kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς,Ο δίκαιος Ιωσήφ.

Συγγραφέας: kantonopou στις 26 Δεκεμβρίου, 2011

Πρέπει κάνεις να φοβάται τον Θεό μάλλον, παρά τους ανθρώπους, και πρέπει να υπακούει τον Θεό μάλλον, παρά τους ανθρώπους. Αυτό είναι το δίδαγμα από τη ζωή του Δικαίου Ιωσήφ, του Μνήστορος και προστάτη της Παναγίας Θεοτόκου Μαρίας.

Ο Ιωσήφ έζησε στο μεταίχμιο του περάσματος από τον Νόμο στη Χάρη και υπήρξε πιστός στο Νόμο μέχρι να εμφανιστεί η Χάρις. Όταν εμφανίστηκε η καινή Χάρις του Θεού, εκείνος την εμπιστεύτηκε.

Υπακούοντας στο γράμμα του Νόμου, ο Ιωσήφ θέλησε να απομακρύνει τη Μαρία (εβουλήθη λάθρα απολύσαι αυτήν), όταν εκείνη συνέλαβε τον Σωτήρα του κόσμου στο πανάσπιλο σώμα της. Αφ’ ης στιγμής όμως άγγελος Κυρίου του ανήγγειλε ότι η σύλληψη και κυοφορία της Μαρίας ήταν εκ Πνεύματος Αγίου (το γαρ εν αυτή γεννηθέν εκ Πνεύματος έστιν Αγίου – Ματθ. 1, 20), εγκατέλειψε την πρόθεσή του και δεν απομάκρυνε τη Μαρία, αλλά εποίησεν ως προσέταξεν αυτώ ο άγγελος Κυρίου. Δεν αποφάσισε από μόνος του, αλλά υπάκουσε στο θέλημα του Θεού! Κατά συνέπεια ο Θεός τον αξίωσε μεγάλης δόξας, τόσο επί γης όσο και στον ουρανό. Αθόρυβα και εν τω κρύπτω υπηρετούσε τον Θεό και ο Θεός φανερά τον δόξασε. Όχι μόνον αυτός αξιώθηκε της Βασιλείας του Θεού, αλλά επίσης και οι υιοί και οι θυγατέρες του.

Αλήθεια, ποιός πατέρας θα επιθυμούσε κάτι περισσότερο από το να γίνει ο γιός του απόστολος του Χριστού! Μάλιστα ο Ιωσήφ είχε δύο γιους που έγιναν απόστολοι.

Έτσι λοιπόν δοξάζει ο Θεός αυτούς που Τον σέβονται και Τον υπακούουν.

Πανθαύμαστε Κύριε, Θεέ του δικαίου Ιωσήφ, πρέσβευε και υπέρ ημών των αμαρτωλών, ώστε να αγαπήσουμε τη δικαιοσύνη Σου και να φοβόμαστε μόνον Εσένα!

Σοι πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

(Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Ο Πρόλογος της Αχρίδος» – Δεκέμβριος, εκδ. Άθως) Θησαυρός Γνώσεων και Ευσεβείας

Αφήστε μια απάντηση