Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Unesco 2017-2020 το γεωπάρκο Βίκου-Αώου

geoparkgeoparka_unesco

Tο γεωπάρκο του Βίκου-Αώου  κατάφερε  να περάσει το τεστ της αξιολόγησης από ειδική επιτροπή και να συνεχίσει να ανήκει στο δίκτυο των 120 παγκόσμιων γεωπάρκων της Unesco μέχρι το 2020 τουλάχιστον. Τα κριτήρια αφορούσαν την τήρηση κάποιων κανόνων, όπως είναι η δημιουργία κέντρων ενημέρωσης, η έκδοση πληροφοριακού υλικού, η σήμανση των θέσεων ενδιαφέροντος κ.λπ.

Το θετικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του 7ου διεθνούς συνεδρίου γεωπάρκων Unesco που έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Torbey της Αγγλίας.  Το γεωπάρκο Βίκου-Αώου εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διατήρησης και Ανάδειξης του Γεωπάρκου Χαρητάκη Παπαϊωάννου (στέλεχος της αναπτυξιακής εταιρίας «Ήπειρος»). Στην εν λόγω επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, των δήμων Ζαγορίου και Κόνιτσας, του ΙΓΜΕ, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βίκου-Αώου και τον ΕΟΤ.

Στην Ελλάδα υπάρχουν άλλα τέσσερα γεωπάρκα που έχουν τύχει της ίδιας αναγνώρισης: στη Λέσβο,  στον Ψηλορείτη Κρήτης, στη Σητεία και στον Χελμό-Βουραϊκό της Πελοποννήσου.

Τι είναι όμως ένα γεωπάρκο;

Ένα Γεωπάρκο είναι μια περιοχή με σαφώς καθορισμένα όρια που έχει μια αξιοσημείωτη γεωλογική κληρονομιά σε συνδυασμό με μια στρατηγική για την βιώσιμη ανάπτυξη (δηλαδή στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα).

Οι κύριοι σκοποί του Γεωπάρκου είναι οι εξής:
Η διατήρηση της Γεωλογικής Κληρονομιάς ( Γεωδιατήρηση ) που είναι μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες σε ένα Γεωπάρκο.

Η εκπαίδευση για την βιώσιμη ανάπτυξη , μια συνεχής πρακτική ενός Γεωπάρκου, που ενσωματώνεται σε εκπαιδευτικά προγράμματα, σε ερμηνευτικές πινακίδες, φυλλάδια , κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης – εκπαίδευσης , παραγωγή γεωτουριστικών προϊόντων ( ενημερωτικοί οδηγοί, αναµνηστικά είδη κ.τ.λ.) που αναπτύσσουν τη στενή σχέση μεταξύ του ανθρώπου και των Γεωεπιστημών

Ο Γεωτουρισμός , με έμφαση στον τομέα του πολιτιστικο-περιβαλλοντικού τουρισµού. Ένα Γεωπάρκο μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των τοπικών κοινωνικο-οικονομικών δραστηριοτήτων ώστε να δημιουργηθούν και να αναπτυχτούν επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, τη διάδοση και την προώθηση επισκέψεων και περιηγήσεων.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/kdalamagas/2016/10/05/%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%ba%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-unesco-2017-2020-%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%ba/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση