kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Καβγάς πριν το διάλογο για το νέο Λύκειο

Συγγραφέας: kantonopou στις 31 Ιανουαρίου, 2009

  AUDIO

Ο Θάνος Βερέμης και ο Γιώργος Μπαμπινιώτης μιλούν στον City 99,5 για το διάλογο για την παιδεία

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξετάσεις με… δόσεις

 

Αντί «αγώνων ρητορικής», το τραπέζι του διαλόγου για το νέο Λύκειο, πριν προλάβουν να καθίσουν οι προσκεκλημένοι, φιλοξενεί «αγώνα πάλης» μεταξύ των κ.κ. Βερέμη και Μπαμπινιώτη.
Συνέχεια στη δημόσια αντιπαράθεσή τους έδωσε χθες το πρωί από τη συχνότητα του City 99,5 ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην πρόταση του κ. Μπαμπινιώτη για το εξεταστικό και τροποποιώντας την προχθεσινή ρήση του που έσπασε κόκαλα όταν ακούστηκε από τον αέρα του ραδιοφώνου του Alpha: «Εγώ είμαι ο Καραμανλής του ΕΣΥΠ. Ο Μπαμπινιώτης είναι ο υπουργός Παιδείας».

«Eκανα λάθος», παραδέχθηκε χθες στο «Σφυγμό της μέρας», σε συνομιλία του με τον κ. Φ. Καρζή. «Δεν είμαι ο πρωθυπουργός του ΕΣΥΠ, διότι ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να αλλάζει τους υπουργούς του. Υπό αυτή την έννοια είμαι? ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ΕΣΥΠ», πρόσθεσε ο κ. Βερέμης, αφήνοντας να ξεχειλίσει η ενόχλησή του για την «εκτελεστική» αδυναμία του ρόλου του. Επέκρινε, δε, τον κ. Μπαμπινιώτη για την προχθεσινή δήλωσή του, επίσης στο «Σφυγμό της μέρας», ότι «δεν υπάγεται στον κ. Βερέμη». «Προφανώς», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ, «ο κ. Μπαμπινιώτης δεν έχει διαβάσει το Π.Δ. που ορίζει τη λειτουργία του οργάνου».

 Η παρεξήγηση


Κατά τα άλλα χαρακτήρισε «τρομερή παρεξήγηση» την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη ότι η εμπλοκή του πρώην πρύτανη στο διάλογο, διά της τοποθέτησής του στην προεδρία του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΣΥΠ, αποτελεί νέα αφετηρία για το διάλογο. «Ο διάλογος», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Βερέμης, «έχει αρχίσει εδώ και δύο χρόνια».

Μόνο αρνητικά σχόλια είχε ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ για την πρόταση Μπαμπινιώτη, την οποία παρουσίασε αναλυτικά χθες σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του ο ΕΤ.

 Εκροή μαθητών


«Η αποσύνδεση του Λυκείου από τις εξετάσεις», ανέφερε, «δεν σώζει το Λύκειο, το οποίο πάσχει από εκροή μαθητών». Οι εξετάσεις, κατά τον κ. Βερέμη, είναι εύκολο πράγμα, όμως αυτό που θα βοηθήσει το Λύκειο να επιζήσει είναι η ενσωμάτωση του προπαρασκευαστικού έτους στις δύο τελευταίες τάξεις, όπως ακριβώς προβλέπει η δική του πρόταση.


«Ο κ. Μπαμπινιώτης», είπε, «δεν έχει μελετήσει την πρότασή μου, μόνο τη φαντάζεται, διότι ακόμη δεν την έχω καταθέσει. Θα την καταθέσω την Τρίτη στον υπουργό Παιδείας». Προέβλεψε, τέλος, ότι με την πρόταση Μπαμπινιώτη, την οποία χαρακτήρισε «διά βίου εξέταση», θα καταλήξουμε να αναλάβουν τα πανεπιστήμια τις εξετάσεις, «πράγμα που είναι λάθος». Εξέφρασε επιπλέον την ελπίδα να μην επιμείνει στο δικό του σενάριο ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο μεταξύ, ο κ. Μπαμπινιώτης άρχισε ήδη να αποστέλλει τις προσκλήσεις για το τραπέζι του διαλόγου, ενώ ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος θα συνεχίσει την ερχόμενη εβδομάδα τις επισκέψεις καλής θέλησης στα γραφεία των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Την Τρίτη τον υποδέχεται η Διδασκαλική Ομοσπονδία.

 
Δεκαέξι νέα Τμήματα στο μηχανογραφικό

 Το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει τη διασπορά τμημάτων ανώτατης εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα. 16 νέα Τμήματα (3 Πανεπιστημίων και 13 ΤΕΙ) ανακοινώθηκε χθες ότι θα περιλαμβάνει το μηχανογραφικό των φετινών Πανελλαδικών. Αλλα 8 τμήματα ΤΕΙ θα λειτουργήσουν από το 2010 έως το 2012 και 10 αλλάζουν ονομασία. Τα νέα τμήματα πανεπιστημίων θα έχουν έδρες τη Λήμνο (Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής) και την Κομοτηνή (Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων). Τα νέα τμήματα ΤΕΙ έχουν έδρες τις πόλεις που σήκωσαν «μαύρες σημαίες» για τη βάση του 10. Πρόκειται για την Κοζάνη, το Μεσολόγγι, την Καλαμάτα, τα Γρεβενά, τη Δράμα, τις Σέρρες, την Αμαλιάδα, τον Αγ. Νικόλαο και δύο παραρτήματα του ΤΕΙ Λάρισας στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

 

Πηγή http://www.e-tipos.com/newsitem?id=73162

Αφήστε μια απάντηση