Συχνές Ερωτήσεις

images

 

  • Ποια είναι η διαδικασία υποβολής της αίτησης για αξιολόγηση;

1.Η Αίτηση Αξιολόγησης του γονέα υποβάλλεται στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή στο σχολείο και συνοδεύεται από Περιγραφική Παιδαγωγική Εκτίμηση που αφορά τη μαθησιακή ικανότητα και τη συμπεριφορά του μαθητή, την οποία συμπληρώνουν οι εκπαιδευτικοί. Όλα τα παραπάνω αποστέλλονται υπηρεσιακώς στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Η αίτηση μπορεί επίσης, να κατατεθεί και στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. απευθείας.

2.Αν το παιδί δεν έχει ακόμα εγγραφεί σε σχολείο, οι γονείς υποβάλλουν την Αίτηση Αξιολόγησης στο ΚΕΔ.Δ.Υ. μαζί με όλες τις γνωματεύσεις, ιατρικές εξετάσεις, κ.λ.π.

3. Στη συνέχεια όλες οι αιτήσεις  καταχωρούνται ηλεκτρονικά βάση ημερομηνίας υποβολής.

4. Για μαθητές που ήδη φοιτούν σε σχολείο Γενικής Αγωγής, οι οποίοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αναλυτικού προγράμματος, πριν την παραπομπή τους στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. είναι καλό να έχουν εξαντληθεί όλες οι διαδικασίες παρέμβασης στο χώρο  του σχολείου, π.χ., συνεργασία γονέα με εκπαιδευτικούς τάξης και εκπαιδευτικό Τμήματος Ένταξης, Δ/ντή σχολικής μονάδας, Σχολικό Σύμβουλο Γενικής ή Ειδικής Αγωγής. Σε αρκετές περιπτώσεις μαθητών, οι δυσκολίες αυτές είναι προσωρινές και επιλύονται εντός σχολικής μονάδας. Μόνο όταν οι δυσκολίες αυτές επιμένουν παρά την παρέμβαση και τη συνεργασία όλων, τότε παραπέμπονται οι μαθητής στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ.  Σε σχολείο που λειτουργεί Τμήμα Ένταξης, ο εκπαιδευτικός του Τμήματος Ένταξης συμμετέχει υποχρεωτικά στην Περιγραφική Παιδαγωγική Έκθεση (αν υπάρξει ανάγκη, μπορεί να συμπληρωθεί χωριστή ΠΠΕ.) Φ.3/527/89125/Γ1/ΥΠΕΠΘ/2004

5.Οι γονείς ειδοποιούνται τηλεφωνικώς από την υπηρεσία μας για να οριστικοποιηθεί το ραντεβού για την αξιολόγηση.

Καλό θα είναι να έχουν ενημερώσει οι γονείς  για το επικείμενο ραντεβού το σχολείο, ώστε ο εκπαιδευτικός της τάξης να συντάξει μία νέα περιγραφική  παιδαγωγική έκθεση και να την αποστείλει υπηρεσιακώς στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ.

 

  • Πότε πρέπει να κάνω αίτηση για επαναξιολόγηση του παιδιού; / Για πόσο διάστημα ισχύει η γνωμάτευση;

Σύμφωνα με την παράγραφο 5άρθρο 5, του Ν.3699/2008 το ΚΕ.Δ.Δ.Υ., ανάλογα με το είδος και το βαθμό των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών και των μαθησιακών δυσκολιών, προσδιορίζουν το χρόνο επαναξιολόγησης, ο οποίος αναγράφεται στην εκδοθείσα γνωμάτευση. Όταν η αξιολόγηση αφορά σε μαθητές που φοιτούν στα Λύκεια, οι εισηγήσεις ισχύουν μέχρι την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι Λυκείου με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των οποίων οι γνωματεύσεις έχουν λήξει, επαναξιολογούνται από το οικείο ΚΕ.Δ.Δ.Υ.

 

  • Πώς να προετοιμάσω το παιδί πριν την αξιολόγησή του στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ.;

Η αξιολόγηση συνήθως είναι χρονοβόρα. Για τον λόγο αυτό το παιδί πρέπει να είναι ξεκούραστο και προετοιμασμένο για το τι θα ακολουθήσει. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να γνωρίζει ότι θα συναντηθεί το πολύ με 3 άτομα (ψυχολόγο, εκπαιδευτικό και αν χρειαστεί λογοθεραπευτή), με τους οποίους θα μιλήσει, θα γράψει, θα ζωγραφίσει και θα ανταποκριθεί σε ψυχομετρική διαδικασία, ώστε να βοηθηθεί και να μαθαίνει καλύτερα, ευκολότερα και πιο ευχάριστα.

Η διαδικασία της αξιολόγησης διαρκεί συνήθως 2 ώρες (την μία ημέρα) και συνήθως ολοκληρώνεται σε δύο διαφορετικές ημέρες.

 

  • Τι χρειάζεται να κρατάω μαζί μου όταν φέρω το παιδί για αξιολόγηση;

Κατά την διαδικασία της αξιολόγησης ο γονέας πρέπει να κρατάει μαζί του το ατομικό βιβλιάριο υγείας του παιδιού (των εμβολίων), τα τετράδια του σχολείου, φωτοτυπίες ή και διαγωνίσματα (εφόσον φοιτά), καθώς και φωτοαντίγραφα προηγούμενων ιατρικών ή συναφών γνωματεύσεων που μπορεί να έχει το παιδί από άλλους φορείς.

Ο μαθητής κατά την αξιολόγηση από το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. θα πρέπει να συνοδεύεται από τον γονέα ή τον κηδεμόνα του, ο οποίος και θα κρατάει την αστυνομική του ταυτότητα.

 

  • Ποια είναι η διαδικασία αξιολόγησης του μαθητή;

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 4, του Ν.3699/2008 το παιδί κατά την άφιξή του στο ΚΕ.Δ.ΔΥ. θα συναντηθεί και θα αξιολογηθεί από ψυχολόγο, εκπαιδευτικό και εφόσον κρίνεται αναγκαίο και από λογοθεραπευτή. Παράλληλα θα χορηγηθούν τέστ από τον εκπαιδευτικό και τον ψυχολόγο. Στο διάστημα αυτό, ο γονέας ή οι γονείς θα συναντηθούν με έναν κοινωνικό λειτουργό, στον οποίο και θα δώσουν πληροφορίες σχετικά με το κοινωνικό, οικογενειακό και ατομικό ιστορικό του μαθητή.

 

  • Μετά την αξιολόγηση τι γίνεται;

Την ίδια ημέρα της αξιολόγησης ο γονέας ενημερώνεται προφορικά από όλες τις ειδικότητες. Σύμφωνα με το άρθρο 5, του Ν.3699/2008 γίνεται συνεδρίαση της διεπιστημονικής ομάδας και συντάσσεται η γνωμάτευση, όπου θα αναγράφονται η διάγνωση, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και οι προτάσεις. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ενημερωθούν τηλεφωνικά οι γονείς ώστε να παραλάβουν την γνωμάτευση. Ένα αντίγραφο της γνωμάτευσης θα σταλθεί και στο σχολείο φοίτησης του μαθητή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΜΟΝΟ ο γονέας ή κηδεμόνας που έχει την επιμέλεια του παιδιού έχει και το δικαίωμα παραλαβής της γνωμάτευσης.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση