκύκλιους και να απευθύνονται για διαδικαστικά θέματα στους αρμόδιους.

Επισημάνσεις για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών

Σε ρυθμούς πανελλαδικών εξετάσεων μπαίνουν οι φετινοί υποψήφιοι αφού ξεκίνησε από σήμερα η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στις εξετάσεις του 2016.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επισημαίνει τα παρακάτω σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι φετινοί υποψήφιοι:

 1. Τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν πανελλαδικώς οι μαθητές των ΓΕΛ θα τα εξεταστούν υποχρεωτικά και στις ενδοσχολικές εξετάσεις. Στους μαθητές θα χορηγηθεί ενδοσχολικό απολυτήριο και οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων δεν θα συνυπολογιστούν στο βαθμό του απολυτηρίου.
 2. Οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ προηγούνται των απολυτηρίων εξετάσεων.
 3. Δε συνυπολογίζονται οι βαθμοί των ενδοσχολικών εξετάσεων για την εξαγωγή των μορίων εισαγωγής.
 4. Όσοι τελειόφοιτοι των ΓΕΛ δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν απαιτείται η υποβολή κάποιας αίτησης. Οι εν λόγω μαθητές θα συμμετάσχουν στις ενδοσχολικές εξετάσεις για να τους χορηγηθεί απολυτήριο Λυκείου.
 5. Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα 4 μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου. Αν λοιπόν, ένας υποψήφιος έχει επιλέξει και 5ο μάθημα για να διευρύνει τις επιλογές του, σε περίπτωση που δεν γράψει, καλά η χαμηλή του επίδοση δεν θα επηρεάσει τη βαθμολογία του για τις σχολές του άλλου επιστημονικού πεδίου.
 6. Για την διεκδίκηση θέσης εισαγωγής σε σχολές που απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιτυχής εξέταση σε αυτά (βαθμολογική βάση το 10 με άριστα το 20).
 7. Οι υποψήφιοι για τα Προγράμματα Σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών πρέπει να είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ειδικά για την εισαγωγή στο Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών γίνονται δεκτοί μόνο άρρενες υποψήφιοι.
 8. Οι μαθητές ΓΕΛ – πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις έχουν ήδη πιστοποιηθεί από τις ειδικές επταμελείς επιτροπές του Ν.3794/2009. Οι υποψήφιοι αυτοί υποβάλλουν απευθείας μηχανογραφικό δελτίο σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί για το 5% των θέσεων εισακτέων με κριτήριο το βαθμό του απολυτηρίου τους, το οποίο ούτως ή άλλως αποκτάται ενδοσχολικά. Αν ωστόσο κάποιος από τους μαθητές με σοβαρές παθήσεις επιθυμεί τη συμμετοχή του και στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποβάλλει Αίτηση-Δήλωση και συμμετέχει κανονικά και στις πανελλαδικές εξετάσεις.
 9. Για τους αποφοίτους Γενικού Λυκείου του 2013-2014 και του 2014-2015 που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές με το ΠΑΛΙΟ σύστημα στον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασης θα συνυπολογιστεί η προφορική βαθμολογία τους, ενώ οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών (2012-2013 και παλιότερα) κρίνονται μόνο βάσει της γραπτής βαθμολογίας τους. Επίσης βάσει της γραπτής βαθμολογίας τους και μόνο κρίνονται οι απόφοιτοι άλλου τύπου λυκείου καθώς και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου που έλαβαν απολυτήριο με ενδοσχολικές εξετάσεις.
 10. Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερήσιων Λυκείων τα έτη 2013 – 2014 και 2014-2015 που δήλωσαν και επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις με το ΝΕΟ σύστημα δεν έχουν το δικαίωμα ταυτόχρονα να διεκδικήσουν θέση και με το 10% με τις βαθμολογίες του 2013-2014 ή του 2014-2015 αντίστοιχα.
 11. Επίσης εφόσον οι ανωτέρω υποψήφιοι δήλωσαν συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά τελικά επιθυμούν να διεκδικήσουν θέση με το 10%, μπορούν να μην πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις σε κανένα μάθημα.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αιτήσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές

Οι εγκύκλιοι των υποψηφίων των ΕΠΑΛ

Οι εγκύκλιοι των υποψηφίων των ΓΕΛ

Πηγή: ΥΠΠΕΘ

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αιτήσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές

Ξεκινούν από αύριο οι αιτήσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016. Οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα από το αν είναι τελειόφοιτοι ή απόφοιτοι, καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους το διάστημα από 11 έως και 29 Φεβρουαρίου. Ακολουθούν 26 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διαδικασία των αιτήσεων που μπορούν να φανούν χρήσιμες στους υποψηφίους. Συνιστούμε στους υποψηφίους να διαβάσουν αναλυτικά τις σχετικές εγκυκλίους οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

1.Που υποβάλλεται η αίτηση- δήλωση;

Η Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις υποβάλλεται ηλεκτρονικά στα Λύκεια.
Αν ο υποψήφιος είναι τελειόφοιτος (μαθητής Γ Λυκείου) η δήλωση κατατίθεται στο Λύκειο που φοιτά.
Οι απόφοιτοι καταθέτουν τη δήλωση στο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησαν ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους Λύκειο. … περισσότερα

Οι εγκύκλιοι και οι αιτήσεις-δηλώσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2016 (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ)

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Η προθεσμία ορίζεται από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου ως και την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) είτε με το παλαιό-καταργούμενο σύστημα είτε με το νέο σύστημα. Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία (11-29 Φεβρουαρίου) είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

Έχουν ήδη σταλεί στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης. Ο υποψήφιος μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση – Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, αναρτήθηκαν τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος, παλαιό ή νέο σύστημα).

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ως άνω μαθητές και απόφοιτοι (υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 29 Φεβρουαρίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

Με την ευκαιρία ενημερώνουμε τους υποψηφίους:

1. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).
2. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.
3. Υποψήφιοι για το 10% (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2014 ή το 2015 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση το Φεβρουάριο, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.
4. Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), έχουν ήδη αποκτήσει το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Πηγή:ΥΠΠΕΘ

Τι αλλάζει στις Στρατιωτικές Σχολές

Με το Νόμο 4361/2016 (ΦΕΚ 10/Α/1-2-2016) με τίτλο «Ρύθµιση θεµάτων µεταθέσεων οπλιτών, µέριµνας προσωπικού και άλλες διατάξεις» μεταξύ άλλων ρυθμίζεται η χρονική διάρκεια σπουδών των Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών και θεσπίζεται η δυνατότητα πλήρωσης κενών θέσεων των Στρατιωτικών Σχολών από επιλαχόντες.
Δείτε στο ΦΕΚ τα άρθρα 22 έως 29.

Υποβολή αιτήσεων στα ΙΕΚ του Υπουργείου Υγείας στις ειδικότητες Βοηθού Νοσηλευτικής

nurΤμήματα Α΄ και Γ΄ εαρινού εξαμήνου εκπαιδευτικού έτους 2015-2016 θα λειτουργήσουν στα κατωτέρω (δείτε τα εδώ) Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ) του Ν. 4186/2013, αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και στις οριζόμενες ειδικότητες Βοηθού Νοσηλευτικής.
Αιτήσεις υποψηφίων καταρτιζομένων για επιλογή στα κατωτέρω Δ.Ι.Ε.Κ. υποβάλλονται στα αντίστοιχα Δ.Ι.Ε.Κ. από 2 έως 12 Φεβρουαρίου 2016
Περισσότερα εδώ.

Μαθητικές δραστηριότητες με σκοπό την ανάπτυξη καινοτομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότας

ypdvmthΜε σχετικό έγγραφό του το Υπουργείο Παιδείας κάνει γνωστό ότι κατά το τρέχον σχολικό έτος μπορούν να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω μαθητικές δραστηριότητες στα πλαίσια του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού:
Α. Δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη της καινοτομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
Για το τρέχον σχολικό έτος προτείνεται η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών και των μαθητριών των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις βασικές αρχές της οικονομίας και την έννοια της κοινωνικής επιχείρησης (η οποία έχει στόχο να καλύψει κοινωνικές ανάγκες, λειτουργώντας ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός). … περισσότερα

Νέα αποτελέσματα (ποσοστό 4,5%) για την εισαγωγή αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

123Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την κατηγορία των αθλητών το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 δυνάμει των διατάξεων της περ. 5 του άρθρου 6 της από 30-12-2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α’ 184/ 30-12-2015 Αφορά τη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία «Εξαιρετικά για το ακαδημαϊκό έτος 2015−2016, το προβλεπόμενο ανωτέρω ποσοστό 3% επιπλέον του εκάστοτε αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ορίζεται σε ποσοστό 4,5%». … περισσότερα

Οδηγίες για τις μετεγγραφές

meteggrafiΤο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει δημοσιεύσει τις παρακάτω οδηγίες σχετικά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών των μετεγγραφών:
– Απαιτούμενα δικαιολογητικά μετεγγραφών
– Πρώτα ο έλεγχος των δικαιολογητικών για τις μετεγγραφές και στο τέλος οι διαγραφές
– Oδηγίες για τους φοιτητές που μετεγγράφονται, σχετικά με την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου

Copyright © ΚΕΣΥΠ Καλαμάτας         Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top