kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Θεολογική παιδεία και εκκλησιαστική αγωγή

Συγγραφέας: kantonopou στις 23 Νοεμβρίου, 2009

132.jpgΟμιλητής σε δυο διαλέξεις που διοργανώθηκαν στα Τρίκαλα ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών

Τα Τρίκαλα επισκέφτηκε χθες το πρωί ο γνωστός ανά το πανελλήνιο και όχι μόνο, πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών. Ο παπα-Γιώργης Μεταλληνός μίλησε αρχικά στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων, προς τους θεολόγους των Τρικάλων και της Καρδίτσας ενώ το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων πραγματοποίησε ομιλία που διοργάνωσε το παράρτημα Τρικάλων της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων.

Ειδικότερα στην διάρκεια της πρωινής εκδήλωσης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του σχολικού συμβούλου θεολόγων κ. Παναγιώτη Τσιακούμη, ο πατήρ Μεταλληνός, ανέλυσε το θέμα της Θεολογικής παιδείας και της εκκλησιαστικής αγωγής. Μιλώντας δεν παρέλειψε να προσδιορίσει τη ταυτότητα του θεολόγου στο σχολείο, στην κοινωνία και ειδικότερα σε σχέση με την Εκκλησία, εννοώντας το εκκλησιαστικό Σώμα και όχι μόνο τον επίσκοπο.

Ο ίδιος κατά την παρουσία του στα Τρίκαλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιο που τον ευλόγησε να έρθει στην περιοχή μας, για την ανάπτυξη ενός γόνιμου διάλογου με τον θεολογικό κόσμο.

«Ορθοδοξία και αγιότητα»

«Ορθοδοξία και αγιότητα» ήταν το θέμα της δεύτερης απογευματινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων. Απευθυνόμενος, ο πατήρ Μεταλληνός στους θεολόγους, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, προσδιόρισε το μέγεθος της αγιότητας και τη θέση που έχει η αναπτύξει Ορθόδοξη Εκκλησία. Παράλληλα στάθηκε στις προϋποθέσεις ανακήρυξης των Αγίων στην Εκκλησία.

«Συνήθως χαρακτηρίζουμε κάποιον Άγιο, επειδή είναι καλός άνθρωπος. Αυτό που ισχύει στην παράδοση και Χριστιανική πίστη είναι κάτι διαφορετικό. Άλλο καλός άνθρωπος κι άλλο χριστιανός. Αγιότητα δεν είναι η ηθικότητα. Η Αγιότητα, προηγείται της ηθικότητας, είναι η πλήρωση του ανθρώπου με την άντληση, ενέργεια και χάρη του Θεού από την οποία παράγεται και το ορθόδοξο ήθος», σημείωσε ο πατήρ Μεταλληνός.

Η ΕΡΕΥΝΑ 19 Νοεμβρίου 2009, αρ. φύλλου 15358,   σελίδα 20  

Αφήστε μια απάντηση