Παιδική παχυσαρκία και παρεμβάσεις υγείας στα σχολεία 2

WP_20150216_010Ολοκληρώθηκε η ημερίδα που εντάσσεται στο “Κοινωνικό Σχολείο” και είχε σαν θέμα την παιδική παχυσαρκία και τις παρεμβάσεις της πολιτείας στα σχολεία, τόσο για την πρόληψη όσο και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών.

Πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά στατιστικά στοιχεία από την πενταετή λειτουργία του προγράμματος ΕΥΖΗΝ που προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό.

Ο καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος κ. Λάμπρος Συντώσης τόνισε:

Το ΕΥΖΗΝ αποτελεί ένα πρωτοποριακό Πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού. Το πρόγραμμα υλοποιείται στα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης με την αμέριστη βοήθεια των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι κάνουν τις απαραίτητες σωματομετρικές και αθλητικές μετρήσεις, έχοντας ως τελικό αποδέκτη το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού της χώρας.Το Πρόγραμμα καταγράφει και αξιολογεί διαχρονικά διάφορες παραμέτρους υγείας των μαθητών, ενώ μέσα από παράλληλες δράσεις παρεμβαίνει στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας, έχοντας ως κεντρικό άξονα την προώθηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.”

WP_20150216_016Αποτελέσματα μελετών υποστηρίζουν ότι οι γονείς, και ιδίως οι μητέρες, συχνά υποεκτιμούν το σωματικό βάρος των παιδιών τους. Με άλλα λόγια, μπορεί να θεωρείτε ότι το βάρος του παιδιού σας είναι υγιές όταν στην πραγματικότητα είναι αυξημένο, ή πολύ χαμηλό όταν στην πραγματικότητα είναι υγιές.

Η εμφάνιση και ραγδαία αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, που κυρίως αφορούν αλλαγές στο ευρύτερο περιβάλλον, και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, η ενασχόληση των παιδιών με ολοένα και περισσότερες καθιστικές δραστηριότητες (π.χ. τηλεόραση, υπολογιστής,ηλεκτρονικά παιχνίδια) έχει σαν αποτέλεσμα αφενός να εκτίθενται σε πληθώρα διαφημίσεων για πλούσιου θερμιδικού περιεχομένου σνακ, αφετέρου να περιορίζουν τη φυσική τους δραστηριότητα.

Η θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας δεν θα πρέπει να νοηθεί στο πλαίσιο π.χ. μιας μεμονωμένης χορήγησης δίαιτας, αλλά θα πρέπει να εστιάζει στην τροποποίηση λανθασμένων συμπεριφορών, μακροχρονίως. Οι συμπεριφορές αυτές αφορούν τόσο τη διατροφή όσο και την άσκηση, και στόχος θα πρέπει να είναι η ένταξη υγιεινότερων συνηθειών στην καθημερινότητα του παιδιού, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει μακροχρονίως τις συνήθειες αυτές.

Το παιδί θα πρέπει να ενισχύεται να κάνει αλλαγές από μόνο του, να βρίσκει εναλλακτικές λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις και να έχει μια υγιή και ισορροπημένη στάση απέναντι στο φαγητό.

Κινητοποιήστε τα Παιδιά με Υπερβάλλον Βάρος να Ασκηθούν!

 Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που νιώθουν πιο σίγουρα για την ικανότητά τους να είναι σωματικά δραστήρια, έχουν και περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν να γυμνάζονται. Συνεπώς, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών θα πρέπει να είναι το κυρίαρχο μέλημα των ενηλίκων, για να ενισχύσουν και την ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το βάρος του παιδιού.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/kdalamagas/2015/02/21/%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%b1%cf%87%cf%85%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση