kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Θεολόγοι στα δημοτικά.

Συγγραφέας: kantonopou στις 30 Μαρτίου, 2009

kougbg1.jpgΔηλώσεις του κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ στο Ρ/Σ της Ι.Μ. Λαρίσης.

  

Τη άποψή του περί επιτακτικής ανάγκης διορισμού θεολόγων καθηγητών για την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα δημοτικά σχολεία, διετύπωσε και ανέλυσε ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Παιδαγωγικής κ. Ιωαν. Κογκούλης, μιλώντας τη περασμένη Παρασκευή, 27/3/2009 και ώρα 6 μ.μ. στην εκπομπή «Θεολογία και Κοινωνία» της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας (96,3 FM) και στον δημοσιογράφο – θεολόγο κ. Χάρη Ανδρεόπουλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα σχετικό δημοσίευμα υπήρχε και στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας (27/3/09, σελ. 12).


Ο κ. Κογκούλης ανέφερε ότι η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ είναι διατεθειμένη να συμβάλλει στη περαιτέρω ακαδημαϊκή αναβάθμιση των αποφοίτων της και γι΄αυτό το σκοπό προωθεί τη ίδρυση επιμορφωτικών τμημάτων “Δια Βίου Εκπαίδευσης” για υπηρετούντες στη Β/βάθμια εκπαίδευση θεολόγους καθηγητές, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να ιδρυθούν αντίστοιχα τμήματα κατάρτισης και επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς της Α/βάθμιας εκπαίδευσης (δασκάλους) που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών (στα Δημοτικά).


Στην ίδια εκπομπή, επανέλαβε το αίτημά του για αναστολή της ισχύος των εγκυκλίων για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά που εξέδωσε το Υπ. Παιδείας το καλοκαίρι. Ενημέρωσε μάλιστα τους ακροατές ότι το αίτημα αυτό έχει θέσει στον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Υπουργού ήδη στη συνάντηση που είχε μαζί του το Φεβρουάριο.


(Πληροφορίες από:
http://theologylar.blogspot.com/2009/03/blog-post_28.html

Στην Επιστολή του ο κ. Κογκούλης ανέφερε ότι:


Επειδή φαίνεται πως σημαντικός ίσως αριθμός δασκάλων δεν επιθυμεί να διδάξει το μάθημα των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση..


Επανέρχομαι

σε πρόταση που επανέλαβα τελευταία πολλές φορές και απευθύνω σε σας το αίτημα να ενεργήσετε ώστε το μάθημα των Θρησκευτικών, το μόνο που απέμεινε, όπως φαίνεται, να εκφράζει την Ελληνορθόδοξα προσανατολισμένη Παιδεία μας, να διδάσκεται στο Δημοτικό Σχολείο:


α. Από Θεολόγους εκπαιδευτικούς εξειδικευμένους προς τούτο στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και


β. Η δίωρη διδασκαλία του να επεκταθεί σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, όπως συμβαίνει σε αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης(πχ Γερμανία, Κύπρο κλπ).


Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να επισημάνω, ότι δεν είναι δυνατόν ο Ελληνικός λαός να ανέχεται την σαφώς διαφαινόμενη τάση και επιθυμία μιας δυναμικής μειοψηφίας να αποχρωματίσει την Παιδεία μας σταδιακά και να την αποκόψει από τις ρίζες της.


Τελειώνοντας, επαναλαμβάνω εκ νέου την έκκλησή μου να αναστείλετε τη ισχύ των τριών εγκυκλίων των σχετικών με το μάθημα των Θρησκευτικών και να ζητήσετε την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

 

Αναδημοσίευση από:http://aktines.blogspot.com/2009/03/blog-post_1981.html

Αφήστε μια απάντηση