kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Καταστρέφουν το δάσος Μαυροπηγής

Συγγραφέας: kantonopou στις 24 Φεβρουαρίου, 2009

Μπήκαν χωρίς άδεια και κατέστρεψαν τμήμα του πανέμορφου δάσους της Μαυροπηγής Κοζάνης. Τα συνεργεία της ΔΕΗ προκαλούν ?για μία ακόμη φορά? την τοπική κοινωνία. Η ενέργειά τους να κόψουν άγνωστο αριθμό δέντρων στο δάσος της Μαυροπηγής προκάλεσε την αντίδραση της Νομαρχίας Κοζάνης, η οποία επέβαλε στην Επιχείρηση πρόστιμο 40.000 ευρώ.


Το δάσος της Μαυροπηγής εκτείνεται σε περίπου 500 στρέμματα και αποτελεί το φυσικό φράγμα μεταξύ του ομώνυμου οικισμού και του ορυχείου Δυτικού Πεδίου της ΔΕΗ.


Η Επιχείρηση σχεδιάζει την επέκταση του Πεδίου «εξαφανίζοντας» το δάσος και προωθώντας τη μετεγκατάσταση του οικισμού. Κατέθεσε σχετικό αίτημα επέκτασης του ορυχείου προς το δάσος, το οποίο ενέκρινε -υπό προϋποθέσεις- το Δημοτικό Συμβούλιο Πτολεμαΐδας.


Ομως, η απόφαση για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να έχει και την υπογραφή του νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή. «Εγώ δεν έχω υπογράψει καμία τέτοια απόφαση. Δεν έχει έρθει καν στο γραφείο μου η εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαΐδας. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τη ΔΕΗ να μπει στο χώρο του δάσους και να ξεριζώσει άγνωστο αριθμό δέντρων δρυός», είπε ο νομάρχης στον ΕΤ.


Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η παρανομία της ΔΕΗ, κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας της νομαρχίας προχώρησε σε αυτοψία διαπιστώνοντας την περιβαλλοντική καταστροφή. Η νομαρχία ζήτησε εξηγήσεις από την Επιχείρηση. Σύμφωνα με τον κ. Δακή, η ΔΕΗ δεν αρνήθηκε το γεγονός.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο νομάρχης επέβαλε το πρόστιμο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει δικαίωμα να επιβάλλει για περιβαλλοντικές παραβάσεις πρόστιμο έως 60.000 ευρώ.


«Τώρα η Επιχείρηση είτε θα πληρώσει το πρόστιμο είτε θα προσφύγει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και έπειτα στα Διοικητικά Δικαστήρια», ξεκαθάρισε ο κ. Δακής.


Να σημειωθεί ότι το δάσος αποτελεί μία «όαση» στο μαύρο τοπίο του λιγνίτη αλλά και τον μοναδικό «πνεύμονα πρασίνου» για τους 600 κατοίκους του χωριού. «Η ομόθυμη απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για σεβασμό της κείμενης νομοθεσίας από πλευράς ΔΕΗ αποτελεί μη διαπραγματεύσιμο όρο», κατέληξε ο νομάρχης Κοζάνης.

 

Πηγή http://www.e-tipos.com/newsitem?id=77301 

Αφήστε μια απάντηση