15 Δεκ 2014

Υπάρχει Άγιος-Βασίλης;

Συντάκτης: ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ | Κάτω από: ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Αλήθεια, είναι καλό τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη;

Οι απόψεις για το αν είναι σωστό ή όχι να λέμε την αλήθεια στα παιδιά για την ύπαρξη του Άγιου-Βασίλη ποικίλουν.

     Πολλοί ισχυρίζονται πως δεν είναι σωστό να τους λέμε ψέματα στα παιδιά ενώ τα μαθαίνουμε ότι δεν είναι σωστό να λέμε ψέματα.
     Άλλοι ισχυρίζονται πως δεν χρειάζεται να μαθαίνουμε στα παιδιά την ιστορία του Άγιου- Βασίλη καθώς δεν είναι αυτός ο λόγος που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα.
     Κάποιοι πάλι, πιστεύουν πως η παιδική φαντασία μπορεί από μόνη της να πλάσει διάφορες ιστορίες.
     Η ιστορία του Άγιου-Βασίλη, ότι μένει στο Βόρειο-Πόλο και κάθε Χριστούγεννα μοιράζει δώρα στα παιδιά του κόσμου, δεν διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα παιδικά παραμύθια. Μια έρευνα που έγινε στην Αμερική και στο Καναδά έδειξε πως το πιο σωστό είναι να μάθουν την αλήθεια τα παιδιά στην ηλικία που μπορούν να την κατανοήσουν.
     Συγκεκριμένα, τα παιδιά ηλικίας από 1 έως 4 ετών δεν μπορούν να κατανοήσουν αφηρημένες έννοιες. Αντιλαμβάνονται το έλκηθρο, τον Άγιο- Βασίλη, ως πράγματα ξεχωριστά.
    Από 4 έως 6 ετών τα παιδιά αρχίζουν να αναρωτιούνται αν είναι πραγματικό πρόσωπο.
    Τα παιδιά των 6 έως 8 ετών μπορούν να καταλάβουν για τον Άγιο-Βασίλη και την ύπαρξη του αλλά όχι σε μια συγκεκριμένη έννοια.
    Προς το τέλος του δημοτικού, τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν καλύτερα τις αφηρημένες έννοιες.
    Στις ερωτήσεις των παιδιών σας αν υπάρχει Άγιος-Βασίλης ή όχι ενθαρρύνετέ τα να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις. Αφήστε τα να το καταλάβουν μόνα τους, δεν χρειάζεται να τους το πείτε. 
    Πάντως, καμία έρευνα δεν έδειξε, πως η ενθάρρυνση ή μη του να πιστεύουν τα παιδιά το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.