kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Η Ουκρανία λέει όχι στο χωρισμό από τη Ρωσική Εκκλησία

Συγγραφέας: kantonopou στις 2 Δεκεμβρίου, 2009

5ti1.jpg  Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία διατηρεί τη θέση της που αφορά το κανονικό καθεστώς της, το καθοριζόμενο στον Καταστατικό Χάρτη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το οποίο υιοθετήθηκε από την Τοπική Σύνοδο της 28ης Ιανουαρίου 2009.

“Πιστεύουμε ότι όποια αναθεώρηση του υπάρχοντος κανονικού καθεστώτος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν είναι καλό για την εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας. Για τον λόγο αυτό υπενθυμίζουμε στο ποίμνιό μας, ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι Αυτοκέφαλο Τμήμα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με τα δικαιώματα ευρείας αυτονομίας, όπως καθαρά δηλώνεται στον Καταστατικό Χάρτη της Ρωσικής Εκκλησίας”, αναφέρει η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην απόφασή της.Επίσης, στην απόφαση μεταξύ άλλων αναφέρεται, ότι η Ουκρανική Εκκλησία είναι ενωμένη με το “Εις μιαν Αγίαν Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν”, με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

“Η Εκκλησία μας είναι ενωμένη με την Παγκόσμια Ορθοδοξία και συγκεκριμένα μέσα από δεσμούς κανονικούς, αλλά και δεσμούς αφοσίωσης με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία”, συνεχίζει η απόφαση της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ακόμη, η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Εκκλησίας πιστεύει ότι το παρόν καθεστώς της “είναι ευνοϊκότερο για την πληρότητα της σωτηριολογικής αποστολής της, στο σύγχρονο Ουκρανικό Κράτος”.

Τέλος, η Συνοδική απόφαση αναφέρει ότι σκοπός του διαλόγου της Ουκρανικής Εκκλησίας, με τις μη κανονικές Εκκλησιαστικές ομάδες “δεν είναι η επιθυμία να αποσχιστούμε από την πλήρη κοινωνία με την Ρωσική Εκκλησία, αλλά η επιθυμία να επανασυγκροτήσουμε την ενότητα της Εκκλησίας”.

Πηγή:http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3590&Itemid=1

Αφήστε μια απάντηση