kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Αχτίδες Ορθοδοξίας στη Σιέρρα Λεόνε και την Γκάμπια

Συγγραφέας: kantonopou στις 23 Μαρτίου, 2012

Έξω από την κλινική των αναπήρων, δωρεά της Αδελφότητάς μας

Με τη χάρη του Θεού και τη βοήθεια των γενναιόδωρων υποστηρικτών μας, ιδίως δε της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, η Ιερά Επισκοπή Σιέρρα Λεόνε αξιώθηκε να δεχθεί την επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

Συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Άκκρας κ. Γεώργιο, ο Πατριάρχης μας έφτασε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στo Αεροδρόμιο της Σιέρρα Λεόνε, όπου τον υποδέχθηκαν με θέρμη εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και ο Δήμαρχος της Πρωτεύουσας Freetown. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως για να του απονείμει το χρυσό κλειδί της πόλης, μια τιμή, που για πρώτη φορά επιφυλάσσεται σε Ορθόδοξο Ιεράρχη.

Την επομένη, ο Πρόεδρος της Σιέρρα Λεόνε Ernest Koroma υποδέχθηκε τον Πατριάρχη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συνομίλησε μαζί του και επαίνεσε ζωηρά το φιλανθρωπικό και αναπτυξιακό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά την τετράχρονη παρουσία της στη Σιέρρα Λεόνε.

Το ίδιο απόγευμα, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το Χωριό των Αναπήρων στο Waterloo. Τον καλωσόρισαν τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι του σχολείου μας, ολόκληρη η κοινότητα των αναπήρων, για τους οποίους φροντίζει η ιεραποστολή, καθώς και οι ιερείς μας. Εκεί, ο Μακαριώτατος ανέπεμψε ευχές, κήρυξε στο πολυπληθές και ενθουσιώδες εκκλησίασμα και τέλεσε τη θεμελίωση του Ιερού Ναού της Αναστάσεως, δωρεάς της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Στη συνέχεια, περιηγήθηκε στο χώρο επισκεπτόμενος την κλινική της Αδελφότητας, τις οικίες των αναπήρων και το εργαστήριό τους.

Την Παρασκευή, τελέστηκε η ιστορική πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, που δεσπόζει στο κέντρο της Freetown. Εκεί ο Πατριάρχης μας χειροτόνησε δύο διακόνους και τέλεσε τη θεμελίωση και τα εγκαίνια του Ιερού Ναού, ενώ ευχαρίστησε την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, που φρόντισε για την ανέγερσή του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος προϋπαντήθηκε με ζητωκραυγές από τους μαθητές και το προσωπικό του Ορθοδόξου Σχολείου της Freetown στο διώροφο Φαλδάμειο μέγαρο,δωρεά της κ. Παναγιώτας Φαλδαμή από την Αθήνα διά της Αδελφότητάς σας, και τέλεσε τα εγκαίνια του κτηρίου.

Το πρωί της Κυριακής, προσήλθε μαζί με το Σεβ. Μητροπολίτη Άκκρας στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό, όπου προεξήρχε της ιεράς μυσταγωγίας και χειροτόνησε δύο νέους πρεσβυτέρους.

Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχη μας στην Ιερά μας Επισκοπή συνεχίστηκε και στη χώρα της Γκάμπιας, όπου έφτασε το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου.

Μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τους Υπουργούς Προεδρίας, Γεωργίας, Οικονομικών και Δημοσίων Έργων, στους οποίους μίλησε για το πνευματικό και φιλανθρωπικό όραμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη χώρα αυτή και την Αφρικανική ήπειρο γενικότερα. Παρακάλεσε μάλιστα την Πολιτεία να παραχωρήσει στο Πατριαρχείο γη για την ανέγερση Καθεδρικού Ναού και άλλων ευαγών ιδρυμάτων προς στήριξη των φτωχών.

Με τη σειρά τους οι Υπουργοί ευχαρίστησαν τον Πατριάρχη, τόνισαν πως για πρώτη φορά Χριστιανός ηγέτης επισκέπτεται την Γκάμπια, μία χώρα κατά 90% μουσουλμανική, και δεσμεύτηκαν πως το συντομότερο δυνατόν θα ανταποκριθούν στο αίτημά του.

Φεύγοντας από την Γκάμπια ο Μακαριώτατος εγκατέστησε τον ιθαγενή π. Μάρκο ως υπεύθυνο για το ξεκίνημα του πρώτου Ιεραποστολικού πυρήνα στη χώρα.

Αρχιμανδρίτης Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος
Πατριαρχικός Επίτροπος

Χειροτονία 2 διακόνων στον Ι. Ν. Αγ. Ελευθερίου, δωρεά της Αδελφότητας

http://ierapostoles.gr/2012/03/

Αφήστε μια απάντηση