Οι λίμνες της Ελλάδας

 

Οι λίμνες της Ελλάδας

Λίμνη λέμε…

…μια κοιλότητα του εδάφους η οποία είναι γεμάτη με νερό.

Η παραλίμνια βλάστηση (η βλάστηση που βρίσκεται γύρω στην λίμνη) μαζί με την βλάστηση των γύρω λόφων και τα υδρόβια φυτά που επιπλέουν στην λίμνη, δημιουργούν την χλωρίδα της λίμνης.Τα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στην λίμνη, μαζί με τα ψάρια και τα ερπετά και γενικά με τα ζώα που ζουν εκεί, αποτελούν την πανίδα της λίμνης.

Η χλωρίδα και η πανίδα της λίμνης. και γενικά μιας περιοχής, αποτελούν τον βιότοπο της περιοχής.Μερικές φορές έχουμε μια περιοχή με ρηχά και θολά νερά που δεν ανανεώνονται, η οποία έχει μικρή βλάστηση και αυξημένη υγρασία. Σ’αυτές τις περιοχές υπάρχουν πολλά έντομα, όπως τα

κουνούπια, άρα και πολλά πουλιά (που έχουν δωρεάν μεζέδες σε αφθονία)!

Αυτά είναι τα έλη ή οι βάλτοι.

Οι λίμνες της Ελλάδας είναι μικρές, αλλά με μεγάλη φυσική ομορφιά.

Τριχωνίδα

Η Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας:σχεδόν 96 τ.χμ, με μεγαλύτερο βάθος τα 58 μ.

Τα νερά της εμπλουτίζονται από τα λιωμένα χιόνια του διπλανού Παναιτωλικού όρους, κι από ‘κεί φεύγουν για την “αδελφή” της την λίμνη Λυσιμαχία, με ένα κανάλι, όπως βλέπουμε στην δορυφορική φωτογραφία:

Η Βόλβη

Η λίμνη Βόλβη βρίσκεται στην περιοχή ανατολικά της Θεσσαλονίκης.
Με έκταση σχεδόν 71 τ.χμ. (μέγιστο βάθος 23 μ.) είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Μακεδονίας και η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας.
Μαζί με την Κορώνεια αποτελούν έναν διεθνούς σημασίας υδροβιότοπο.

Η Βεγορίτιδα

Η Βεγορίτιδα μοιράζεται μεταξύ των νομών Πέλλας και Φλώρινας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 540 μ., έχει έκταση 54 τ.χμ. και μέγιστο βάθος 70 μ.

Η Βιστωνίδα

Η Λίμνη Βιστωνίδα (που είναι περισσότερο λιμνοθάλασσα παρά λίμνη, έτσι όπως απλώνεται δίπλα στην θάλασσα) βρίσκεται στην Θράκη, μεταξύ των νομών Ξάνθης και Ροδόπης.
Με έκταση 45 τ.χμ. είναι η τέταρτη σε μέγεθος λίμνη της Ελλάδας. Έχει υφάλμυρο νερό και μέσο βάθος 4 μ.

Η Κορώνεια (ή λίμνη Λαγκαδά)

Η Κορώνεια βρίσκεται στον νομό Θεσσαλονίκης και δίπλα στην Βόλβη.
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονο πρόβλημα αποξήρανσης. Πριν αρχίσει η απώλεια υδάτων, ήταν η 5η σε μέγεθος ελληνική λίμνη, με έκταση 45 τ.χμ. (δεκαετία του 1970) και μέσο βάθος 5 μ.
Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της άρδευσης της γύρω περιοχής, η έκτασή της έχει μειωθεί στο 1/4 της έκτασης που είχε παλιά.

Η Ορεστιάδα (η λίμνη της Καστοριάς)

Η Ορεστιάδα βρίσκεται φυσικά στην Καστοριά, σε υψόμετρο 630 μ.Η έκτασή της είναι 28 τ.χμ. και το βάθος της κυμαίνεται από 8 ως 12 μ.

Η Παμβώτιδα (η λίμνη των Ιωαννίνων)

Η Παμβώτιδα (που βρίσκεται στα Ιωάννινα) έχει υψόμετρο 470 μ., έκταση 19.5 τ.χμ. και βάθος 4 – 5 μ.

Η Μεγάλη Πρέσπα

 

Η Μεγάλη Πρέσπα είναι η πιο μεγάλη λίμνη (273 τ.χμ.) μόνο που δεν είναι όλη δική μας: την μοιραζόμαστε με την Αλβανία και την Π.Γ.Δ.Μ. Το πιο μεγάλο τμήμα της βρίσκεται στην Π.Γ.Δ.Μ. Σ’ εμάς ανήκει μόνο το 22% (~40 τ.χμ.). Έχει υψόμετρο 840 μ.

Η Μικρή Πρέσπα

Η Μικρή Πρέσπα είναι ακριβώς δίπλα στην Μεγάλη, και στα σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας.
Από τα 48,5 τ.χμ. μόνο τα 5 τ.χμ. βρίσκονται στην Αλβανία, ενώ τα υπόλοιπα τα κατέχει η Ελλάδα.

 

Google API - JavaScriptω