kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Το καθήκον μας απέναντι στην ιστορία

Συγγραφέας: kantonopou στις 31 Ιουλίου, 2011

Είναι καθήκον κάθε σωστού ανθρώπου να παίρνει θέση απέναντι στην ιστορία και μάλιστα σε περιόδους εκτάκτων αναγκών και τραγικών καταστάσεων, όπως εξελίσσεται και η σημερινή.

* Του Αρχιμ. Τιμόθεου Κ. Κιλίφη

Αλλά, για να την πάρει αυτή τη θέση, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γνωρίζει την ιστορία, να την έχει μελετήσει ενδελεχώς.

Και αν αυτό πρέπει να ισχύει για κάθε σωστό πολίτη, πολύ περισσότερο ισχύει για τους ηγέτες του λαού. Εν προκειμένω, θα έπρεπε αυτοί που μας κυβερνούν, να εγνώριζαν ουσιαστικά την ιστορία της χώρας μας.

Δυστυχώς όμως, η όλη ζωή και στάση τους αποδεικνύουν το αντίθετο, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, που όμως δεν αναιρούν, αλλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Οι ηγέτες μας λοιπόν, σήμερα, παρασάγκας απέχουν από την ουσία της Ελληνικής Ιστορίας. Υπογραμμίζω τη λέξη ουσία, γιατί η παπαγαλιστί γνώση της ιστορίας δεν ωφελεί σε τίποτε. Αντιστρόφως, βλάπτει σε πολλά. Μόνον η ενδελεχής εμβάθυνση σ’ αυτήν φέρει αγαθά και ευτυχία, όπως μας λέει και ο Ευριπίδης: «όλβιος έσχεν της ιστορίας μάθησης».  Και ο Πολύβιος μας υπογραμμίζει, ότι «η ωφέλεια της μελέτης της ιστορίας συνίσταται στην ανακάλυψη των αιτιών που προσδιορίζουν τα γεγονότα και τον ειρμό τους». Ο δε φιλέλληνας Σατωμπριάν διακηρύσσει, ότι: «η Αρχαία Ελληνική Ιστορία είναι ένα ποίημα».  Αλλά και ο Λαμαρτίνος τονίζει, ότι «η ιστορία διδάσκει τα πάντα, ακόμα και το μέλλον». Και είναι γεγονός, ότι η μελέτη της ιστορίας αποτελεί για κάθε νέα γενεά την σταθερότερη πυξίδα και τον φωτεινότερο προβολέα για το σωστό δρόμο της προς το μέλλον!

Εάν όντως, λοιπόν, εγνώριζαν τα βάθη της ιστορίας μας οι κυβερνώντες, δεν θα διέπρατταν τόσα λάθη και εγκλήματα κατά συρροήν.

Αντίθετα, θα ενεπνέοντο από τα ένδοξα, θετικά γεγονότα, τα οποία θα ώφειλαν να μιμούνται και να αποφεύγουν επιμελώς τα καταστροφικά. Π.χ. διχόνοιες, αδικίες, αντινομίες, διαφθορά και τόσα άλλα φαύλα, που οδηγούν τον τόπο σε συμφορά.

Ανάγκη, λοιπόν, κατεπείγουσα άμεσης αλλαγής πολιτικών ηγετών, οι οποίοι θα κατέχουν στην ουσία της την ιστορία της Ελλάδας και τον τρόπο εξαγωγής της και από τη σημερινή τραγωδία της.

Μόνον έτσι θα αποδείξουμε, τόσον οι ηγέτες μας, όσο και εμείς που τους εκλέγουμε, ότι κατέχουμε υπεύθυνη και σωστική θέση έναντι της ιστορίας μας και όχι τραγελαφική και καταστροφική.

Προς τη θετική και σωστική κατεύθυνση προσπαθώ να τείνουν πάντοτε –κατά συνείδησιν– και οι δικές μου διαμαρτυρίες, με το γραπτό ή προφορικό μου λόγο, επιτελώντας έτσι το καθήκον μου ως ενεργός και υπεύθυνος πολίτης της χώρας μου!

kilifis.gr

Αφήστε μια απάντηση