kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΜΙΝΑΡΕΔΕΣ (Αποσπασματικές ειδήσεις)

Συγγραφέας: kantonopou στις 30 Σεπτεμβρίου, 2008

Χτίζουν μιναρέδες στη Θράκη για να αλλάξουν τη «φυσιογνωμία» της? 

Του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ Εκδότη της εφημερίδας «ΘΡΑΚΗ»

 

 Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει σε «όποιον» θεό θέλει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει τα θρησκευτικά δόγματα να γίνονται πεδία αντιπαραθέσεων μεταξύ των λαών και πόσω μάλλον να χρησιμοποιούνται οι χώροι λατρείας ως «χαρακτηριστικό γνώρισμα» για επικίνδυνη σπέκουλα?

Τα τελευταία χρόνια, χτίστηκαν δεκάδες μουσουλμανικά τεμένη (τζαμιά) κυρίως σε περιοχές που φαίνονται από τον κεντρικό οδικό άξονα, ο οποίος ενώνει την Θράκη με την υπόλοιπη Ελλάδα (δυτικά) και με την Τουρκία (ανατολικά). Τεμένη ογκωδέστατα και κυρίως με υψηλούς μιναρέδες! Τεμένη που σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται υπερβολή η ύπαρξή τους, όπως για παράδειγμα σε χωριά ακατοίκητα, όπου συνήθως βρίσκονται μόνο 2-3 βοσκοί?

Το θέμα ύψους των μιναρέδων απασχόλησε πολλές φορές την κοινή γνώμη και όχι λιγότερες φορές έγινε έριδα για οξύτατες αντιπαραθέσεις ακόμη και για επεισόδια. Άραγε ήταν συμπτωματικά όλα αυτά ή έχουν σχέση με όλα τα παραπάνω;

Σε πολλά χωριά ένθεν κι ένθεν της Εγνατίας οδού, οι ορθόδοξοι ναοί και τα καμπαναριά κυριολεκτικά χάνονται ή τουλάχιστον επισκιάζονται από τους πανύψηλους μιναράδες των μουσουλμανικών τεμενών που βρίσκονται εκεί. Είναι δυνατόν να σταθεί η δικαιολογία, ότι όσο πιο ψηλός είναι ο μιναρές τόσο πιο καλά θα ακούγονται οι προσευχές των μουσουλμάνων από τον Αλλάχ;

Ή μήπως μπορούμε να ισχυριστούμε ότι όσο πιο ψηλά είναι τα καμπαναριά μιας εκκλησίας θα ακούγονται καλύτερα οι? ψαλμωδίες;

Υπάρχουν όμως και άλλες παράμετροι που εμπίπτουν σε νομικά καθεστώτα. Το ύψος ενός χτίσματος, είτε ιερού είτε? «ανίερου», δεν μπορεί να υπερβαίνει κάποια συγκεκριμένα όρια με βάση τον πολεοδομικό κώδικα. Υπάρχουν παράλληλα και νόμοι που πηγάζουν από διακρατικές συμφωνίες και συνθήκες.

Για παράδειγμα η έγκριση για κατασκευή ενός τζαμιού, προϋποθέτει και τη σύμφωνη γνώμη του οικείου Μητροπολίτη, ο οποίος αξιολογεί ως θρησκευτικός παράγοντας, αν και κατά πόσο είναι απαραίτητο ένα ή «ακόμη ένα» τέμενος σε συγκεκριμένη περιοχή. Το ίδιο γίνεται και στην Τουρκία για την κατασκευή νέων ορθόδοξων εκκλησιών (με τη διαφορά ότι εκεί δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί η συμφωνία, αφού καταστρέφονται οι υπάρχουσες εκκλησίες και σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν χτίζονται καινούργιες).

Τα τελευταία χρόνια και για αρκετές νέες άδειες τζαμιών, ο Μητροπολίτης Ξάνθης ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΤΗΚΕ και κανένας δεν του ζήτησε τη γνώμη. Οι άδειες ?όπως πληροφορήθηκα από κορυφαίο αυτοδιοικητικό παράγοντα? εγκρίνονταν απ΄ ευθείας από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων?

Δεν είδα όμως και τον Σεβασμιώτατο να καταθέτει κάποια διαμαρτυρία, κάποια ένσταση γι΄ αυτή την εξέλιξη, που στην ουσία δεν αφαιρεί αρμοδιότητες και δεν προσβάλλει μόνο τον ίδιο ως θεσμό και ως πρόσωπο, αλλά και αυτήν την ίδια την Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία εκπροσωπεί? Παράλληλα, επιχειρούνται και άλλες καταστάσεις που κάνουν τη σπέκουλα ακόμη πιο επικίνδυνη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κεντρικό τζαμί των Σαππών Ν. Ροδόπης, κάποιοι ανήρτησαν ψηλά στο μιναρέ, τη σημαία του? «τουρκικού κράτους» της Δυτικής Θράκης! Καταλαβαίνετε λοιπόν περί τίνος πρόκειται?

Μπορούν λοιπόν κάποιοι ανενόχλητα να παίζουν τα παιχνίδια τους «κατ΄ εντολήν» της Άγκυρας στη  Θράκη, αφού τους ΑΝΕΧΕΤΑΙ η ελληνική πολιτεία? Δεν μπορούν όμως σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούν τους θρησκευτικούς χώρους σαν εργαλεία σ΄ αυτήν την επικίνδυνη «αποστολή» τους?Και κάτι ακόμη. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τοπικό Τύπο, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μάντατζη Τσετίν, μέλος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ κοινοβουλίου, που αυτοαποκαλείται ΤΟΥΡΚΟΣ, ενώ δεν υπάρχει αναγνωρισμένη τουρκική μειονότητα στη χώρα μας (πώς γίνεται αυτό) ας μας το εξηγήσουν οι νομοθέτες και οι πολιτικοί που ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ), δηλώνει απερίφραστα ότι κανένας δεν αμφισβητεί την ελληνικότητα της Θράκης? Ας μας πει λοιπόν ευθέως: Γνωρίζει και ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ την ύπαρξη της «σημαίας» (παραλλαγή της τουρκικής σε πράσινο φόντο) την οποία μάλιστα γνωστά τουρκικά site την εμφανίζουν και αναρτημένη μέχρι και στον? Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης;

Γνωρίζει και ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ την ύπαρξη? εθνικού ύμνου του «τουρκικού κράτους» της Δυτ. Θράκης; Αν ναι, να βγει και να το δηλώσει δημόσια και να κάνουμε εμείς «σημαία» αυτή του τη δήλωση. Αν όχι? τότε μας δίνει την αίσθηση ότι επιχειρεί να μας καθησυχάσει, όπως έκαναν οι Τούρκοι κάθε φορά, πριν μας τη φέρουν πισώπλατα? Πάγια τακτική τους εδώ και αιώνες!

  Πηγή http://www.paron.gr/v3/new.php?id=28677&colid=&catid=42&dt=2008-06-15%200:0:0   

20.09.2008
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ


Κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών περιορισμών, το ύψος των μιναρέδων 

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον σοφολογιότατο μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί είχε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Δημήτρη Σταμάτη.

Κατά τη συνάντηση ο υπουργός ανακοίνωσε στον μουφτή την προώθηση της πρόσληψης από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ιεροδιδασκάλων-ιμάμηδων που έχουν προταθεί από τους μουφτήδες στους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης.

 
 

Επίσης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα του μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή που υπέβαλε με επιστολή του πριν από λίγο καιρό για το ύψος των μιναρέδων σε τρία νέο-ανεγειρόμενα τεμένη στην Ξάνθη και την Ροδόπη (Λευκόπετρα, Βέννα και Καλλυντήρι) του επεσήμανε ότι η ελληνική Πολιτεία επιδεικνύοντας εμπράκτως την ευαισθησία της για ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών περιορισμών θα ανταποκριθεί στο αίτημά του για την έκδοση της σχετικής άδειας, δείχνοντας τον δρόμο της ανοιχτής κοινωνίας και της ευρωπαϊκής λογικής και σε γειτονικά μας κράτη που ακόμα δεν έχουν εκδηλώσει με πράξεις, όπως και όσο θα έπρεπε το σεβασμό προς τη θρησκευτική ελευθερία.


Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Πολιτικό ταγκό» του ράδιο Χρόνος 87,5 και μιλώντας με τον Δήμο Μπακιρτζάκη αναφέρθηκε διεξοδικά στα θέματα εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης τόνισε: «Οφείλουμε όλοι μας στον τόπο αυτό να απομονώνουμε ακραίες φωνές και ξεπερασμένες νοοτροπίες ορισμένων που οικοδομούν το πολιτικό τους μέλλον χτίζοντας πάνω στο μίσος και στο διχασμό της τοπικής κοινωνίας.
Η κυβέρνηση εφαρμόζει στον τόπο μας ένα μοντέλο σύγχρονης ευρωπαϊκής μειονοτικής πολιτικής, το οποίο αποδίδει ήδη τα πρώτα θετικά του αποτελέσματα». Ο υπουργός απάντησε και σε άλλα ερωτήματα σχετικά με τη πορεία του κυβερνητικού έργου διασκέδασε τις εντυπώσεις των γκάλοπ, και αναφέρθηκε διεξοδικά σε επί μέρους θέματα. 

Πηγή:http://www.xronos.gr/minority/detail.php?ID=41775  

Μιναρές και με πανωσήκωμα 

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ 

ΘΡΑΚΗ.

Γκρίνιες μουσουλμάνων για το ύψος των μιναρέδων στα νεόδμητα τεμένη  «Μέχρι 7,5 μέτρα πρέπει να είναι το ύψος του μιναρέ στα τζαμιά», προβλέπει ο οικοδομικός κανονισμός στη Θράκη. – «Και γιατί να είναι μόνο 7,5 μέτρα;», ρωτάει η μουσουλμανική μειονότητα. – «Και πόσο θέλετε;», τους αντιρωτά η Πολεοδομία.

– «Τουλάχιστον 16 μέτρα ύψος», απαντούν, με τη σειρά τους οι μουσουλμάνοι κάτοικοι.

Η «κολοκυθιά» παίζεται εδώ και μερικούς μήνες στη Θράκη γύρω από το ύψος των μιναρέδων στα νέα ισλαμικά τεμένη που χτίζονται.

Η ένταση, μάλιστα, αυξάνεται και προ ημερών ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν κατέθεσε ερώτηση με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εμποδίζει την ανέγερση νέων χώρων προσευχής στους δήμους Μαρώνειας και Φιλύρας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι οι μιναρέδες δεν μπορούν να εξαιρούνται από τον οικοδομικό κανονισμό της περιοχής, που ορίζει ως ανώτατο ύψος κάθε κτιρίου τα 7,5 μέτρα. Διάταξη που υπήρχε και παλιότερα, αλλά «οι αρχές έκαναν τα στραβά μάτια», όπως παραδέχονται σήμερα και οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι.

Απόδειξη, το Εσκί τζαμί και το Γενί τζαμί που είναι… ουρανοξύστες.

Κάθε χωριό και μιναρές

Όπως στο παρελθόν, έτσι και φέτος οι μουσουλμάνοι της Ροδόπης απευθύνθηκαν στο υπουργείο Παιδείας και στη διεύθυνση Ετερόθρησκων με αίτηση παρέκκλισης από τον οικοδομικό κανονισμό. Εκεί, όμως, σημειώθηκε… εμπλοκή. «Μα είναι δυνατόν να κάνουμε το μιναρέ ίσα με τα κεραμίδια;» διαμαρτύρονται.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και νομικός Ιλχάν Αχμέτ κρατά χαμηλούς τόνους. Μάλιστα, στα εγκαίνια ενός ακόμα ισλαμικού τεμένους (ιδιαίτερα εντυπωσιακού) στις αρχές του Μαΐου στο Δήμο Αιγείρου, δήλωσε πως «η θρησκευτική ελευθερία είναι απόλυτα κατοχυρωμένη στη Θράκη», παρότι «υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με το ύψος των μιναρέδων σε εφτά χωριά».

Και φαίνεται να έχει δίκιο, καθώς τελευταία στη Θράκη διαπιστώνεται οικοδομικός οργασμός στην ανέγερση τζαμιών: Αλλα επτά νέα τεμένη σχεδιάζονται, για να προστεθούν στα 280 ήδη υπάρχοντα στην ακρητική περιοχή.

Το ερώτημα που θέτουν τώρα αρκετοί στην περιοχή είναι πώς συγκεντρώθηκαν τόσα χρήματα, αφού οι κάτοικοι είναι χαμηλών εισοδημάτων. Υπάρχει χρηματοδότηση από το τουρκικό προξενείο ή ακόμα και από τη Σαουδική Αραβία; Τα στελέχη της μειονότητας αρνούνται τα πάντα και μιλούν για συγκέντρωση χρημάτων από εράνους και γι’ αυτό αλλά και για τα τζαμιά που ετοιμάζονται.siouti@enet.gr

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 01/06/2008 

Πηγή:http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=88559048  

Τι ψάχνει η Ziraat Bank 94 χρόνια μετά…

Επειτα από έντονο παρασκήνιο, η «Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας», που λειτουργούσε ως το 1914 στην περιοχή της Μακεδονίας, ανοίγει καταστήματα σε Αθήνα και Κομοτηνή

Κυριακή, 16.03.08

Έπειτα από 94 χρόνια η τουρκική τράπεζα Ziraat Bank επιστρέφει στην Ελλάδα, μέσα από έντονο παρασκήνιο, διπλωματικές επαφές και ιστορίες κατασκοπίας. Οι φήμες λένε ότι αφορμή για το επενδυτικό άνοιγμα της Ziraat στην Ελλάδα στάθηκε η «ταλαιπωρία» του διευθυντή διεθνών σχέσεων της τράπεζας όταν προσπάθησε να ανοίξει λογαριασμό σε τραπεζικό κατάστημα της Αθήνας.

Η γραφειοκρατία τον οδήγησε αρχικά να απευθυνθεί στο εμπορικό τμήμα της τουρκικής πρεσβείας ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημά του και εν συνεχεία να προτείνει τη δημιουργία υποκαταστήματος τουρκικής τράπεζας στην Ελλάδα.Με έτος ίδρυσης το 1863, το παλαιότερο και μεγαλύτερο κρατικό πιστωτικό ίδρυμα στη γειτονική χώρα, η αντίστοιχη Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας, λειτουργούσε στη Μακεδονία μέχρι το 1914, χορηγώντας δάνεια σε αγρότες.

Η περιουσία της τράπεζας ανερχόταν τότε σε περίπου 11 εκατ. δραχμές και περιελάμβανε ακίνητα που είχαν περιέλθει σε αυτήν από δάνεια κατόπιν πλειστηριασμών, αξίας 7.156.326 δραχμών, ενώ οι απαιτήσεις προς είσπραξη έφταναν τα περίπου 5 εκατ.

Η εκκαθάρισή της από τη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1914, υπήχθη τον Ιανουάριο του 1915 στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και μετονομάστηκε σε Γεωργική Τράπεζα Μακεδονίας-Ηπείρου, ενώ το 1929 τη διαδέχτηκε η ATEbank. Από τότε πολλά συνέβησαν στις σχέσεις των δύο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά η Ziraat φαίνεται ότι δεν ξέχασε τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η οποία και αποτελεί το βασικό λόγο εισόδου της στη χώρα μας.

Η απόφαση ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της τουρκικής τράπεζας το Μάρτιο του 2007 και δύο μήνες μετά η Ziraat Bank κατέθεσε αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για την εγκατάσταση και τη λειτουργία υποκαταστημάτων στη χώρα μας. Οι διαβουλεύσεις που ακολούθησαν ήταν έντονες, καθώς στα πλάνα της Ziraat ήταν η λειτουργία καταστημάτων μόνο στη Θράκη, κάτι που αντιβαίνει στην ελληνική τραπεζική νομοθεσία.

Μάλιστα, εκπρόσωποι της τουρκικής πλευράς έκαναν λόγο για αναίτιες καθυστερήσεις από την ΤτΕ στην έγκριση του φακέλου της Ziraat, ενώ δύο ελληνικές τράπεζες, η Εθνική και η Eurobank, είχαν ήδη εξαγοράσει αντίστοιχες τουρκικές. Εν τέλει, η «Αγροτική Τράπεζα της Τουρκίας» φαίνεται ότι υπαναχώρησε και αποφάσισε να εγκαταστήσει την έδρα της στην Αθήνα, στη διεύθυνση Ερμού 2. Παράλληλα, έχει αναθέσει σε γνωστή ιδιωτική εταιρία την ανεύρεση προσωπικού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει βρει κτίριο στην Κομοτηνή για τη δημιουργία καταστήματος, το οποίο και ανακαινίζει.

Πηγές από την πλευρά της ΤτΕ σημείωναν ότι ουδέποτε αντιμετωπίστηκε το αίτημα με προκατάληψη, και μάλιστα η άδεια δόθηκε σε εξαιρετικά σύντομο διάστημα.
Ωστόσο, τις παράπλευρες απώλειες υπέστη τελικά η Alpha Bank, η οποία την περίοδο εκείνη διαπραγματευόταν την εξαγορά της Atlernatif. Αν και είχε επέλθει συμφωνία με τον όμιλο Anadolu, που ήλεγχε την τράπεζα, οι τουρκικές τραπεζικές αρχές δεν είδαν θετικά την τρίτη εξαγορά τουρκικής τράπεζας από ελληνική και δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση του deal, με το αιτιολογικό ότι στέλεχος της ελληνικής τράπεζας είναι πρώην «κατάσκοπος».
Ουσιαστικά η τουρκική πλευρά «φωτογράφισε» τότε τον πρώην πρέσβη και τέως επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Παύλο Αποστολίδη, ο οποίος είναι ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Alpha Bank. Επίσης, ούτε η προτεινόμενη κοινοπραξία του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αθήνας και του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης, με την επωνυμία Business Aegean Bank, έχει ευοδωθεί ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κατάφερε να λάβει τη σχετική έγκριση της τουρκικής αρχής. Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της Aegean Business Bank προέβλεπε λήψη της σχετικής άδειας μέχρι το τέλος του 2006, καθώς ο σχετικός φάκελος έχει καταρτιστεί από το τέλος του 2005, έπειτα από μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων και προετοιμασίας.

Η Ziraat Bank αποτελεί τραπεζικό κολοσσό, με υποκαταστήματα σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, και την τελευταία τριετία είναι η πιο κερδοφόρα τράπεζα της Τουρκίας. Με 1.146 καταστήματα (από τα οποία εννέα στο εξωτερικό), εξυπηρετεί καθημερινά 1,5 εκατ. πελάτες, διαθέτει πάνω από 21.000 υπαλλήλους και κατέχει το 14%-15% του συνολικού ενεργητικού του τουρκικού τραπεζικού συστήματος.

Η επέκτασή της στο εξωτερικό ξεκίνησε το 1975 και εστιάστηκε σε χώρες που έχουν έντονο το τουρκικό στοιχείο, όπως η Γερμανία. Εχει θυγατρικές σε 18 χώρες, μεταξύ των οποίων Βοσνία, Βουλγαρία, Σκόπια και Αζερμπαϊτζάν, γραφεία στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, μετέχει σε κοινοπραξία στο Ουζμπεκιστάν κ.λπ.

Το τουρκικό στοίχημα των ελληνικών τραπεζών

Οι ευκαιρίες και τα ρίσκα της μεγάλης «γειτονικής» οικονομίαςΟρόσημο στις επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας συνεχίζει να αποτελεί η εξαγορά της τουρκικής Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, μια επένδυση που κόστισε περίπου 5 δισ. ευρώ. Η κίνηση της Εθνικής άνοιξε το δρόμο και σε άλλες τράπεζες, καθώς η Eurobank έναντι περίπου 140 εκατ. ευρώ εξαγόρασε την Tekfenbank, ενώ απέκτησε και χρηματιστηριακή παρουσία μέσω της HC Instabul Holdings AS.

Στελέχη κι άλλων μεγάλων τραπεζών κοιτάζουν την αγορά της γείτονος, καθώς βλέπουν ότι η κίνηση του προέδρου της Εθνικής κ. Τάκη Αράπογλου, που αγόρασε τη Finansbank εν μέσω κρίσης της τοπικής αγοράς, αποδείχτηκε «χρυσή επένδυση».Με την τουρκική αγορά «φλερτάρουν» κατά καιρούς τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Marfin, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν άμεσοι στόχοι προς διεκδίκηση, ενώ εξελίξεις θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ενδεχόμενη πώληση της Millennium σε Ελλάδα και Τουρκία ή μόνο στην Τουρκία.
Αν και η είσοδος στην Τουρκία ενέχει ρίσκο, καθώς η οικονομία της χώρας δεν είναι σταθερή, τα περιθώρια κερδών για τις τράπεζες είναι σχεδόν διπλάσια από τα αντίστοιχα στην Ελλάδα: το περιθώριο προσαύξησης των επιτοκίων (spread) στα δάνεια βρίσκεται στο 6% στην Τουρκία έναντι 3%-3,5% στη χώρα μας, το τουρκικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 5,3% ως το 2009, ενώ η αγορά ξεπερνά τα 75 εκατ. κατοίκους.

Τα δάνεια της λιανικής τραπεζικής ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν στο 13,2% το 2007 από 11,8% τον προηγούμενο χρόνο, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στη χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχονται στο 50%, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. υπερβαίνει το 90%.

Κέρδη

Υστερα από 17 μήνες η Εθνική έχει ανακτήσει το 14% της συνολικής επένδυσής της στη Finansbank. Η τουρκική τράπεζα πέτυχε κέρδη 448 εκατ. ευρώ το 2007, σε σύνολο κερδών 1,680 δισ. ευρώ για τον όμιλο.Εάν τα αποτελέσματα της Finansbank αθροιστούν με τα αντίστοιχα του 2006, τότε η ΕΤΕ έχει αποκομίσει 535 εκατ. ευρώ από την τουρκική θυγατρική.

Την ενίσχυση της παρουσίας της στην τραπεζική αγορά της Τουρκίας έχει θέσει ως στόχο η EFG Eurobank. Το σύνολο του ενεργητικού της Eurobank Tekfen αυξήθηκε κατά 147% το 2007 και ανήλθε σε 2,8 δισ. τουρκικές λίρες (2,42 δισ. δολ.) και ως το τέλος του 2008 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 3,6 δισ. λίρες (3,11 δισ. δολ.).

Πηγή:http://www.e-tipos.com/newsitem?id=29388  

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ


Μιναρέδες σε τεμένη και τεκέδες. Και το παραμικρό τέμενος όπως φαίνεται θα αποκτήσει μιναρέ, αφού έτσι αποφασίστηκε όπως φαίνεται και οι οικοδομικές εργασίες είναι σε έξαρση σε Στυλάριο και Κικίδιο, ενώ νέα τεμένη ξεφυτρώνουν καθημερινά στα πιο απίθανα και ακατοίκητα χωριά.

Η κινητικότητα αυτή είναι ανεξήγητη και έχει να κάνει με την μεγαλύτερη στροφή στο Ισλάμ σε μια ευρωπαϊκή περιοχή όπου γίνονται σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού της καθημερινότητας και προσέγγιση της μειονότητας στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, μέσα από τα σχολεία β΄ ευκαιρίας, την εκπαίδευση και την εκμάθηση των ελληνικών.

 Πηγή:http://xronos.gr/minority/detail.php?ID=37148 

Ικανοποίηση Μάνταζη για απόφαση Στυλιανίδη για μιναρέδες

(29/09/2008)

Ικανοποιημένος δηλώνει ο βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μάνταζη σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε, σχετικά με την απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδη Στυλιανίδη να ανακαλέσει την απόφαση που απαγόρευε την κατασκευή μιναρέδων κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών περιορισμών ως προς το ύψος.  

Πηγή http://tvradio.ert.gr/radio/local_Details.asp?id=2186&newsid=422252 

Οι μιναρέδες της Ελβετίας.      
 
Το Λαϊκό κόμμα της Ελβετίας και το Ομοσπονδιακό Δημοκρατικόκόμμα μάζεψαν πάνω από 100000 υπογραφές στην προσπάθεια τους
να τερματισθεί η ανέγερση μιναρέδων στη χώρα η οποία όπως
υποστηρίζουν θέτει σε κίνδυνο το νόμο και την τάξη της Ελβετίας.Η τελική απόφαση ως προς την κατάργηση του δικαιώματος ανέγερσης
μιναρέδων στη συγκεκριμένη χώρα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα
του δημοψηφίσματος το οποίο θα διεξαχθεί γι’ αυτό το σκοπό.
 Η όλη διαδικασία μέχρι να φθάσει στο τέλος της θα πάρει κάποια χρόνια.
Μέχρι τότε οι δύο μιναρέδες που υπάρχουν στην Ελβετία,
στη Ζυρίχη και στη Γενεύη, θα εξακολουθούν να υπάρχουν και δεν
αναμένεται ότι θα επηρεασθούν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Στην Κύπρο ακόμη δεν έχει γίνει καταμέτρηση των μιναρέδων ούτε
βέβαια και των εκκλησιών  που έχουν μετατραπεί σε στάβλους.
Ίδωμεν

 Πηγή:http://www.gossipstory.com/index.php?option=com_content&view=article&id=121%3A2008-08-04-19-32-18&Itemid=57

Αφήστε μια απάντηση