kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Ο Πατριάρχης Μόσχας επιπλήττει το Δικαστήριο του Στρασβούργου

Συγγραφέας: kantonopou στις 17 Δεκεμβρίου, 2009

ro1.jpg Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, πιστεύει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των πιστών.

Συγκεκριμένα ο Πατριάρχης Κύριλλος, σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον νεοεκλεγέντα γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thorbjørn Jagland μεταξύ άλλων τονίζει: «η φετινή επέτειος των 60 χρόνων είναι μια ευκαιρία για έντονο προβληματισμό σχετικά με το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων του τώρα, αλλά και τις προοπτικές για το μέλλον».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει ανάγκη για πλήρη προστασία της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον σύγχρονο κόσμο», συνεχίζει ο Πατριάρχης Μόσχας.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, στην επιστολή του υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια, «η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να κατανοήσει την κοσμική έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να εξετάσει υπό το φως του Χριστιανικού δόγματος την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Το αποτέλεσμα ήταν η έγκριση το 2008, στη Σύνοδο των Επισκόπων της Ρωσικής Εκκλησίας, του εγγράφου οι «Βασικές αρχές της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Πατριάρχης Μόσχας, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, «θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού, το οποίο απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα».«Κατά την άποψη μας, το Δικαστήριο μερικές φορές χρησιμοποιεί διαφορετικές ερμηνείες των ατομικών δικαιωμάτων, εις βάρος των συλλογικών δικαιωμάτων των παραδοσιακών θρησκευτικών οργανώσεων, που έχουν ρίζες στην ιστορία και το πολιτισμό των ευρωπαϊκών λαών», αναφέρει ακόμη στην επιστολή του ο Πατριάρχης.

Ακόμη τονίζει: «Εδώ είναι μια ανάγκη για μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με τα ζητήματα και την πρακτική δικαστηρίων στα οποία οι κοσμικοί νόμοι εισάγουν τον τομέα του κανονικού νόμου και των ηθικών και πνευματικών αιωνόβιων παραδόσεων των ευρωπαϊκών λαών».

Επίσης, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, αναφέρει: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η αδιαφορία των ηθικών πτυχών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι γεμάτη με την υπονόμευση της αρχής της ίδιας της έννοιας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, που έχει γίνει ένα από τα επιτεύγματα στη σύγχρονη ιστορία».

«Ελπίζουμε, ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα επιταχύνει τις προσπάθειές του προς την εφαρμογή της πρότασης που έχει γίνει επανειλημμένα με τα εργαλεία οργάνωσης Συμβουλίου της Ευρώπης, για μόνιμη και συστηματική συνεργασία με τις θρησκευτικές οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν τις κύριες ευρωπαϊκές θρησκευτικές παραδόσεις», ανέφερε κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Να σημειωθεί, ότι την επιστολή του Πατριάρχη παρέδωσε χθες στο γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ευρώπη π. Φιλάρετος Μπουλέκοφ.

Τέλος, συζητήθηκε μια επικείμενη συνάντηση αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο. 

Πηγή:http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3715

Αφήστε μια απάντηση