kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Δραστηριότητες του Ορφανοτροφείου κοριτσιών στο Bakeswar Δυτικής Βεγγάλης. Ιεραποστολική επίσκεψη του Μητροπολίτη Χονγκ Κονγκ στους Ορθοδόξους του Πακιστάν.

Συγγραφέας: kantonopou στις 17 Αυγούστου, 2009

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ινδίας βρίσκεται πάντα μέσα στις καρδιές μας, μετά τις απίστευτες ταλαιπωρίες που υπέστη για πολλά χρόνια. Προσευχόμαστε στο Θεό να βρεθεί κάποιος Ορθόδοξος ιεραπόστολος να βοηθήσει το έργο της μοναχής Νεκταρίας.Σας παρακαλούμε να προσφέρετε από το περίσσευμα ή το υστέρημα της καρδιάς στα κορίτσια του ορφανοτροφείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ινδία. Διαβάστε την επιστολή του Μητροπολίτη Χονγκ Κονγκ κ. Νεκταρίου από την ιστοσελίδα του Ιερ. Συνδέσμου ” Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός”. 

Δραστηριότητες του Ορφανοτροφείου κοριτσιών στο Bakeswar Δυτικής Βεγγάλης στην Ινδία

Φανταστείτε ότι παρακολουθείτε τη ζωή ενός μικρού κοριτσιού να τελειώνει βίαια από ασφυξία ή δηλητηρίαση, μερικές φορές αμέσως μετά τη γέννησή του. Φανταστείτε τώρα ότι αυτό το μικρό κορίτσι είναι, ή ήταν, η μικρότερή σας αδελφή. Εσύ, ένα αγόρι, έχεις το δικαίωμα να μεγαλώσεις και να παίρνεις αποφάσεις για τον εαυτό σου. Για τη μικρότερή σου αδελφή οι αποφάσεις ελήφθησαν πριν της δοθεί μία ευκαιρία. Σενάριο νοσηρής φαντασίας; Δυστυχώς όχι. Είναι μια τραγική πραγματικότητα στη μακρινή Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας.

Παρά τα βήματα προόδου που σημειώνει σε πολλούς τομείς η Ινδία, η βρεφοκτονία κοριτσιών παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα για την παραδοσιακή ινδική κοινωνία, όπου τα αγόρια προτιμούνται από τα κορίτσια. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να «ξεφορτώνονται» τα κορίτσια είναι συχνά βάναυσες και απάνθρωπες. Μερικές φορές οι αποτρόπαιες αυτές πράξεις αποδίδονται στη σκληρή φτώχεια. Οι γονείς, φτωχοί οι ίδιοι, δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, ιδιαίτερα τα «δαπανηρά» κορίτσια. Σχεδόν τα μισά από τα παιδιά που γεννιούνται στη Δυτική Βεγγάλη είναι λιποβαρή. Σχεδόν το 10% πεθαίνει πριν από την ηλικία των 5 ετών. Εάν είναι τυχερά και φτάσουν στη σχολική ηλικία, διδάσκονται από πενιχρά αμειβόμενους δασκάλους, με αναλογία 1 δάσκαλος ανά 54 μαθητές. Το Πανεπιστήμιο είναι πολυτέλεια, ειδικά για τις γυναίκες. Τό επιθυμητό γι’ αυτές είναι να παντρευτούν και να δημιουργήσουν οικογένεια σε νεαρή ηλικία. Άλλωστε στις περιοχές αυτές αν μία γυναίκα είναι ανύπαντρη μετά τα εικοσιπέντε της χρόνια τότε θεωρείται «γεροντοκόρη» και σίγουρα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην εξεύρεση συζύγου!

Η βρεφοκτονία και άλλες αποκρουστικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τον αριθμό των κοριτσιών δεν έχουν όρια για τις φτωχές οικογένειες. Νέες τεχνολογίες, όπως είναι οι προγεννητικοί υπέρηχοι επιτρέπουν στις εύπορες οικογένειες να διακόψουν μία εγκυμοσύνη. Σε πολλές κλινικές, οι παράνομες και συστηματικές εκτρώσεις κοριτσιών είναι συνήθης πρακτική. «Αν έχεις δύο κόρες, τότε έχεις αμαρτήσει στην προηγούμενη ζωή σου», λέει μία λαϊκή ρήση, αλλά «με ένα γιο, η γενιά σου θα πολλαπλασιαστεί και θα είσαι ασφαλέστερος στα γηρατειά σου». Η Ινδία, η χώρα που προβλέπεται να είναι η πολυπληθέστερη του κόσμου έως το 2020, σήμερα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα με την αναλογία ανδρικού και γυνακείου πληθυσμού.

Η Ινδική κοινωνία και ο Ινδικός πολιτισμός δεν αμαυρώνονταν πάντοτε από τέτοιου είδους νοσηρά φαινόμενα. Οι γυναίκες είχαν θέσεις υψηλού σεβασμού και θαυμασμού στην αρχαία Ινδία. Πολύ αργότερα, με τη διαστρέβλωση των θρησκευτικών ιερών κειμένων, η παρουσία των γυναικών στις τοπικές κοινωνίες απαξιώθηκε. Κοινωνικές πληγές, όπως το σύστημα της προίκας, ένα πρόβλημα-μαμούθ που επιβαρύνει τους γονείς του νεογέννητου κοριτσιού, υπήρξαν καταστρεπτικές για τα δικαιώματα, ακόμα και για την ύπαρξη των γυναικών της Ινδίας.

Το 1999, η Φιλανθρωπική Οργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής, νομικά αναγνωρισμένη ως ινδική μη-κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα την Καλκούτα, ίδρυσε ένα Ορφανοτροφείο Κοριτσιών στο Bakeswar για να ανταποκριθεί σε μερικά από τα πολλά πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νεογέννητα κορίτσια και οι γονείς τους που ζουν στην επαρχία της Δυτικής Βεγγάλης. Το Ορφανοτροφείο Κοριτσιών που έχει δυναμικότητα 200 θέσεων φιλοξενεί σήμερα 110 κορίτσια, ηλικίας 4-16 ετών.

Τα κορίτσια του Ορφανοτροφείου σιτίζονται καθημερινά με θρεπτικά και υγιεινά γεύματα 5 φορές την ημέρα. Λειτουργεί ιατρείο και οδοντιατρική κλινική.

Παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση και τα κορίτσια φοιτούν σε ιδιωτικά αγγλικά ή ινδικά σχολεία. Σχολικά είδη, βιβλία και στολές χορηγούνται δωρεάν. Για να ενισχυθούν περαιτέρω και να υποστηριχθούν οι σπουδές τους, γίνεται επιπλέον καθημερινή διδασκαλία στο Ορφανοτροφείο. Δάσκαλοι προσλαμβάνονται για να διδάξουν Μπενγκάλι, Αγγλικά, Μαθηματικά, Η/Υ και χορό. Αυτή η έξτρα βοήθεια, μαζί με τη σκληρή δουλειά των δασκάλων και των κοριτσιών, έφερε πλούσια αποτελέσματα: τα κορίτσια του ορφανοτροφείου μας είναι σχεδόν πάντα στο κορυφαίο 20% των μαθητών της τάξης τους.

Παραδοσιακοί ινδικοί χοροί και μουσική διδάσκονται στα κορίτσια του Ορφανοτροφείου. Τα κορίτσια αγαπούν να δίνουν παραστάσεις. Κατά τη διάρκεια του σχολείου και των εορταστικών εκδηλώσεων, τα περισσότερα κορίτσια συμμετέχουν σε κλασικό χορό, τραγούδι και θεατρικές παραστάσεις.

Σε ατμόσφαιρα βασισμένη στην κοινωνικότητα και στο καλά οργανωμένο καθημερινό πρόγραμμα, τα κορίτσια δουλεύουν, παίζουν και μεγαλώνουν μαζί. Μαθαίνουν να δουλεύουν σαν ομάδα και να είναι δημιουργικές, και αυτόνομα σκεπτόμενες. Σεβασμός, αλτρουισμός και αγάπη χωρίς όρους είναι οι αξίες που χαρακτηρίζουν την κοινότητα του Ορφανοτροφείου Κοριτσιών.

Τα αθώα χαμόγελα και τα χαριτωμένα πρόσωπα των παιδιών του Ιδρύματος μπορούν να συγκριθούν μόνο με την αγάπη και τη χαρά που χαρίζουν οι εθελοντές, οι οποίοι προσφέρουν το χρόνο τους ή την οικονομική τους υποστήριξη στα κορίτσια. Χωρίς τις προσπάθειές τους και την αρωγή τους, τα 110 κορίτσια που είναι προορισμένα να κάνουν τη διαφορά για τις γυναίκες στην ινδική κοινωνία μπορεί να είχαν την ίδια ζοφερή μοίρα, όπως χιλιάδες άλλα νεογέννητα κορίτσια της Ινδίας κάθε χρόνο.

Υπεύθυνη γιά την λειτουργία του Ορφανοτροφείου είναι η Μοναχή Νεκταρία Παραδείση, η οποία καθημερινά εκδαπανάται με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση. Καί βέβαια επαναλαμβάνουμε ότι η οικονομική στήριξη του Ορφανοτροφείου γίνεται δυνατή αποκλειστικά από τις ευγενείς δωρεές των φίλων της Ιεραποστολής. Ο Κύριός μας ας ευλογεί πλουσιοπάροχα τούς κόπους όσων εθελοντικά εργάζονται στο Ορφανοτροφείο μας και όσους το στηρίζουν οικονομικά από το υστέρημά τους.

Ο Χόνγκ Κόνγκ Νεκτάριος

( http://www.iersyn.gr/news45.html )

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να προσφέρουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ινδίας, ας στείλουν την αγάπη τους μέσω του Ιεραποστολικού Συνδέσμου ” Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός” Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες ΕΔΩ και ΕΔΩ. 

O πόνος μας είναι μεγάλος, γιατί δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να δημιουργήσουμε και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Ινδία και σε άλλες χώρες, μέσω της Ορθόδοξης Ιεραποστολής, για τα παιδιά του κόσμου, κορίτσια και αγόρια.

Σας παρακαλούμε να προσεύχεστε να βρεθούν και άλλοι δωρητές για τα προγράμματα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής σε πάνω από 80 χώρες. Και εσείς μπορείτε να ενημερώσετε και άλλους για το έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής. Ο αληθινός Θεός , δια πρεσβειών της Παναγίας μας και όλων των Αγίων, να σας ανταποδίδουν εκατονταπλασίονα πνευματικά αγαθά.

July 20-26,Visit of Metropolitan Nektarios in Pakistan

On July 20-26, His Eminence Metropolitan Nektarios of Hong Kong and Southeast Asia visited the Orthodox Community in Lahore, Pakistan.

During his visit in Pakistan Metropolitan Nektarios had the opportunity to visit the Greek Ambassador in Islamambad, to serve the Divine Liturgy and the Holy Sacraments of Baptism and Chrismation in Lahore, to discuss with the Orthodox faithful about the problems that they are facing.

In Pakistan the Orthodox Metropolitanate of Hong Kong and Southeast Asia has 1 Priest and 1 Orthodox Community in Lahore. In Lahore we need a building to house the Church. We use as Orthodox Chapel the house of the Orthodox Priest. The Orthodox Community in Pakistan needs support!

August 11, Orthodox Vacation Bible School 2009

Saint Luke Orthodox Cathedral holds a Vacation Bible School from 13.00-17.00 p.m.August 11-14.

On Tuesday, August 11, the Orthodox Vacation Bible School started with the blessing of Metropolitan Nektarios. The main theme is “The lives of the Saints”, featuring daily emphasis on the life of Theotokos, the Mother of God. During the week the event will feature stories, songs, crafts, games.

( http://www.omhksea.org/13.html )

Μπορείτε να προσφέρετε στη Ορθόδοξη κοινότητα του Πακιστάν, μέσω της Μητρόπολης Χονγκ Κονγκ. Πληροφορίες ΕΔΩ. Μπορείτε να προσφέρετε και μέσω της ΜΚΟ Φίλοι της Ορθόδοξης Μητρόπολης Χονγκ Κονγκ που εδρεύει στην Αθήνα. Πληροφορίες ΕΔΩ.  

Πηγή:http://ierapostoli.wordpress.com/2009/08/13/orfana_india/#more-3614

Αφήστε μια απάντηση