kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Greenpeace: Γύρη με τοξικά φυτοφάρμακα συλλέγουν οι μέλισσες και στην Ελλάδα

Συγγραφέας: kantonopou στις 21 Απριλίου, 2014

17958578_Germany_Weather_JPEG_09029.limghandler

Ενα επικίνδυνο κοκτέιλ τοξικών φυτοφαρμάκων περιέχει η γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες από τους ευρωπαϊκούς αγρούς, προειδοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace. 
Η οργάνωση σε έρευνα που διεξήγαγε διαπίστωσε πως δύο στα τρία δείγματα γύρης που συνέλεξαν οι ερευνητές περιείχαν έως και 17 διαφορετικά φυτοφάρμακα! 
Τα χημικά που βρέθηκαν στη γύρη που συλλέχθηκε από κυψέλες προέρχονται από διάφορες κατηγορίες φαρμάκων, όπως εντομοκτόνα, ακαρεοκτόνα, μυκητοκτόνα και ζιζανιοκτόνα. Τα προϊόντα αυτά, όπως καταγγέλλει η οργάνωση, ανήκουν σε μεγάλες αγροχημικές εταιρείες, όπως είναι η Basf, η Syngenta και η Bayer, στα κεντρικά γραφεία της οποίας βρέθηκαν σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, ακτιβιστές της Greenpeace απαιτώντας να σταματήσει να σκοτώνει τις μέλισσες με τα προϊόντα της. 
Κατά την έρευνα «Το φορτίο των μελισσών. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε κηρήθρα γύρης (ψωμί μέλισσας) και γύρη από συλλέκτες γύρης από μελιφόρες μέλισσες (apis mellifera) σε 12 ευρωπαϊκές χώρες», η οποία δημοσιεύθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη, αναλύθηκαν περισσότερα από 100 δείγματα γύρης από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 
Συνολικά ανιχνεύθηκαν 53 χημικές ουσίες, γεγονός που «φωτογραφίζει» το υφιστάμενο αγροτικό μοντέλο της Ευρώπης. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν: 
– υψηλές συγκεντρώσεις διαφορετικών μυκητοκτόνων σε γύρη συλλεγμένη γύρω από αμπελώνες στην Ιταλία
– ευρεία χρήση θανατηφόρων εντομοκτόνων για τις μέλισσες σε γύρη από αγρούς στην Πολωνία
– ανίχνευση DDE (βιοσυσσωρεύσιμο προϊόν αποδόμησης του απαγορευμένου DDT)
– συχνή ανίχνευση στη Γερμανία της ουσίας thiacloprid, η οποία έχει νευροτοξικές ιδιότητες για τα έντομα και ανήκει στα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα. 
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Greenpeace, βρέθηκαν επτά διαφορετικά φυτοφάρμακα σε 10 δείγματα γύρης. 
«Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές εκτίθενται σε ένα κοκτέιλ τοξικών φυτοφαρμάκων, τις συνέπειες των οποίων μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε. Αυτό είναι άλλη μία απόδειξη ότι υπάρχουν δομικά λάθη στο αγροτικό μοντέλο της Ευρώπης που βασίζεται στην ευρεία χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων, τις εκτεταμένες μονοκαλλιέργειες και τον έλεγχο της γεωργίας από εταιρείες κολοσσούς, όπως η Bayer και η Syngenta. Η έρευνά μας αποδεικνύει την ανάγκη για μία ουσιαστική στροφή στη βιώσιμη γεωργία» δήλωσε η υπεύθυνη της εκστρατείας για τις μέλισσες στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Ναταλία Τσιγαρίδου. 
Άλλωστε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), σε έρευνα που είχε κάνει, αναγνώριζε τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στη γνώση μας σχετικά με την υγεία των μελισσών και άλλων επικονιαστών, καθώς και τις επιπτώσεις των χημικών κοκτέιλ, και καλούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη να καλύψουν αυτό το κενό με επιπλέον επιστημονική έρευνα. 
Εκκληση της Greenpeace στην ΕΕ και στον έλληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης 
Λαμβάνοντας υπόψη και αυτή την έρευνα, η Greenpeace καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

* Να επεκτείνει τους περιορισμούς που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ για συγκεκριμένα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες, συγκεκριμένα τα clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam και fipronil, ώστε η χρήση τους να απαγορευτεί πλήρως. 
* Να απαγορεύσει πλήρως όλα τα υπόλοιπα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές (ανάμεσά τους τα chlorpyrifos, cypermethrinκαι deltamethrin). 
* Να εφαρμόσει φιλόδοξα ευρωπαϊκά σχέδια δράσης για την καλύτερη αξιολόγηση των επιπτώσεων των φυτοφαρμάκων στους επικονιαστές και τη μείωση της χρήσης τους. 
* Να ενθαρρύνει την έρευνα και την ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης των ζιζανίων χωρίς τη χρήση χημικών και να προωθήσει την ευρεία εφαρμογή βιώσιμων αγροτικών πρακτικών. 
Η Greenpeace καλεί επίσης τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Αθανάσιο Τσαυτάρη: 
* Να προβεί στην πλήρη απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές. 
* Να προωθήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Μέλισσες, με σκοπό: (1) να παρακολουθείται η υγεία των μελισσών και άλλων επικονιαστών, (2) να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι των φυτοφαρμάκων καθώς και να μειωθεί η χρήση τους, (3) να προωθηθεί η αύξηση της βιοποικιλότητας στη γεωργία και εναλλακτικές, μη χημικές πρακτικές. 
* Να στρέψει τους οικονομικούς πόρους μακριά από την καταστροφική βιομηχανική γεωργία και να προωθήσει τη βιώσιμη γεωργία.
πηγή

Αφήστε μια απάντηση