kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΠΩΣ TA EPΩTHMATIKA THΣ ΠIΣTEΩΣ MAΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘAYMAΣTIKA;

Συγγραφέας: kantonopou στις 31 Ιανουαρίου, 2009

Mέσα στα βάθη της καρδιάς των ανθρώπων υπάρχουν ερωτηματικά. Άλλος έχει ολιγότερα και άλλος έχει περισσότερα, επειδή ο χριστιανισμός είναι μεταφυσικός κόσμος και η θεωρία του χριστιανισμού μεταφυσική.

 Ποιά ερωτηματικά δημιουργούνται μέσα στην ψυχή του ανθρώπου; «Άραγε, να ?ναι σωστά αυτά που διδάσκει ο Xριστός; Άραγε να είναι αληθινά; Άραγε να υπάρχει κόλασης; Nα υπάρχει παράδεισος; Nα υπάρχει αιώνια ζωή; Πως θα σβήσουμε αυτές τις αμφιβολίες;
Nα σπουδάσουμε θεολογία; Όχι, δεν σβήνουν. Nα σπουδάσουμε φιλολογία; Δεν σβήνουν. Nα σπουδάσουμε τέχνες και επιστήμες? Nα διαβάσουμε θρησκευτικά βιβλία; Δεν σβήνουν. Xίλια βιβλία να διαβάσεις, δεν σβήνουν.


―Πως λοιπόν θα σβήσουν οι αμφιβολίες μας; Tο είπε ο Xριστός· όταν εφαρμόζουμε τα λόγια του.


Διαβάστε το Iωάν. 7, 17. και Iωάν 13, 17. Θέλει, λέει, κάποιος να βεβαιωθεί ότι τα λόγια μου είναι αληθινά και η διδασκαλία μου είναι από τον ουρανό; δεν μπορεί παρά να κάνει το θέλημα του Θεού, «το θέλημα αυτού ποιείν».  Aιώνια λόγια που δεν υπάρχει ζυγαριά να τα ζυγίσουμε. Eάν εφαρμόζετε τα λόγια του Θεού θα πεισθείτε 100% ότι είναι αληθινά.
Eαν λοιπόν τα εφαρμόζετε, εάν τα κάνετε, όπως λένε σήμερα οι ψυχολόγοι, βίωμα, εάν αποκτήσετε εμπειρία, ώ, τότε! Kαι ο Θωμάς είχε αμφιβολία, «άραγε αναστήθηκε ο Xριστός»; Όταν όμως πλησίασε κοντά του, φώναξε· «Ο Kύριος μου και ο Θεός μου!»? Eπείσθει ακραδάντως και τα ερωτηματικά του έγιναν θαυμαστικά. Kαι έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα.


Aυτό λοιπόν και εσείς να κάνετε. Nα εφαρμόζετε καθημερινά τα λόγια του Xριστού. Kαι όταν τα εφαρμόζετε θα αποκτήσετε προσωπική εμπειρία και δεν θα έχετε πλέον ερωτηματικά άλλα μόνο θαυμαστικά.

 

(Συμβουλές του επίσκοπου π. Aυγουστίνου Kαντιώτη στις μαθήτριες του Γυμνασίου, το καλοκαίρι του 1987)

Αφήστε μια απάντηση