kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Σύνδεσμος Κληρικών Χίου : Παράδειγμα αγώνα για πολλούς αδρανείς Συνδέσμους Κληρικών στην Ελλάδα.

Συγγραφέας: kantonopou στις 9 Νοεμβρίου, 2008

*********************************************************************  

Παραθέτω μόνο δύο κείμενα του αγωνιστικού  Συνδέσμου   

Σχόλιο του προέδρου του Δ. Σ. του Συνδέσμου Κληρικών Χίου 

“Ευτυχώς που υπάρχει και το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου και φυσικά η ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδας μαζί με τους υπόλοιπους ιστοχώρους εκκλησιαστικών ειδήσεων, ώστε να ενημερωνόμαστε για το τι γίνεται στον έξω από τη Χίο εκκλησιαστικό χώρο.

Ημερίδες, συνέδρια, συμπόσια, σεμινάρια φαίνεται δεν ενδιαφέρουν τους αδελφούς των γραφείων, που διαχειρίζονται την ενημέρωσή μας. Άραγε τί πραγματικά τους ενδιαφέρει; Ας αναρωτηθούμε: Γιατί δεν έχει γίνει καμία ιερατική σύναξη μέχρι σήμερα στη Μητρόπολή μας; Από τον εκκλησιαστικό τύπο πληροφορούμαστε για τις ιερατικές ή κληρικολαϊκές συνάξεις των άλλων Μητροπόλεων και της Αρχιεπισκοπής.

Άραγε δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε, ή μήπως η διαλογική συζήτηση και η ελεύθερη έκφραση δεν περιλαμβάνονται στις αξίες των υπευθύνων; Ποιός αποφασίζει για το αν θα πρέπει να φθάνουν σε όλους τους αδελφούς τα έγγραφα που στέλνονται στη Μητρόπολη από την Ιερά Σύνοδο και άλλες αρχές και μας αφορούν;

Με ποιά κριτήρια η Χίος συμμετέχει ή δεν συμμετέχει σε όλες τις διοργανώσεις; Πού είναι η αξιοκρατία που πρέπει να ακολουθείται ως αρχή τουλάχιστον μέσα στην Εκκλησία; Ο Σύνδεσμος των Χίων Κληρικών δεν θα γίνει ποτέ σύλλογος – σφραγίδα, ξεκίνησε και παραμένει δυναμικός και αποφασισμένος να φέρει σε πέρας την αποστολή του, τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκε.

Σύντομα θα επανέλθει όχι μόνο για τα ανωτέρω, αλλά και για άλλα ζητήματα που μας αφορούν, όχι μόνο με ερωτήματα και διαβήματα σε ώτα μη ακουόντων, αλλά και με ενημέρωση κλήρου και λαού και αγώνα με κάθε νόμιμο μέσο. 

Πηγή :http://syndesmosklchi.blogspot.com/ 

********************************************************************* 

Επιστολή στον ΥΠΕΠΘ για το μάθημα των θρησκευτικών

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΧΙΟΥ, ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ
822 00 ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ

Βροντάδος 12 Σεπτεμβρίου 2008
Αρ. Πρωτ.: 28
Προς: Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Κοινοποίηση:Ιερά Μητρόπολη Χίου
Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος
Βουλευτές Χίου
Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος
Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης
Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων
Μ.Μ.Ε. Χίου
Μ.Μ.Ε. ΑθηνώνΚύριε Υπουργέ,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών στην συνεδρία της 9/9/2008 συζήτησε το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών και αποφάσισε ομόφωνα:
Ο Σύνδεσμος συμμερίζεται τις απόψεις επί του θέματος αυτού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, των Θεολογικών Σχολών, της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων. Θέση μας είναι ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι για τον Έλληνα Ορθόδοξο μαθητή υποχρεωτικό, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του άρθρου 16, παρ. 2 του ισχύοντος Συντάγματος και διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά ωρολόγια προγράμματα που έχουν καθορισθεί από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου σας ζητά σε συνέχεια των τηλεοπτικών σας δηλώσεων να διευκρινιστεί με νέα εγκύκλιο ότι παραμένει σε ισχύ η αρχική εγκύκλιος του 2002 (υπ? αριθμ. 61723/Γ2/ 13.6.2002) και ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για τους ορθοδόξους μαθητές.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

Πηγή :http://syndesmosklchi.blogspot.com/2008/09/blog-post.html 

Αφήστε μια απάντηση