Oktoberfest στο σχολείο μας

oktoberfest0002Το Oktoberfest (γιορτή του Οκτωβρίου) είναι η μεγαλύτερη γιορτή μπύρας και λαμβάνει χώρα στο Μόναχο. Παρόλο που ονομάζεται γιορτή του Οκτωβρίου ξεκινάει τον Σεπτέμβριο και λήγει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Καθιερώθηκε από το 1810, οπότε έγιναν μεγάλες γιορτές για το γάμο του πρίγκιπα της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α’.  Όλες οι ζυθοποιίες του Μονάχου προσφέρουν μπύρα στους επισκέπτες σε χαρακτηριστικές σκηνές χωρητικότητας 2-3.000 ατόμων. Σερβιτόροι και αρκετοί επισκέπτες φορούν τις παραδοσιακές βαυαρικές ενδυμασίες. Πηγή: https://el.wikipedia.org

oktoberfest0004bl Πρόκειται λοιπόν για μια γιορτή χαρακτηριστική της γερμανικής κουλτούρας, που προσφέρει άφθονο φαγητό, μπύρα, μουσική, χορό, κέφι και διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους.

Μια γιορτή που όλοι μας θα θέλαμε να επισκεφτούμε!!!

Επειδή όμως ένα ταξίδι στη Γερμανία ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί σκεφτήκαμε με τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης να ετοιμάσουμε τη δική μας γιορτούλα και να μεταφέρουμε και τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου μας στο πνεύμα του Oktoberfest.

Ας δούμε όμως πως ξεκίνησαν όλα…

Αρχικά έγινε προβολή ενός μικρού βίντεο από το επίσημο portal της διοργανώτριας πόλης.

Έπειτα οι μαθητές ρωτήθηκαν τι γνωρίζουν για τη συγκεκριμένη γιορτή,  την διοργανώτρια πόλη, τι τρώνε και τι πίνουν οι επισκέπτες κλπ.

Ακολούθησε συζήτηση και παράλληλα έγινε η εισαγωγή του νέου λεξιλογίου στα Γερμανικά (das Fest, feiern, das Bier, die Lederhose…)

Στη συνέχεια οι μαθητές διάβασαν το κείμενο: das Οktoberfest του διδακτικού βιβλίου Luftballons, Kids A; Kounalakis Verlag,2011; S. 100, και ακολούθησαν ερωτήσεις κατανόησης.

Με την χρήση του quizlet και ενός memory, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν τον βαθμό εμπέδωσης του νέου λεξιλογίου με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο.

Στην επόμενη φάση υπήρχαν πέντε σταθμοί εργασίας. Σε κάθε σταθμό μια ομάδα μαθητών αποτελούμενη από 2-3 άτομα παρέμενε 5 λεπτά και ακολουθώντας τις οδηγίες στα φύλλα εργασίας υλοποιούσαν τις αντίστοιχες δραστηριότητες. Μετά το πέρας των 5 λεπτών οι μαθητές άλλαζαν σταθμό εργασίας και συνέχιζαν εκεί τις δραστηριότητες τους.

 

oktoberf0006

 

Σταθμός 1: Brezel – ένα κουλούρι αλλιώτικο από τ’ άλλα...

Οι μαθητές διαβάζουν για την ιστορία του Brezel και «πλάθουν» με fimo τα δικά τους Brezel.

Σταθμός 2: Das Lebkuchenherz – μπισκοτένια καρδιά

Σε ένα φύλλο εργασίας υπάρχουν πληροφορίες για τις μπισκοτένιες καρδιές και οδηγίες για το πώς να φτιάξουν οι μαθητές τις δικές τους καρδούλες με τα δικά τους μηνύματα.

Σταθμός 3 – 4 και 5: Κατασκευή αφισών για α) την διοργανώτρια πόλη, β) τις ενδυμασίες και γ) τι μπορεί κανείς να φάει και να πιεί στη γιορτή μπύρας.

Δείτε το στο slideshare.net

Έχοντας ένα όμορφο υλικό αποφασίσαμε να εκθέσουμε τις δημιουργίες μας στην είσοδο του σχολείου. Και… κάπου εκεί σκεφτήκαμε να κάνουμε και μια μικρή γιορτούλα, με μουσική, χορό και φαγητό.

oktoberfest0020blΟι μαθητές τις ΣΤ’ τάξης παρουσίασαν ένα σύντομο Powerpoint με πληροφορίες για την γιορτή του Οκτωβρίου, τα αδέρφια Φίλιππος και Σοφία Ζ. φόρεσαν παραδοσιακές ενδυμασίες και στη συνέχεια ακολούθησε ένα σύντομο χορευτικό: der Bierkastenplattler.

Στα διαλείμματα εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν Brezel, βάφλες, μπισκοτάκια και ψωμάκια με λουκάνικα με τη συνοδεία βαυαρικής παραδοσιακής μουσικής.

oktoberfest0001

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *