kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Νέες ταραχές ξέσπασαν στη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου

Συγγραφέας: kantonopou στις 3 Ιανουαρίου, 2009

Δυο ισχυρές εκρήξεις αλλά και βίαιες διαδηλώσεις συγκλόνισαν χθες Παρασκευή την Μιτρόβιτσα, εστία έντασης τον τελευταίο καιρό στο Κοσσυφοπέδιο. Οι ταραχές, στη διάρκεια των οποίων έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ξέσπασαν με τον τραυματισμό ενός Σέρβου εφήβου. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της αστυνομίας, η πρώτη έκρηξη κατέστρεψε επτά αυτοκίνητα κοντά σε ένα καφέ-μπαρ σε της Μιτρόβιτσα όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι.

Λίγη ώρα αργότερα, έξαλλοι Σέρβοι διαδηλωτές πυρπόλησαν δύο καταστήματα που ανήκουν σε Αλβανούς. Όταν οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο, σημειώθηκε η δεύτερη έκρηξη.

«Τρεις πυροσβέστες και τρεις άλλοι άνθρωποι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Η κατάστασή τους είναι σταθερή» δήλωσε ο Σέρβος διευθυντής του νοσοκομείου στην Μιτρόβιτσα, Μάρκο Γιάκσιτς.

Η αστυνομία δεν έκανε καμιά εκτίμηση σχετικά με τα αίτια των εκρήξεων, η δεύτερη εκ των οποίων σημειώθηκε στο λεγόμενο Βοσνιακό Μαχαλά, μια απομονωμένη περιοχή όπου ζουν κυρίως Αλβανοί και βρίσκεται στο σερβικό τομέα της διχασμένης πόλης.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της EULEX, της αστυνομικής δύναμης της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, ενίσχυσαν την παρουσία τους και στην περιοχή έκαναν περιπολίες τεθωρακισμένα οχήματα.

«Το ΝΑΤΟ και η EULEX έθεσαν την κατάσταση υπό έλεγχο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στην Μιτρόβιτσα, Μπεσίμ Χότι.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις Σέρβων κι Αλβανών στην Μιτρόβιτσα έχουν εξαφθεί μετά τον τραυματισμό ενός Σέρβου εφήβου από δύο Αλβανούς συνομήλικούς του με μαχαίρια, την 30ή Δεκεμβρίου, που εξώθησε εκατοντάδες Σέρβους να πυρπολήσουν αλβανικά καταστήματα και να προκαλέσουν ζημιές σε αυτοκίνητα με πινακίδες Κοσσυφοπεδίου. Οι δύο νεαροί δράστες συνελήφθησαν.

Η ένταση στην Μιτρόβιτσα κορυφώθηκε μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το Φεβρουάριο. Στο βόρειο τμήμα της πόλης ζουν περίπου 20.000 Σέρβοι οι οποίοι αρνούνται να συνεργασθούν με τους κοσοβάρικους θεσμούς και εξακολουθούν να θεωρούν το Βελιγράδι ως την πρωτεύουσά τους.

Το σύνολο της Σερβικής μειοψηφίας στο Κοσσυφοπέδιο -πλέον αριθμεί 120.000 μέλη επί του συνόλου των 2 εκατ. κατοίκων του Κοσόβου- απορρίπτουν την ανεξαρτητοποίηση από τη Σερβία.

 

Πηγή http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=249066

 

Αφήστε μια απάντηση