Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

Συγγραφέας: στις 30 Μαΐου 2012   Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία    .

 
Κάπνισμα στη εφηβεία:  Συμβουλές προς τους γονείς 
 
 
 

Το κάπνισμα είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιου βεληνεκούς που εγείρει την προσοχή των ιθυνόντων δημόσιας υγείας. Εκτιμάται ότι, κάθε μέρα, περίπου 80- 10.000 νέοι άνθρωποι ξεκινούν το κάπνισμα. Επίσης, ένας στους πέντε εφήβους ηλικίας έως 15 ετών αναφέρει ότι έχει καπνίσει τσιγάρο, ενώ το 15% των εφήβων ηλικίας 16 με 17 ετών δηλώνουν τακτικοί καπνιστές. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά εφηβικού καπνίσματος σε νέους ηλικίας 16 με 18 ετών.

Από τους πιο ισχυρούς παράγοντες κινδύνου για τη δοκιμή και τη χρήση του καπνού από τους εφήβους θεωρούνται: το κάπνισμα και η στάση απέναντι σε αυτό των μελών της οικογένειας, το γονεϊκό στυλ (π.χ. «οι επιτρεπτικοί και μη εξουσιαστικοί γονείς»), οι οικογενειακές συγκρούσεις, το κάπνισμα μεταξύ των συνομηλίκων, η χαμηλή σχολική επίδοση, οι χαμηλές προσδοκίες για επιτυχία, η μειωμένη δέσμευση στα σχολικά καθήκοντα και η μη συστηματική παρακολούθηση.  Στους ψυχολογικούς παράγοντες συγκαταλέγεται το στρες, τα πρώιμα συμπτώματα κατάθλιψης, το άγχους, και οι παρακινδυνευμένες συμπεριφορές- καταχρήσεις.

Οι έφηβοι αναφέρουν ως πρωταρχική αιτία καπνίσματος την χρήση του ως μηχανισμό αντιμετώπισης του στρες. Έχε διαπιστωθεί ότι, οι έφηβοι επιλέγουν να καπνίσουν προκειμένου να μειώσουν  ή να χειριστούν το αρνητικό συναίσθημα που
νιώθουν. Άλλοι έφηβοι αναφέρουν ότι το κάπνισμα τους «χαλαρώνει». Ένα άλλο κίνητρο για αυτούς, προκειμένου να αρχίσουν το κάπνισμα, αποτελεί η κοινωνική αποδοχή και η ενίσχυση της εικόνας τους προς τους άλλους. Οι έφηβοι οι οποίοι συνδέουν τη συστηματική χρήση των τσιγάρων με τα επιθυμητά κοινωνικά χαρακτηριστικά είναι πιο πιθανό να επιλέξουν το κάπνισμα. Επίσης, αναφέρουν ότι το κάπνισμα «κάνει τα πάρτι πιο διασκεδαστικά», «διευκολύνει την προσέγγιση των άλλων» και «το μοίρασμα των συναισθημάτων».

Πώς μπορούν οι γονείς να προσεγγίσουν και να μιλήσουν στους εφήβους για το κάπνισμα;

ü  Παρακινείστε τους εφήβους να σταματήσουν το κάπνισμα, δείχνοντας κατανόηση και  υποστήριξη. Οι απειλές, οι προσταγές και τα τελεσίγραφα δεν είναι αποτελεσματικά. Κάθε άλλο, προκαλούν θυμό και απομακρύνουν τους εφήβους. 

ü  Ενισχύστε τους εφήβους να μοιραστούν μαζί σας τις ανησυχίες τους. Ρωτήστε τους για τους λόγους που τους οδήγησαν να ξεκινήσουν το κάπνισμα. Μόλις  καταλάβετε το «γιατί», θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να το αντιμετωπίσετε και να βοηθήσετε τους εφήβους να το σταματήσουν.

ü  Συζητήστε με τους εφήβους τα κατά και τα υπέρ του καπνίσματος. Αν και οι συνέπειες, όπως ο καρκίνος, το έμφραγμα κ.α., είναι αληθείς, ωστόσο δεν απασχολούν άμεσα τους εφήβους.  Ρωτήστε τους , πρώτα, για το ποιές θεωρούν αυτοί αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος και στη συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε και σεις κάποιες (π.χ. το κάπνισμα προκαλεί δυσοσμία στην αναπνοή, βήχα και
φλέματα, κιτρινίζει τα δόντια και τα νύχια, έχει επίδραση στο δέρμα- κάνει ρυτίδες, αφήνει μυρωδιά στα ρούχα και στα μαλλιά και ότι μειώνει την αντοχή σε
αθλητικές δραστηριότητες….)

ü  Αναφερθείτε στο κόστος της αγοράς τσιγάρων. Ζητήστε  από τους εφήβους να υπολογίσουν πόσα χρήματα ξοδεύουν στην αγορά τσιγάρων, κάθε βδομάδα, ή κάθε μήνα, και συγκρίνετέ  το με το κόστος για την αγορά ρούχων ή ηλεκτρονικών «γκατζετ».

ü  Αν καπνίζεται οι ίδιοι, δεν θα είναι εύκολο να μεταπείσετε τους εφήβους να το κόψουν. Προσπαθήστε να μην καπνίζετε στο σπίτι, ή μπροστά στον έφηβο, και μην αφήνετε τσιγάρα σε μέρη που μπορεί να τα ανακαλύψουν. Μοιραστείτε μαζί τους το πώς σας κάνει να νιώθετε και τι επιπτώσεις έχει σε σας το κάπνισμα.

ü  Αν και οι έφηβοι θεωρούν ότι μπορούν να κόψουν το κάπνισμα, ανά πάσα στιγμή, έρευνες δείχνουν ότι συνήθως δεν συμβαίνει. Ρωτήστε τους εφήβους για τις στρατηγικές που θεωρούν πιο αποτελεσματικές για να κόψει κάποιος το κάπνισμα. Φέρτε παραδείγματα από οικεία τους πρόσωπα που έχουν προσπάθησε να κόψουν το κάπνισμα, συζητήστε αν οι προσπάθειές τους ήταν ή δεν ήταν, επιτυχείς.

ü  Ζητήστε από τον έφηβο να γράψει μια λίστα για τους λόγους που θα ήθελε να σταματήσει, ο ίδιος/ η ίδια, το κάπνισμα.

ü  Προτείνετε εναλλακτικές στρατηγικές αντιμετώπισης: Ενημερώστε τους για τη δράση της νικοτίνης στον οργανισμό, προτείνετε  κάποια προϊόντα που βοηθούν στη μείωση του καπνίσματος,  προσφέρετε τσίχλες για να κρατούν το στόμα τους απασχολημένο, ή κλείστε ραντεβού με ένα εξειδικευμένο γιατρό.

ü  Η πίεση των συνομήλικων είναι ισχυρός παράγοντας, αλλά δεν σημαίνει ότι ενδίδουν όλοι οι έφηβοι. Ενισχύστε τους εφήβους να λένε «όχι», «ευχαριστώ, αλλά δεν καπνίζω». Τονίστε το πόσο σημαντικό είναι για την αυτό- εκτίμηση τους το να μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι μια στάση ή να την απορρίψουν, και να αντισταθούν στην πίεση των άλλων.

ü  Ενισχύστε και επαινέστε την πρόοδό των εφήβων στο να κόψουν το τσιγάρο. Ή αν δεν τα καταφέρουν, βοηθήστε τους να καταλάβουν τι πήγε στραβά και να το διορθώσουν στην επόμενη προσπάθεια.

Σας αρέσει εδώ;
Δοκιμάστε τους δικτυακούς τόπους των συνδέσμων...